Пт, 24.11.2017, 09:40
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

   
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Сторінка 6 з 13«12456781213»
Модератор форуму: Ktara, Bandalak, НІКОЛЯ, volevikt 
Форум інформатиків » Розділ IV: ВДОСКОНАЛЕННЯ ФАХОВОЇ МАЙСТЕРНОСТІ УЧИТЕЛЯ ІНФОРМАТИКИ » 4.3 Авторські методики. Алгоритміка та програмування. » Мова програмування Python (Про особливості мови, які варто знати вчителю)
Мова програмування Python
Пилипчук_О_П Дата: Сб, 12.08.2017, 23:57 | Повідомлення № 1
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3872
Нагороди: 30
Рейтинг: 346
Коли багато років тому на обкладинці журналу (напевно, "Інформатика в школі") я побачив назву Python (Пайтон), це не викликало особливого інтересу: просто ще одна мова програмування. Проте зараз ситуація дещо змінилась: мова набула популярності серед розробників, постійно розвивається. Останнім часом часто звучать ідеї (і навіть робляться кроки) щодо використання Пайтона для вивчення основ алгоритміки в шкільному курсі інформатики. Ось декілька прикладів:
* з'явився підручник для 8 класу, в якому використовується одночасно дві мови (Паскаль і Пайтон);
* розроблено й опубліковано електронні версії матеріалів для 5 класу на основі Пайтона;
* на курсах вчителів інформатики в Хмельницькому ОІППО активно просувається вивчення Пайтона вчителями;
* http://kpolyakov.spb.ru/download/inf-2014-09a.pdf - стаття "Язык Python глазами учителя".

Очевидно, настав час створити майданчик для обговорення цього на нашому форумі.

Офіційний сайт (зокрема й для звантаження середовища програмування): https://www.python.org/

Інші матеріали:
* https://sites.google.com/site/pythonukr/ - Програмування на мові Python (3.x). Початковий курс
* https://drive.google.com/open?id=1q8cSkWDHjJzyoz2x8iFfFH637tH1lIe5 - Посібник по Python
* https://www.youtube.com/watch?v=wT1OjsMHP3k - Один з відеоуроків від нашого колеги зі Старокостянтинова
* http://teachlab.ucoz.ua/publ/fraktalni_kubi/5-1-0-75 - Моя невеличка спроба використання Пайтона в середовищі тривимірного редактора Блендер.

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!


Відредаговано: Пилипчук_О_П - Нд, 13.08.2017, 00:23
Пилипчук_О_П Дата: Ср, 23.08.2017, 17:17 | Повідомлення № 76
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3872
Нагороди: 30
Рейтинг: 346
Цитата swetikccc ()
Поняття події. Види подій. Програмне опрацювання події.

https://habrahabr.ru/post/243207/
Цитата swetikccc ()
Поняття про об’єкт у програмуванні. Властивості об’єкта. Створенняпрограмних об’єктів.

https://uk.wikibooks.org/wiki....1.D0.B8
Цитата swetikccc ()
Вкладені алгоритмічні структури повторення та розгалуження.
Розв’язання задачі методом поділу на підзадачі.

Тут, за винятком циклу з післяумовою, без проблем.
Пилипчук_О_П Дата: Ср, 23.08.2017, 18:36 | Повідомлення № 77
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3872
Нагороди: 30
Рейтинг: 346
Цитата swetikccc ()
В 6 клас Класи, ну просто чудово. B)

Принаймні десь там справді починається ООП... Якщо ж вважати, що в програмі фраза "Створення програмних об’єктів" передбачає використання готових класів (клацнув там, клацнув тут - створив!), то пряма дорога в бібліотеку TkInter. Там є кнопочки, текстові поля і т.п. на основі яких можна реалізувати фразу з програми "Уміє змінювати значення властивостей об’єктів, у тому числі програмно". От тільки зі зміною властивостей "не програмно", тобто при візуальній розробці інтерфейсу, залишається проблема: в якому безплатному середовищі Python є вбудований конструктор інтерфейсу? Пробував запустити генератор інтерфейсу користувача PAGE, але ще не повністю розібрався з ним.
swetikccc Дата: Ср, 23.08.2017, 20:44 | Повідомлення № 78
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3960
Нагороди: 28
Рейтинг: 370
Питання.
Яку мову потянуть учні 6 класу відповідно програми?
swetikccc Дата: Ср, 23.08.2017, 21:11 | Повідомлення № 79
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3960
Нагороди: 28
Рейтинг: 370
Цитата Bandalak ()
Нам би залишилося тільки програмування, будова комп'ютера, біти, байти та мабуть ВЕБ.
Цікаво як можливо вчити тому що не вмієш і сам?
Алгоритмізація, ось наш 'удел'.
Пилипчук_О_П Дата: Ср, 23.08.2017, 21:44 | Повідомлення № 80
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3872
Нагороди: 30
Рейтинг: 346
Цитата swetikccc ()
Яку мову потянуть учні 6 класу відповідно програми?

