Чт, 09.07.2020, 07:43
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

 
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

  • Сторінка 2 з 2
  • «
  • 1
  • 2
Модератор форуму: Bandalak, Ktara, НІКОЛЯ, volevikt  
Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІХ: ІНТЕРНЕТ, МЕРЕЖІ, ХОСТІНГ » 9.8 Рубрика системного адміністратора » Mikrotik Router OS (настройка, использование)
Mikrotik Router OS
volodschool2 Дата: Чт, 22.11.2012, 11:57 | Повідомлення № 16
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1573
Нагороди: 15
Рейтинг: 377
Bandalak, це зробити не складно, в неті море рекомендацій та інструкцій. Спочатку в файрволі (IP/Firewall/Address List) створіть список ІР тих комп’ютерів, яким будете роздавати інтернет і в наті вкажіть цей список. Інакше (за замовчуванням) інтернет роздається всім. Потім в Queues добавляйте правила нарізання трафіку. Якщо на компах ІР прописано вручну, то користувачі можуть змінювати адресу в пошуку більш швидкісного, тому краще настроїти DHCP-сервер і в ньому (Leases) зробити прив’язку ІР-МАС. Список компів, які отримали ІР, Leases поповнюється автоматично при підключенні клієнтів, на кожному натискуєм ПКМ і робимо Make Static, потім змінюємо надану ІР-адресу на потрібну нам. При наступному підключенні комп отримає нову, вказану нами адресу (достатньо на декілька секунд витягнути мережевий кабель). На інтерфейсі, який дивиться в мережу користувачів, ARP виставити в значення reply-only і в IP/ARP зробити прив’язку ІР+МАС (спочатку вкажіть свій ПК, інакше не попадете на мікротік :) ), тільки тоді не буде "лівих" підключень. Та і в Tools/Torch можна бачити, хто і скільки тягне.
Налаштувань в мікротіка дуже багато і не треба поспішати налаштувати все одразу. Не забувайте перед глобальними змінами в Files робити Backup, тоді можна буде повернутись до попереднього стану системи.
Щоб не заплутатись в файлах конфігурації, бажано настроїти NTP Client, інакше годинник буде працювати не правильно і файли бекапа будуть мати невірну назву. System/NTP Client поставте Enabled, Mode - unicast, Primary NTP Server - 62.149.0.30, Secondary NTP Server - 66.187.233.4 .


Відредаговано: volodschool2 - Чт, 22.11.2012, 12:22
kom_adm Дата: Нд, 06.07.2014, 18:56 | Повідомлення № 17
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3751
Нагороди: 19
Рейтинг: 217
Може хто в курсі як вирішити наступну проблему. Поміняли провайдера інтернету. Кабель від провайдера я втикаю в ethernet порт Mikrotik. Інтернет іде по DHCP, відповідно створив на мікротіку DHCP-клієнт:

Як видно з скріншота, коли проходить 10 хвилин, DHCP-клієнт обновляє адрес і в цей момент відбувається обрив інтернету, наприклад, відбувається розрив зєднання з сервером якоїсь онлайн гри чи елементарна загрузка фільму в ютюбі переривається. Я так розумію, що провайдер виділяє ір лише на 10 хвилин, тому така проблема. Хто знає, як вирішити?
Прикріплення: 6912872.jpg(35.5 Kb)
volodschool2 Дата: Нд, 06.07.2014, 20:38 | Повідомлення № 18
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1573
Нагороди: 15
Рейтинг: 377
Цитата Ковальчук_Олександр ()
проходить 10 хвилин, DHCP-клієнт обновляє адрес і в цей момент відбувається обрив інтернету

Мій пров також надає в аренду ІР на 7 хвилин, але ніяких обривів інтернету немає. А Ви не пробували підключати комп’ютер як DHCP-клієнт і на ньому перевірити наявність обривів кожні 10 хвилин. Якщо це так, то доведеться звернутись до провайдера, це його проблема.
Прикріплення: 2147877.jpg(55.4 Kb)


