Нд, 28.05.2017, 00:20
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

   
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво
Безлимитный хостинг, бесплатный домен, бесплатный хостинг, Хостинг, dedicated, сервер, хостинг в Европе, хостинг в Германии, выделенный сервер

Сторінка 1 з 141231314»
Модератор форуму: НІКОЛЯ, Ktara, Bandalak, volevikt 
Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.10 Вільне програмне забезпечення » Інтегроване середовище розробки Lazarus
Інтегроване середовище розробки Lazarus
Пилипчук_О_П Дата: Пн, 02.05.2016, 13:36 | Повідомлення № 1
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3523
Нагороди: 27
Рейтинг: 256
Інтегроване середовище розробки Lazarus - вільне середовище на основі компілятора Free Pascal.

Сторінка для звантаження: http://www.lazarus-ide.org/index.php?page=downloads
Пилипчук_О_П Дата: Пн, 02.05.2016, 13:40 | Повідомлення № 2
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3523
Нагороди: 27
Рейтинг: 256
Прошу всіх зацікавлених випробувати оновлений файл української локалізації інтерфейсу користувача (було 71%, зараз 99%):

https://drive.google.com/folderv....sharing

Файл lazaruside.uk.po покладіть у теку languages, що у теці з Lazarus (попередній файл про всяк випадок збережіть).
Буду радий отримати і врахувати зауваження.

Переклад ще сирий. Зауваження можна висловити і обговорити тут.
Пилипчук_О_П Дата: Сб, 07.05.2016, 11:05 | Повідомлення № 3
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3523
Нагороди: 27
Рейтинг: 256
Файл перекладу за посиланням з попереднього повідомлення оновлено. Виправлено багато орфографічних помилок. Не виключено, що всі :)
Звантажуємо -> користуємось -> шукаємо недоліки -> публікуємо тут.
Pentiume Дата: Сб, 07.05.2016, 20:08 | Повідомлення № 4
Тут живе...
Повідомлень: 172
Нагороди: 1
Рейтинг: 25
Де скачать самоучителі по Лазарус
Ktara Дата: Сб, 07.05.2016, 20:25 | Повідомлення № 5
Перспективна вчителька
Повідомлень: 3761
Нагороди: 36
Рейтинг: 259
Цитата Pentiume ()
Де скачать самоучителі по Лазарус
http://www.freepascal.ru/download/pdf/osnovy_programmirovanija_v_srede_lazarus.pdf (2010)
http://teacher.ucoz.net/Lection/Pascal/Lazarus.pdf (2009)

Кто найдет еще - сбрассывайте ссылки
Bandalak Дата: Сб, 07.05.2016, 22:23 | Повідомлення № 6
Лідер форуму
Повідомлень: 5125
Нагороди: 33
Рейтинг: 236
Зробили б Лазарус доступним для компіляції олімпіадних задач - ціни б йому не було!
swetikccc Дата: Сб, 07.05.2016, 23:20 | Повідомлення № 7
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3699
Нагороди: 23
Рейтинг: 322
Цитата Bandalak ()
Зробили б Лазарус доступним для компіляції олімпіадних задач - ціни б йому не було!
В Лазаря компілятор Фрі Паскаль, що використовується на олімпіадах.
Зайдіть в папку з установленою програмою і подивіться.

Лазарь - це біблейний персонаж, якого воскресив Ісус, звідки й назва IDE.
gry Дата: Нд, 08.05.2016, 06:00 | Повідомлення № 8
Наполегливий учасник
Повідомлень: 970
Нагороди: 2
Рейтинг: 90
Цитата Ktara ()
Кто найдет еще - сбрассывайте ссылки
Купа посилань.
http://wiki.freepascal.org/Lazarus_Documentation/ru
Bandalak Дата: Нд, 08.05.2016, 10:02 | Повідомлення № 9
Лідер форуму
Повідомлень: 5125
Нагороди: 33
Рейтинг: 236
Цитата swetikccc ()
В Лазаря компілятор Фрі Паскаль

