Ср, 22.05.2019, 18:58
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

 
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

  • Сторінка 2 з 4
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Модератор форуму: НІКОЛЯ, Ktara, Bandalak, volevikt  
Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІІІ: МЕТОДИКА, ЗАСОБИ ВИКЛАДАННЯ ІНФОРМАТИКИ » 3.5 Обговорення програм з інформатики (нова 11-річка) » ООП та ПОП (Про об’єктно-орієнтовне та процедурне програмування в школі)
ООП та ПОП
Ковальчук_Олександр Дата: Сб, 18.08.2007, 02:35 | Повідомлення № 1
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3705
Нагороди: 18
Рейтинг: 209
Ваші аргументи та думки з приводу того, в яких класах в 12-річній школі вивчати процедурне програмування, в яких - об’єктно-орієнтовне. Чи потрібно процедурне програмування в 12-річній школі і ін.

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!


Відредаговано: WWW - Ср, 04.06.2008, 01:45
Newbie Дата: Пн, 11.02.2008, 09:01 | Повідомлення № 16
Хелпер
Повідомлень: 1414
Нагороди: 9
Рейтинг: 91
Quote (zverok)
Вообще-то, существует мнение, что ОО-взгляд на мир новичку (в т.ч. школьнику) принять с нуля ПРОЩЕ, чем процедурный. Другое дело -- учителя информатики, с давними наработанными привычками.

можливо з нуля справді легше, але навряд-чи комусь із присутніх можна це проаналізувати з власного досвіду - всі ж починали з ПОП smile
Spirit Дата: Пн, 11.02.2008, 10:41 | Повідомлення № 17
Сис.адмін
Повідомлень: 406
Нагороди: 1
Рейтинг: 25
Исходя из того, как нас учили в ВУЗе (закончил год назад), то нужно учить и Паскаль. У нас программистов один семестр преподавали Паскаль.

В защиту Паскаля
С точки зрения понимания, на мой взгляд, Паскаль проще чем Си. Переменные объявляются в одном месте, а представьте ребенок под каждую потребность будет объявлять новую переменную в Си, так как потом объяснять экономию ресурсов и т.д.

Про С++
Но на Паскале останавливаться не стоит. Рассказать основы Си и из Си переходить плавно к С++.
Я думаю, это был бы оптимальный вариант.

VisualBasic - вообще считаю, что учить не надо. А кому нужно будет макрос написать, сам разберется, зная Паскаль и С++. Да макросы не часто используются. Всё современной ПО генерирует отчеты в HTML или PDF

zverok Дата: Пн, 11.02.2008, 10:46 | Повідомлення № 18
Креативний вчитель
Повідомлень: 153
Нагороди: 1
Рейтинг: 8
Quote (Newbie)
можливо з нуля справді легше, але навряд-чи комусь із присутніх можна це проаналізувати з власного досвіду - всі ж починали з ПОП

Ну, говорят, чтобы представлять вкус яичницы, не обязательно жариться на сковородке smile
Если преподавание ООП начинать c "класса, методов класса, конструкторов, деструкторов" и проч. -- дело одно.
А если с того, что все -- это объект, и самые простой способ что-то сделать с объектом -- вызвать его метод... то все может оказаться совсем по-другому.

Вот несколько развязный, но на мой вкус неплохой пример объяснения.

То есть, если воспринимать ООП как "к процедурному программированию добавили какие-то объекты и классы" -- понятно, что ООП сложнее. А если начинать с другого конца -- так может быть, и будет толк wink

dpi Дата: Пн, 11.02.2008, 14:31 | Повідомлення № 19
Досвідчений вчитель
Повідомлень: 1438
Нагороди: 1
Рейтинг: 39
Quote (zverok)
То есть, если воспринимать ООП как "к процедурному программированию добавили какие-то объекты и классы" -- понятно, что ООП сложнее. А если начинать с другого конца -- так может быть, и будет толк

Агитация за Шарп (неприкрытая)

zverok Дата: Пн, 11.02.2008, 16:06 | Повідомлення № 20
Креативний вчитель
Повідомлень: 153
Нагороди: 1
Рейтинг: 8
Quote (dpi)
Агитация за Шарп (неприкрытая)

Да что вы говорите? Я уже в другой теме высказал, за что я агитирую. (Не говоря уж о том, что Ваша реплика вообще-то выглядит обвинением, к тому же безосновательным)

Добавлено (11.02.2008, 16:06)
---------------------------------------------

Quote (Spirit)
Исходя из того, как нас учили в ВУЗе (закончил год назад), то нужно учить и Паскаль. У нас программистов один семестр преподавали Паскаль.

Удивительно. А что за ВУЗ?

Quote (Spirit)
VisualBasic - вообще считаю, что учить не надо. А кому нужно будет макрос написать, сам разберется, зная Паскаль и С++. Да макросы не часто используются. Всё современной ПО генерирует отчеты в HTML или PDF

А это, по-моему, вопрос не столь однозначный. VB.Net (несмотря на мою личную к нему неприязнь) -- язык а) востребованный б) простой в изучении в) современный. (Заметим, что по всем этим качествам он Паскаль-таки превосходит).

