Чт, 30.03.2017, 09:36
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

   
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво
Безлимитный хостинг, бесплатный домен, бесплатный хостинг, Хостинг, dedicated, сервер, хостинг в Европе, хостинг в Германии, выделенный сервер

Сторінка 8 з 13«126789101213»
Модератор форуму: НІКОЛЯ, Ktara, Bandalak, volevikt 
Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.10 Вільне програмне забезпечення » Інтегроване середовище розробки Lazarus
Інтегроване середовище розробки Lazarus
Oxana_cher Дата: Ср, 22.02.2017, 13:48 | Повідомлення № 106
Місцева кадра
Повідомлень: 364
Нагороди: 2
Рейтинг: 42
У меня тоже нет такого!
Самая новая версия V1.6

Наверное уже нет поддержки консоли. Буду искать старые версии.
volodschool2 Дата: Ср, 22.02.2017, 14:10 | Повідомлення № 107
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1270
Нагороди: 12
Рейтинг: 232
Цитата Bandalak ()
На жаль, у моїй версії Лазарусу немає такого проекту!
Обирайте Simple Program  і буде вам щастя.
Цитата Oxana_cher ()
Самая новая версия V1.6
Я робив скрін з 1.6.2, в попередніх полінувались зробити переклад Simple Program


Відредаговано: volodschool2 - Ср, 22.02.2017, 14:14
Oxana_cher Дата: Ср, 22.02.2017, 14:30 | Повідомлення № 108
Місцева кадра
Повідомлень: 364
Нагороди: 2
Рейтинг: 42
От нашла:
http://totalsoft.org/go.php?....te=http

Теперь уже все есть на месте!
Спасибо!
Пилипчук_О_П Дата: Ср, 22.02.2017, 16:41 | Повідомлення № 109
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3416
Нагороди: 27
Рейтинг: 231
Цитата volodschool2 ()
в попередніх полінувались зробити переклад Simple Program
:)
Не полінувались. На жаль перекладом займається вкрай мало людей. Наприклад, Libre Office активно перекладають двоє (!), а обсяг там дуже великий. Переклад Lazarus я трохи підігнав (раніше працювали інші), бо він теж довгий час не оновлювався, але ще роботи багато. Складно знайти вільний час.
Пилипчук_О_П Дата: Ср, 22.02.2017, 16:45 | Повідомлення № 110
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3416
Нагороди: 27
Рейтинг: 231
Цитата Oxana_cher ()
Наверное уже нет поддержки консоли.
Не думаю, що вона колись зникне.
gromko Дата: Ср, 22.02.2017, 19:11 | Повідомлення № 111
Лінуксоїд
Повідомлень: 2341
Нагороди: 19
Рейтинг: 268
Наступна задача:
На формі розташовано 20х20 кнопок, натиском на які їх можна "відкривати" (змінюється колір), одна кнопка, обрана випадковим чином, потрібна нам, відкривається червоним, інші - у відповідності відстані до потрібної кнопки - від фіолетового до жовтого і помаранчового кольору (при "відкриванні). Завдання - максимум за 10 "відкривань" знайти потрібну кнопку.
Пилипчук_О_П Дата: Ср, 22.02.2017, 19:18 | Повідомлення № 112
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3416
Нагороди: 27
Рейтинг: 231
Цитата gromko ()
На формі розташовано 20х20 кнопок, натиском на які їх можна "відкривати" (змінюється колір), одна кнопка, обрана випадковим чином, потрібна нам, відкривається червоним, інші - у відповідності відстані до потрібної кнопки - від фіолетового до жовтого і помаранчового кольору (при "відкриванні). Завдання - максимум за 10 "відкривань" знайти потрібну кнопку.
В межах програми розв'язується дуже складно, якщо хочеться зробити гарно. Має бути динамічний масив кнопок, які при ініціалізації розфарбовуються і зв'язуються з обробником клацання.
gromko Дата: Ср, 22.02.2017, 19:54 | Повідомлення № 113
Лінуксоїд
Повідомлень: 2341
Нагороди: 19
Рейтинг: 268
Цитата Пилипчук_О_П ()
зв'язуються з обробником клацання.

Кожна кнопка має номер (1-400), потрібна задається випадковим чином з цього діапазону. При натиску перевіряється відстань по формулі sqrt((x-x0)*(x-x0)-(y-y0)*(y-y0)) - чим менша відстань, тим "червоніший" колір.
Кнопки учні розствляли вручну :)
Формулу дав вчитель :)
Пилипчук_О_П Дата: Ср, 22.02.2017, 20:05 | Повідомлення № 114
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3416
Нагороди: 27
Рейтинг: 231
Я ж написав:
Цитата Пилипчук_О_П ()
дуже складно, якщо хочеться зробити гарно
:)
Як на мене, добре, якщо учені намагаються змусити запрацювати програму будь-якою ціною. Але після досягнення мети їм треба показати, як робиться "правильно". В даному випадку правильним буде, наприклад, такий розвиток проекту: на початку вводиться сторона квадрата (кількість кнопок в рядку) і далі будується потрібна кількість, після чого все працює. Треба писати так, щоб проект можна було підтримувати і розвивати. Для цього створюються інтегровані середовища розробки, придумано ООП тощо.
Пилипчук_О_П Дата: Ср, 22.02.2017, 20:18 | Повідомлення № 115
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3416
Нагороди: 27
Рейтинг: 231
Цитата gromko ()
одна кнопка, обрана випадковим чином, потрібна нам, відкривається червоним
Виявив цікавий "сюрприз" від Lazarus: під Windows не змінюються кольори елементів керування типів TButton і TBitBtn.
Детальніше тут: http://wiki.lazarus.freepascal.org/Lazarus....changed
Причому стаття за посиланням має у заголовку примітку "things that will never be fixed", тобто "речі, які ніколи не буде виправлено"! Це означає, що обмеження має якусь технічну причину. Вільніше маніпулювати дозволяє кнопка TCDButton, яка встановлюється з пакунком customdrawn.