Відредаговано: volodschool2 - Нд, 06.07.2014, 20:41
kom_adm Дата: Нд, 06.07.2014, 22:29 | Повідомлення № 19
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3751
Нагороди: 19
Рейтинг: 217
Ок. спс. звернусь до провайдера.
Та навіть якщо пінгувати якийсь сайт, то в момент оновлення пінг переривається, далі 10 хв знов іде. Проблема не напрягає, коли простий серфінг, а от для онлайн ігор це вбивче.
Bandalak Дата: Нд, 06.07.2014, 22:54 | Повідомлення № 20
Лідер форуму
Повідомлень: 6298
Нагороди: 44
Рейтинг: 291
Це багато для чого дуже не зручно. Навіщо провайдер так знущається?
У нас ІР вже більше року не міняється, хоча в контракті вказано, що інколи адреса може мінятися. Таку зміну я спостерігав лише один раз.
kom_adm Дата: Нд, 06.07.2014, 23:04 | Повідомлення № 21
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3751
Нагороди: 19
Рейтинг: 217
От я завтра і буду питати, навіщо це все і чи можна вирішити проблему
kom_adm Дата: Ср, 09.07.2014, 21:57 | Повідомлення № 22
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3751
Нагороди: 19
Рейтинг: 217
Цитата Ковальчук_Олександр ()
Як видно з скріншота, коли проходить 10 хвилин, DHCP-клієнт обновляє адрес і в цей момент відбувається обрив інтернету, наприклад, відбувається розрив зєднання з сервером якоїсь онлайн гри чи елементарна загрузка фільму в ютюбі переривається.

Проблема вирішилась шляхом відключення на мікротіку портів бріджа.
TYP Дата: Пн, 02.12.2019, 20:34 | Повідомлення № 23
Прописаний назавжди
Повідомлень: 472
Нагороди: 6
Рейтинг: 58
Добрий день. Підкажіть. Може хтось стикався з такою проблемою. Розширили нам мережу у школі і поставили Microtic Cloud Router який почав роздавати усім наліво і направо DHCP. До цього цим займався сервер на Linux. І є у нас в мережі комп з Win XP на якому стоїть розшарений принтер. Так ось поки IP роздавав сервер з принтером можна було працювати. А як тільки все пішло через Мікротік, машина на WInXP мережу бачить, Інтернет має, але на неї зайти не можна. Відповідно і до принтера не достукатись. Як тільки прописую статичні ІР для нього і товариша - доступ відразу починає працювати. Як тільки знову віддаю їх у владу Мікротіка - Win XP недоступний. Його видно в мережі, але зайти на нього зась.
Bandalak Дата: Вт, 03.12.2019, 00:01 | Повідомлення № 24
Лідер форуму
Повідомлень: 6298
Нагороди: 44
Рейтинг: 291
В Мікротіку потрібно налаштувати файрвол.
draker Дата: Вт, 03.12.2019, 09:25 | Повідомлення № 25
IT school admin
Повідомлень: 235
Нагороди: 3
Рейтинг: 129
Цитата TYP ()
Як тільки прописую статичні ІР для нього і товариша - доступ відразу починає працювати. Як тільки знову віддаю їх у владу Мікротіка - Win XP недоступний.

DHCP роздає динамічні ІР адреси ПК у мережі. Тому підключаємо мережевий принтер не за ІР адресою, а за ім'ям ПК.

Присвоюємо чітке ім'я ПК 
Цитата TYP ()
Win XP на якому стоїть розшарений принтер.
 
наприклад, printer1 (ПКМ по Мій комп'ютер - властивості - ім'я комп'ютера - змінити, заодно і робочу групу прописати. Перезавантаження.)