Это с одной стороны.
А с другой -- возможно, на примере встроенного в Офис VBA проще научить каким-то азам (не столько даже научить, сколько показать "да, это действительно нужно простому человеку").

Varkan Дата: Вт, 12.02.2008, 11:16 | Повідомлення № 21
Викладач ВУЗу
Повідомлень: 425
Нагороди: 0
Рейтинг: 6
Quote (zverok)
А с другой -- возможно, на примере встроенного в Офис VBA проще научить каким-то азам (не столько даже научить, сколько показать "да, это действительно нужно простому человеку").

саме за це я і агітую. ВБА це є мова ООП за допомогою якої можна вирішити безліч задач як навчального характеру (розповісти що це за звір ООП та основні принципи ООП) а також прикладного характеру (на практиці сам писав макроси які потрібні були для ведення простої бухгалтерії і обліку на складі за допомогою екселю) і в даному випадку не потрібно було купувати дорогих програм а також клієнт мав зручний інтерфейс роботи (він знав як користуватись екселем)

oleg_teacher Дата: Вт, 12.02.2008, 11:24 | Повідомлення № 22
Любитель дискутувати
Повідомлень: 177
Нагороди: 0
Рейтинг: 2
Quote (Varkan)
саме за це я і агітую. ВБА це є мова ООП за допомогою якої можна вирішити безліч задач як навчального характеру

Перефразовуючи прислів'я хочу сказати, що все языки важни, все языки нужны. Надавати превагу одній і лобом битися об стінку, що дана мова є найбільш правильною не можна. Кожна вирішує поставленні задачі.
zverok Дата: Вт, 12.02.2008, 11:46 | Повідомлення № 23
Креативний вчитель
Повідомлень: 153
Нагороди: 1
Рейтинг: 8
Quote (oleg_teacher)
Перефразовуючи прислів'я хочу сказати, що все языки важни, все языки нужны. Надавати превагу одній і лобом битися об стінку, що дана мова є найбільш правильною не можна.

Вопрос не в том, что важнее/нужнее. Вопрос в том, что будет более эффективным для обучения (эффективным -- в смысле, большему количеству учеников будет понятно, меньше будет вообще "отсеявшихся за неспособностью понять материал" на каком-то этапе; но также что и больше будет заинтересованных).
Именно с этой точки зрения, думаю, и имеет смысл обсуждать "какой же язык выбрать основным для преподавания". А не с точки зрения "какой круче"/"какой популярнее"/"какой дают на всех олимпиадах".

Varkan Дата: Вт, 12.02.2008, 12:44 | Повідомлення № 24
Викладач ВУЗу
Повідомлень: 425
Нагороди: 0
Рейтинг: 6
Quote (zverok)
Именно с этой точки зрения, думаю, и имеет смысл обсуждать "какой же язык выбрать основным для преподавания". А не с точки зрения "какой круче"/"какой популярнее"/"какой дают на всех олимпиадах".

я б сказавби, що у нас все робиться трохи через одне місце. на мою думку саме на олімпіаді потрібно давати ту мову програмування на якій навчається учень, а не ставити учасника олімпіади в рамки - ти повинен писати на ************ мові тому що ця мова краща. адже на олімпіаді повинен цікавити не сам факт розвязання задачі за допои\могою даного інструменту а сам процес, хід, алгоритм розвязку. учасним може не знати декілька мов програмування і володіти тільки однією, але в ствою чергу мати алгоритмічне мислення і бути перспективним в плані подальшого навчання. а обмеження у виборі мови на мою думку дається тільки ізза того що журі, судді самі не володіють іншими, щоб прочитати код.

zverok Дата: Вт, 12.02.2008, 12:57 | Повідомлення № 25
Креативний вчитель
Повідомлень: 153
Нагороди: 1
Рейтинг: 8
Quote (Varkan)
на мою думку саме на олімпіаді потрібно давати ту мову програмування на якій навчається учень, а не ставити учасника олімпіади в рамки - ти повинен писати на ************ мові тому що ця мова краща.

Именно так. А иначе учитель ставится перед выбором -- либо учить тому языку, который сам считает более "правильным для обучения", либо выигрывать олимпиады. Приходится выбирать, что важнее (при этом, насколько я понимаю, эффективность работы учителя частично оценивается по результатам олимпиад).

dpi Дата: Вт, 12.02.2008, 16:16 | Повідомлення № 26
Досвідчений вчитель
Повідомлень: 1438
Нагороди: 1
Рейтинг: 39
Quote (zverok)
на мою думку саме на олімпіаді потрібно давати ту мову програмування на якій навчається учень, а не ставити учасника олімпіади в рамки - ти повинен писати на ************ мові тому що ця мова краща.