Тому замінюємо кнопки компонентами Label (написами), вимкнувши Autosize.
Програмний код, який на порожній формі розмірами 460*460 генерує написи, які реагують на клацання (тло стає червоним):
Код
unit Unit1;

{$mode objfpc}{$H+}

interface

uses
  Classes, SysUtils, FileUtil, Forms, Controls, Graphics, Dialogs, StdCtrls;

type

  { TForm1 }

  TForm1 = class(TForm)
    procedure Label1Click(Sender: TObject);
    procedure FormCreate(Sender: TObject);

  private
    { private declarations }
  public
    { public declarations }
  end;

var
  Form1: TForm1;

implementation

{$R *.lfm}

{ TForm1 }
var p:array[1..20,1..20] of TLabel;

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
var r,c:integer;
begin
  for r:=1 to 20 do
  for c:=1 to 20 do begin
    p[r,c]:=TLabel.Create(Form1);
    p[r,c].Parent:=self;
    p[r,c].AutoSize:=false;
    p[r,c].Width:=20;
    p[r,c].Height:=20;
    p[r,c].Left:=c*21;
    p[r,c].Top:=r*21;
    p[r,c].Color:=clWhite;
    p[r,c].OnClick:=@Label1Click;
  end;
  //ТУТ ТРЕБА ДОПИСАТИ ЛОГІКУ
end;

procedure TForm1.Label1Click(Sender: TObject);
begin
   (Sender as TLabel).Color:=clRed;
end;
end.




Відредаговано: Пилипчук_О_П - Ср, 22.02.2017, 20:45
gromko Дата: Ср, 22.02.2017, 20:24 | Повідомлення № 116
Лінуксоїд
Повідомлень: 2341
Нагороди: 19
Рейтинг: 268
Цитата Пилипчук_О_П ()
Виявив цікавий "сюрприз" від Lazarus: під Windows не змінюються кольори елементів керування типів TButton і TBitBtn.
Детальніше тут: http://wiki.lazarus.freepascal.org/Lazarus....changed
Причому стаття за посиланням має у заголовку примітку "things that will never be fixed", тобто "речі, які ніколи не буде виправлено"!

У нас та сама ситуація - колір кнопки задається відповідно до системної теми оформлення. У нас на ПК з старими ОС колір змінюється, з новими - ні.
Пилипчук_О_П Дата: Ср, 22.02.2017, 20:45 | Повідомлення № 117
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3416
Нагороди: 27
Рейтинг: 231
Цитата Пилипчук_О_П ()
Вільніше маніпулювати дозволяє кнопка TCDButton, яка встановлюється з пакунком customdrawn.
Перевірив:
1) Меню Пакунок - Встановити/Видалити пакунки
2) У правому полі вибираємо customdrawn
3) Кнопка Зберегти і перебудувати ІСР
4) Через деякий час середовище перекомпілюється і перезапуститься, а на панелі компонентів з'явиться вкладка Custom Drawn
5) До речення uses на початку файлу дописуємо назву модуля customdrawn_common
6) Маємо кнопку типу TCDButton, яка вміє змінювати колір.
swetikccc Дата: Ср, 22.02.2017, 21:12 | Повідомлення № 118
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3619
Нагороди: 22
Рейтинг: 300
На мою думку логіку потрібно прописувати при події клацання
І не (sender as Button).Name
А так створивши змінну для представлення
Button t = sender as Button;
а далі ж зручніше коли потрібно декількв властивостей чи методів.
t.Name
t.Left і т. д.
Для інших, а не для пана Пилипчука код C#.
Цитата gromko ()
Кнопки учні розствляли вручну
Ще скажіть що події вручну на кожну кнопку B)

Створенням Шарпа і Делфі керувала одна людина.
Тому в Шарпі є щось і від Делфі.


Відредаговано: swetikccc - Ср, 22.02.2017, 22:02
PTetyana Дата: Пт, 24.02.2017, 14:01 | Повідомлення № 119
Прописаний назавжди
Повідомлень: 285
Нагороди: 3
Рейтинг: 40
Доброго дня, почали вчити з 8 класом Лазарус і виникла проблема: у деяких учнів після збереження не запускаються програми. Розмір файлу .LPI - 0 байт, тоді як стандартного - 2044. Не знаю що вони роблять - чи не так створюють програму, чи не так зберігають? Вже сто разів повторила як правильно це зробити, але толку ніякого. Хтось знає в чому тут проблема?
volodschool2 Дата: Пт, 24.02.2017, 14:07 | Повідомлення № 120
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1270
Нагороди: 12
Рейтинг: 232
Цитата PTetyana ()
сто разів повторила як правильно це зробити
А як правильно? Я зазвичай натискую кнопку "Збергти всі" і потім все зберігаю в окремій папці.
Цитата PTetyana ()
Розмір файлу .LPI
Ніколи не зачіпав цей файл, проекти відкриваю .LPR. Я роблю не правильно?


Відредаговано: volodschool2 - Пт, 24.02.2017, 14:08
Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.10 Вільне програмне забезпечення » Інтегроване середовище розробки Lazarus
Сторінка 8 з 13«126789101213»
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2017.