Напевно ту, на якій "потягнули" матеріал 5-го класу. В матеріалі 6 класу порівняно складними є теми "Вкладені алгоритмічні структури повторення та розгалуження. Розв’язання задачі методом поділу на підзадачі". Решта - технічні моменти.
Bandalak Дата: Пт, 25.08.2017, 08:33 | Повідомлення № 81
Лідер форуму
Повідомлень: 5545
Нагороди: 39
Рейтинг: 260
Хто вже більш-менш розібрався з Пітоном.
Опишіть, будь-ласка, простеньку рекурсію, наприклад обчислення факторіала. Щось не можу нічого чіткого знайти в неті про підпрограми.
gry Дата: Пт, 25.08.2017, 09:20 | Повідомлення № 82
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1057
Нагороди: 3
Рейтинг: 120
Цитата Bandalak ()
Опишіть, будь-ласка, простеньку рекурсію, наприклад обчислення факторіала.
Джерело - http://pythontutor.ru/lessons/functions/ (до речі - непоганий ресурс),
можна тут- https://ru.wikibooks.org/wiki....E%D0%B2

def factorial(n):
if n == 0:
return 1
else:
return n * factorial(n - 1)

print(factorial(5))


Відредаговано: gry - Пт, 25.08.2017, 09:26
Пилипчук_О_П Дата: Пт, 25.08.2017, 11:12 | Повідомлення № 83
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3872
Нагороди: 30
Рейтинг: 346
Точніше так:
Цитата gry ()
def factorial(n):
    if n == 0:
        return 1
    else:
        return n * factorial(n - 1)

print(factorial(5))
Bandalak Дата: Пт, 25.08.2017, 12:50 | Повідомлення № 84
Лідер форуму
Повідомлень: 5545
Нагороди: 39
Рейтинг: 260
Цитата Пилипчук_О_П ()
Точніше так:

Не бачу різниці, що саме точніше?

++++++++++++++++++++++++++
Як зрозуміти, де кінець підпрограми?
Не можу звикнути до неоднозначного синтаксису з цими двокрапками.
++++++++++++++++++++++++++
А підпрограмою-процедурою таку рекурсію можна описати?
Пилипчук_О_П Дата: Пт, 25.08.2017, 13:05 | Повідомлення № 85
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3872
Нагороди: 30
Рейтинг: 346
Цитата Bandalak ()
Не бачу різниці, що саме точніше?

Відступи від лівого краю екрана - елемент структури програми, а не косметика, як в Паскалі, С++ і т.п. Від них залежить логіка програми. Рядки з однаковим відступом знаходяться на одному рівні структури
Цитата
def factorial(n): #заголовок функції
    if n == 0: #тіло функції - відступ обов'язковий
        return 1 #відступ більший - команда належить до if
    else: #відступ такий, як в if - отже саме до нього відноситься else
        return n * factorial(n - 1) #відступ більший - команда належить до else

print(factorial(5)) #відступу немає - функція закінчилась, почалась основна програма


Відредаговано: Пилипчук_О_П - Пт, 25.08.2017, 13:06
Пилипчук_О_П Дата: Пт, 25.08.2017, 13:11 | Повідомлення № 86
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3872
Нагороди: 30
Рейтинг: 346
Цитата Bandalak ()
Як зрозуміти, де кінець підпрограми?

Там, де з'явився рядок (не коментар) без відступу.
Цитата Bandalak ()
Не можу звикнути до неоднозначного синтаксису з цими двокрапками.

Синтаксис однозначний: двокрапка - це begin, рядок з таким відступом, як у заголовка циклу (або іншої структури) - end. Тобто, рядки з однаковим відступом - один блок. З більшим - вкладений блок.
Цитата Bandalak ()
А підпрограмою-процедурою таку рекурсію можна описати?

Не зовсім зрозумів. Тут описана і викликана підпрограма функція для обчислення факторіалу.
Bandalak Дата: Пт, 25.08.2017, 13:49 | Повідомлення № 87
Лідер форуму
Повідомлень: 5545
Нагороди: 39
Рейтинг: 260
Бачу, що тут підпрограма-функція. Але цікаво, як описати цей алгоритм підпрограмою-процедурою?
Пилипчук_О_П Дата: Пт, 25.08.2017, 15:08 | Повідомлення № 88
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3872
Нагороди: 30
Рейтинг: 346
Цитата Bandalak ()
Бачу, що тут підпрограма-функція. Але цікаво, як описати цей алгоритм підпрограмою-процедурою?

Процедур в Пайтоні немає. Так, як, наприклад, і в С++. Функцію можна викликати як процедуру, тобто не праворуч від знака присвоєння. Обговорення є тут:
http://www.cyberforum.ru/python/thread1548539.html
Bandalak Дата: Пт, 25.08.2017, 16:50 | Повідомлення № 89
Лідер форуму
Повідомлень: 5545
Нагороди: 39
Рейтинг: 260
Але ж функція має тільки одне значення, а буває потрібно декілька.
gry Дата: Пт, 25.08.2017, 16:55 | Повідомлення № 90
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1057
Нагороди: 3
Рейтинг: 120
Цитата Bandalak ()
Як зрозуміти, де кінець підпрограми?Не можу звикнути до неоднозначного синтаксису з цими двокрапками.
 За замовчуванням у Пайтон діє "правило чотирьох пробілів", тобто діє рівень структури (згадайте Ершова нач , кон, если, то,.... повинні бути на одному вертикальному рівні). Тим більше коли використовувати IDE на зразок PyCharm, та йому подібні то ці всі відступи ставляться автоматично і не викликають ніяких затруднень .Завдання програміста - "вчасно зупинитися" :) , тобто ще раз натиснути Enter.

До речі - https://codeguida.com/post/945 . І де наш Lazarus з його Паскалем ???


Відредаговано: gry - Пт, 25.08.2017, 17:16
Форум інформатиків » Розділ IV: ВДОСКОНАЛЕННЯ ФАХОВОЇ МАЙСТЕРНОСТІ УЧИТЕЛЯ ІНФОРМАТИКИ » 4.3 Авторські методики. Алгоритміка та програмування. » Мова програмування Python (Про особливості мови, які варто знати вчителю)
Сторінка 6 з 13«12456781213»
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2017.