Пт, 24.05.2019, 05:01
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

 
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

  • Сторінка 1 з 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Модератор форуму: НІКОЛЯ, Ktara, Bandalak, volevikt  
Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІІІ: МЕТОДИКА, ЗАСОБИ ВИКЛАДАННЯ ІНФОРМАТИКИ » 3.5 Обговорення програм з інформатики (нова 11-річка) » ООП та ПОП (Про об’єктно-орієнтовне та процедурне програмування в школі)
ООП та ПОП
Ковальчук_Олександр Дата: Сб, 18.08.2007, 02:35 | Повідомлення № 1
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3705
Нагороди: 18
Рейтинг: 209
Ваші аргументи та думки з приводу того, в яких класах в 12-річній школі вивчати процедурне програмування, в яких - об’єктно-орієнтовне. Чи потрібно процедурне програмування в 12-річній школі і ін.

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!


Відредаговано: WWW - Ср, 04.06.2008, 01:45
Ковшун Дата: Нд, 26.08.2007, 15:01 | Повідомлення № 2
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1462
Нагороди: 1
Рейтинг: 25
Я вважаю, що в даний час лише створюється база для ООП. Тому ПОП поки що існуватиме. Зразу неможна перейти.
Все буде відбуватись поступово. Наприклад, У 5-6 класах пропонується курс "Інформатика. Вступ в програмування мовою ЛОГО". А це вже наближаємось до ООП.
В 9 класі пропонується вивчати "Visual Basic".
А потім, десь у старшій школі можна пробувати вивчати С++.
Але це моя особиста думка.
А поки що залишається у старшій школі Pascal, якого так нелюблять. Та і олімпіади поки що проводяться з використанням мови Pascal. А вони проводяться для учнів 8-11 класів. Такі реалії сьогодення.
badm Дата: Пн, 27.08.2007, 09:42 | Повідомлення № 3
Знаток програмування
Повідомлень: 185
Нагороди: 0
Рейтинг: 3
ООП це інший стиль мислення людини, яка створює програму інші підходи та концепції.
Якщо займатися процедурним програмування, то мислення створення програм процедурно і перенесеться і при намаганні створити ООП. На олімпіадах я особисто за С++ або java не тому, що це більш професійна мова, а тому що більшість простих реалізацій алгоритмів вже є готові в різних бібліотеках і швидкість та ефективність роботи з пам’яттю на порядок вища, а що вже говорити про динамічні масиви та типи даних, вказівників. Звичайно не маю на увазі ВС 3.1, який можна порівняти ТР7.0. Досить непоганим компілятором є GCC (він компілює однаково програми на будь-якій ОС). З Паскалю непогано виглядає саме середовище Delphi, де досить багато компонент та і сам об’єктний паскаль має достатньо можливостей, а от Free Pascal чомусь стає все менше і менше подобатися, через його некоректність в роботі.
Ковшун Дата: Нд, 09.09.2007, 09:51 | Повідомлення № 4
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1462
Нагороди: 1
Рейтинг: 25
Quote (badm)
ООП це інший стиль мислення людини, яка створює програму інші підходи та концепції.
Якщо займатися процедурним програмування, то мислення створення програм процедурно і перенесеться і при намаганні створити ООП.

Повністю Вас підтримую. Це якраз те, про що так довгувато дискутували на форумі видавництва "Аспект".
Quote (badm)

На олімпіадах я особисто за С++ або java не тому, що це більш професійна мова, а тому що більшість простих реалізацій алгоритмів вже є готові в різних бібліотеках і швидкість та ефективність роботи з пам’яттю на порядок вища, а що вже говорити про динамічні масиви та типи даних, вказівників. Звичайно не маю на увазі ВС 3.1, який можна порівняти ТР7.0. Досить непоганим компілятором є GCC (він компілює однаково програми на будь-якій ОС). З Паскалю непогано виглядає саме середовище Delphi, де досить багато компонент та і сам об’єктний паскаль має достатньо можливостей, а от Free Pascal чомусь стає все менше і менше подобатися, через його некоректність в роботі.

Також Вас підтримую. Але С++ ще треба вивчити. Але часу поки що, на жаль, немає. Тому більшість вчителів, які готують учнів до олімпіад різних рівнів, орієнтовані саме на Pascal.
badm Дата: Пн, 10.09.2007, 08:57 | Повідомлення № 5
Знаток програмування
Повідомлень: 185
Нагороди: 0
Рейтинг: 3
Можна використовувати звичайний Паскаль, але внести зміни, які є в Об’єктПаскалі середовища Делфі.
Ковшун Дата: Пн, 10.09.2007, 10:26 | Повідомлення № 6
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1462
Нагороди: 1
Рейтинг: 25
Quote (badm)
Можна використовувати звичайний Паскаль, але внести зміни, які є в Об’єктПаскалі середовища Делфі.

Звичайно можна.
KulAlex Дата: Сб, 03.11.2007, 22:15 | Повідомлення № 7
Знаток програмування
Повідомлень: 326
Нагороди: 6
Рейтинг: 19
Ми у (звичайних) школах не готуємо програмістів, тому вистачить Pascal або Delphi (консольний режим) без використання ООП. Немає олімпіади з інформатики, а є оліпміада з програмування де підготовувати учнів потрібно на використані ОО мови програмування, зокрема С++ або C# (більші можливості і т.д.).