Значить можна спокійно вчити дітей олімпіадному програмуванню, використовуючи середовище Lazarus?
Звичайно, спочатку самому потрібно у ньому розібратися!
А графічні можливості Паскаля в Lazarus теж реалізовані?
swetikccc Дата: Нд, 08.05.2016, 10:27 | Повідомлення № 10
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3699
Нагороди: 23
Рейтинг: 322
Цитата Bandalak ()
Значить можна спокійно вчити дітей олімпіадному програмуванню, використовуючи середовище Lazarus?Звичайно, спочатку самому потрібно у ньому розібратися!
А графічні можливості Паскаля в Lazarus теж реалізовані
1. Для чого давати дітям графіку Паскаля? 
Потрібно забути про неї і все.
Піксельне малювання в Делфі є на Канві, повинно бути і в Лазарі.
2. Я взагалі підключав до ФріПаскаля Блокнот++, але після цього дико працювати в IDE Паскаля.
Консоль Лазаря дасть ті ж можливості, але там буде лишній автоматичний код, там буде написано де вводити код, все як в фрі паскалі
Ktara Дата: Нд, 08.05.2016, 10:38 | Повідомлення № 11
Перспективна вчителька
Повідомлень: 3761
Нагороди: 36
Рейтинг: 259
Цитата gry ()
http://wiki.freepascal.org/Lazarus_Documentation/ru
я так понимаю, что просили ссылки именно на то. что можно прочитать человеческим языком. не все что там привидено можно прочитать. Никого из нас в Гугле не забанили и поиском умеем пользоваться. я просьбу восприняла как совет что можноо именно прочитать. а не перерывать кучу материала который вообще нечитаем :)
Ktara Дата: Нд, 08.05.2016, 10:40 | Повідомлення № 12
Перспективна вчителька
Повідомлень: 3761
Нагороди: 36
Рейтинг: 259
Хотя послать в гугл - отличительная черта коллег-форумчан :) Спасибо, что не дальше :)
gry Дата: Нд, 08.05.2016, 13:24 | Повідомлення № 13
Наполегливий учасник
Повідомлень: 970
Нагороди: 2
Рейтинг: 90
Цитата swetikccc ()
Піксельне малювання в Делфі є на Канві, повинно бути і в Лазарі.
Є.
swetikccc Дата: Нд, 08.05.2016, 17:43 | Повідомлення № 14
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3699
Нагороди: 23
Рейтинг: 322
Згадав одну фішку, 

  a: Char;
a:='ю';
ShowMsg (a); // тут вивід повідомленн, як пишеться в Лазарі не пам'ятаю.
Компілятор видасть помилку, бо та потрібен інший тип для українських букв, чи utf8char, або charutf8, щось з  utf8 зв'язано.
gromko Дата: Нд, 08.05.2016, 19:32 | Повідомлення № 15
Лінуксоїд
Повідомлень: 2363
Нагороди: 19
Рейтинг: 273
Цитата swetikccc ()
Згадав одну фішку,   a: Char;
a:='ю';
ShowMsg (a); // тут вивід повідомленн, як пишеться в Лазарі не пам'ятаю.
Компілятор видасть помилку, бо та потрібен інший тип для українських букв, чи utf8char, або charutf8, щось з  utf8 зв'язано.
var   a: char;
..
a:='ю';
ShowMessage(a);
..

Проблема, наскільки я пам’ятаю, присутня не тільки в Лазарусі, а й і в Делфі - кириличні символи там подаються в кодуванні UTF-8, тобто займають по 2 байти в пам’яті, і не є прямо сумісними з типом char. який займає по 1 байту (проблема профіксена Embarcadero в Delphi 2009)
Для коректної роботи слід вживати замість типу Char тип WideChar або  UnicodeChar, а замість типу String - UnicodeString
Поданий вище фрагмент буде працювати у вигляді:

var   a:UnicodeChar;
..
a:='ю';
ShowMessage(a);
..
ПиСи: Раніше була проблема щодо кирилиці і з властивостями елементів керування - вони теж вимагали ANSI  або перетворення з UTF в ANSI (таке ж було і в Делфі)
Тобто, при вживанні кирилиці код треба спочатку перевіряти і лиш потім подавати учням
Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.10 Вільне програмне забезпечення » Інтегроване середовище розробки Lazarus
Сторінка 1 з 141231314»
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2017.