Заново розшарюємо принтер, встановлюємо права доступу. З іншого ПК шукаємо мережевий принтер за ім'ям ПК, підключаємось, все.
TYP Дата: Вт, 03.12.2019, 12:54 | Повідомлення № 26
Прописаний назавжди
Повідомлень: 472
Нагороди: 6
Рейтинг: 58
Цитата draker ()
підключаємось, все
Все так просто, якби не кілька але. Комп'ютер має власне ім'я і коли він отримує ІР від Мікротіка його бачить уся мережа і він може заходити на інші ПК, але зайти на нього ні по імені ні по ІР не можна. Видає помлику 0x80070035. А як тільки я прописую статичні ІР для нього і для тих комп'ютерів яким потрібен принтер - все чудово працює. Людина яка налаштовувала Мікротік каже, що на Мікротіку немає ніяких обмежень.
Решта компів яким потрібен доступ працюють під W10 i W7. На них  протокол SMB1 увімкнено.


Відредаговано: TYP - Вт, 03.12.2019, 12:57
draker Дата: Сб, 07.12.2019, 11:18 | Повідомлення № 27
IT school admin
Повідомлень: 235
Нагороди: 3
Рейтинг: 129
offtop: Ми відхилились від теми гілки, тому, якщо проблема ще актуальна, пропоную створити нову тему.

Якщо при статичних ІР адресах все працює, то справа не  в настройках Мікротіка, його файрволі і т.д.

Як з'єднані ПК? Безпосередньо через Мікротік? Чи через свіч, а Мікротік роздає адреси? Чи піднято DHCP  на Мікротіку (роздає адреси), або він транслює  DHCP провайдера? Тобто яка топологія мережі?
Спробуйте з'єднати ПК з принтером та ПК - клієнта друку напряму через свіч, підключений до Мікротіка, чи зникне помилка?

Чи підключається до ПК з ХР з принтером інший ПК з ХР?

Перенастройте ПК з ХР - за допомогою майстра настройки мережі з налаштуванням мережі з доступом до файлів та принтерів по мережі та приписанням ім'я ПК та робочої групи. Чи видалена домашня група з Win 7 та Win 10?

Як бачите, питань вагон+кравчучка.

З власного досвіду: є локалка, роутер Мікротіка роздає Інтернет, ПК з ХР, 7, 10, Linux Mint. Так, у окремих випадках неможливо зайти на розшарені ресурси між різними системами. Для підключення мережного принтеру у таких випадках прописую мережний принтер за ІР адресою. DHCP зазвичай роздає ІР адреси відповідно до MAC адреси мережної карти ПК і на протязі тривалого часу ІР адреса у ПК та ж сама. Взнаємо ІР адресу ПК з принтером (cmd - ipconfig), на ПК клієнті прописуємо мережний принтер.
Bandalak Дата: Сб, 07.12.2019, 20:57 | Повідомлення № 28
Лідер форуму
Повідомлень: 6298
Нагороди: 44
Рейтинг: 291
Питання не дуже про мікротік.
Чи можуть дешеві світчі некеровані, які розгалужують лінії вже після мікротіка, збивати швидкість при сильному навантаженні і великій кількості клієнтів?
TYP Дата: Вт, 10.12.2019, 20:18 | Повідомлення № 29
Прописаний назавжди
Повідомлень: 472
Нагороди: 6
Рейтинг: 58
Цитата draker ()
Як бачите, питань вагон+кравчучка.
Згоден. Плюнули, знайшли старенький роутер. Посадили 3 компи за нього і вони відразу запобачили одне одного. Роутер отримує IP від Мікротіка. Всі щасливі і задоволені. Дякую.
Bandalak Дата: Чт, 12.12.2019, 12:38 | Повідомлення № 30
Лідер форуму
Повідомлень: 6298
Нагороди: 44
Рейтинг: 291
Так все-таки. Прості світчі ріжуть швидкість, чи ні? Є різниця великі, чи малі, дешеві чи дорогі, якщо навантаження велике до 250 клієнтів?
Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІХ: ІНТЕРНЕТ, МЕРЕЖІ, ХОСТІНГ » 9.8 Рубрика системного адміністратора » Mikrotik Router OS (настройка, использование)
  • Сторінка 2 з 2
  • «
  • 1
  • 2
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2020.