"За" двумя руками, но, к большому сожалению, не реально, а поэтому...
Quote (Spirit)
Про С++ На Паскале останавливаться не стоит. Рассказать основы Си и из Си переходить плавно к С++.Я думаю, это был бы оптимальный вариант.
badm Дата: Вт, 12.02.2008, 17:34 | Повідомлення № 27
Знаток програмування
Повідомлень: 185
Нагороди: 0
Рейтинг: 3
На рахунок того, що стереотип прпоцедурного програмування залишається і плавно при подальшому вивченні буде слідувати тіню відчуваю кожен раз коли, щось намагась робити на С++. І суть ООП зрозумів на С++, в консольному режимі і переваги С++ на паскаль досить вагомі. Хоча мова більш складніша. На рахунок вивчення С а потім переходу на С++, тут криється проблема хоча ці мови подібні і сумісні, але їх не потрібно путати, концепції, то різні і де коли вони навіть заважать. Або С або С++. А так проблема в основному вчителеві, неохідно перевчитися та розуміти більш складні концепції, та і книг немає і підтримки. А так прогрес іде вперед і потрібно йти з ним в ногу. Візуальні середовища хоч і є ОО, але зрозуміти концепції ООП на них досить важко, до прикладу Делфі де всі ієрархії наслідування заховані глибоко у бібліотеці VCL.
Uchinfo Дата: Сб, 05.07.2008, 21:36 | Повідомлення № 28
Часто заходить...
Повідомлень: 55
Нагороди: 0
Рейтинг: 5
Я уже 14 лет работаю в школе. У нас есть классы физ-мат профиля, и у них информатика с 7-го класса. С ними мы изучаем сначала паскаль (8 класс и часть 9), потом делфи. С этими детьми программирование изучать лекго и приятно biggrin , а вот в тех классах, где информатика только в 10-11 классах по 2 часа, программирование вообще идет с огромным трудом. cry Я бы в непрофильных классах программирование совсем отменила, а давла только несколько часов обзорно алгоритмы и пару-тройку практических работ по программированию чтобы дети получили представление о нем.
Сейчас есть столько интересных тем для изучения по информатике, зачем издеваться над детьми обязательным программированием? Только отбивать любовь к предмету?
Ковальчук_Олександр Дата: Сб, 05.07.2008, 21:59 | Повідомлення № 29
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3705
Нагороди: 18
Рейтинг: 209
Quote (Uchinfo)
Только отбивать любовь к предмету?

Так, така тенденція прослідковується масово. У мене діти в 10-му класі із захопленням вивчають ІТ (Windows, Word, Excel, PowerPoint, Access).
Коли переходять в 11-й, то отримують шок, постійно задають мені питання: навіщо ви нас вчите тому, що нам вжиті не пригодиться? І мої аргументи ніякі не переконують їх, що програмування вивчається в інформатиці для загального розвитку, для розвитку логічного мислення. Я їм і говорю: "А навіщо ви по математиці вивчаєте в 11 класі первісні, інтеграл, логарифми і т.д, а навіщо ви на зарубіжній літературі вивчаєте Бернарда Шоу, Мацьо Басьйо і т.д.? Тому що це все робить вас всебічно обдарованими учнями, дає вам комплексні знання з різних наук. Але ви, можливо, в житті ні разу не зіткнетесь із поняттям "інтегральне числення" і може вам не прийдеться використати біографію Бернарда шоу. Тобто не все з того, що ви вивчаєте, ви маєете обов’язково використовувати в житті. З програмуванням аналогічно: уміння програмувати може багатьом знадобитись в університетах (так як в багатьох ВУЗах викладається програмування), також хтось із вас може поступити вчитись на програміста, а заробітна плата програміста, як відомо, сама висока". Тобто говорю щось в цьому роді, щоб хоч трішки їх зацікавити і виробити мотивацію. Але це діє на одиниць і все одно підвищити інтерес до програмування на паскалі дуже важко.
І я погоджуюсь, що програмування в школі повинне бути як оглядовий курс, тобто обов’язково щоб була тема "Алгоритми" і + основи програмування (лінійні програми, розгалуження та цикли). Масиви і рядки, процедури і функції я б виключив з програми. Але це чисто моє бачення.
volodschool2 Дата: Сб, 05.07.2008, 22:47 | Повідомлення № 30
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1525
Нагороди: 15
Рейтинг: 364
Quote (Ковальчук_Олександр)
І я погоджуюсь, що програмування в школі повинне бути як оглядовий курс

Правильно! А чому б не зайти ще далі - взагалі викинути програмування? Тоді й не треба буде шукати аргументи для переконання в його необхідності. А потім доберемось і до математики. Навчили 2+2 і досить. Так буде простіше і нам вчителям і дітям. Та тільки чи буде нам всім легше років через 10? Як казав герой відомого фільму "За Державу обидно!".
Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІІІ: МЕТОДИКА, ЗАСОБИ ВИКЛАДАННЯ ІНФОРМАТИКИ » 3.5 Обговорення програм з інформатики (нова 11-річка) » ООП та ПОП (Про об’єктно-орієнтовне та процедурне програмування в школі)
  • Сторінка 2 з 4
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2019.