А що стосується спеціалізованих шкіл, то потрібно давати декілька мов (наприклад, в нас 10-11 класи 2 години для всіх, а 4 години для технологічної групи)

Ковальчук_Олександр Дата: Сб, 03.11.2007, 22:42 | Повідомлення № 8
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3705
Нагороди: 18
Рейтинг: 209
А чому Delphi в консольному режимі? Хіба не краще використати чудове візуальне середовище? Як на мене, то саме красиво побудований інтерфейс, з меню, інформаційними та діалоговими вікнами, які появляються в ході виконання якоїсь команди чи як реакція натиснення на кнопку, сприяє зацікавленості учнів прогамуванням, заглибленості їх в цей чудовий світ. А що може дати паскаль? Чорний екран і примітивні коментарі. Деякі учні мене запитують: як таку єрунду вивчати в 2007 році, коли навкруги шалено розвиваються ІТ? Я й відповідаю, що це потрібно, щоб сформувати в вас алгоритмічне мислення та ознайомити вас з мовою програмування.
KulAlex Дата: Нд, 04.11.2007, 08:40 | Повідомлення № 9
Знаток програмування
Повідомлень: 326
Нагороди: 6
Рейтинг: 19
Без знань консольного режиму, у візуальному практично немає що робити.
Newbie Дата: Нд, 04.11.2007, 10:57 | Повідомлення № 10
Хелпер
Повідомлень: 1414
Нагороди: 9
Рейтинг: 91
Я теж думаю, що одразу вивчати Дельфі з візуальними "прибамбасами" - то не дуже добре. спершу ми вивчаємо Бейсік (точніш вивчали в 7 класі, на який тепер нема годин), потім Паскаль, а в 10-11 знайомимось з Дельфі. Так учні і програмувати можуть в режимі чорного екрану , і оформлювати програмки менюшками, кнопочками і т.д. На більше поки не вистарчає ні часу, ні моїх власних знань sad
Ковшун Дата: Нд, 04.11.2007, 14:23 | Повідомлення № 11
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1462
Нагороди: 1
Рейтинг: 25
Quote (Newbie)
Я теж думаю, що одразу вивчати Дельфі з візуальними "прибамбасами" - то не дуже добре. спершу ми вивчаємо Бейсік (точніш вивчали в 7 класі, на який тепер нема годин), потім Паскаль, а в 10-11 знайомимось з Дельфі. Так учні і програмувати можуть в режимі чорного екрану , і оформлювати програмки менюшками, кнопочками і т.д. На більше поки не вистарчає ні часу, ні моїх власних знань

Моя думка така:
Щоб Дельфі добре вивчати, треба вивчити алгоритміку, дати учням мінімум знань з мови Паскаль, а тоді братись за Дельфі.
Інакше, ми навчимо їх ставити кнопки, які не будуть працювати....
Newbie Дата: Нд, 04.11.2007, 14:26 | Повідомлення № 12
Хелпер
Повідомлень: 1414
Нагороди: 9
Рейтинг: 91
Quote (Ковшун)
Моя думка така:
Щоб Дельфі добре вивчати, треба вивчити алгоритміку, дати учням мінімум знань з мови Паскаль, а тоді братись за Дельфі.
Інакше, ми навчимо їх ставити кнопки, які не будуть працювати....

оце точно, повнісю погоджуюсь! smile
Ковшун Дата: Нд, 04.11.2007, 14:32 | Повідомлення № 13
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1462
Нагороди: 1
Рейтинг: 25
Quote (Newbie)
оце точно, повнісю погоджуюсь!

Я щойно повернувся з обласного конкурсу з комп’ютерних технологій.
Одна з номінацій була присвячена програмуванню.
Звичайно об’єктному.
І ті учні, які вміли добре програмувати у Паскалі, чудово справились із завданням.
Вони так і сказали, якщо навчився програмувати у Паскалі, то Дельфі піде.
Varkan Дата: Чт, 07.02.2008, 12:31 | Повідомлення № 14
Викладач ВУЗу
Повідомлень: 425
Нагороди: 0
Рейтинг: 6
Я у школі розпочинав з бейсіка, потім у ВНЗ вивчив паскаль (це шо стосується процедурних МП) а поті помаленку зтикався з делфі, VBA і от що хочу сказати:
навчати ази програмування однозначно потрібно з процедурних МП так як при переході на ООП ми маємо красиву оболонку де методом перетягування компонентів та налаштування властивостуй (причому властивості нал. мишкою) можна створювати уже нормальні робочі додатки використовуючи попередньо набуті знання.
і тут правильно казали - після процедурних МП будь яка мова ООП піде на всі сто.
проблема ось у чому - яку мову ООП вибрати для вивчення?
на мою думку в школі краще вивчати або делфі в якому використовують обєктний паскаль або VBA.
чому саме VBA? тому що ця мова була розроблена спеціально для офісних програм майкрософта і в майбутьньому дуже пригодиться і рядовому користувачу, адже задача школи не випускати програмістів які б програмували на с++ або асемблер а навчити учнів користуватись ПК у повсякденному житті і роботі (який відсоток ваших учнів-випускників звязав свою майбутню професію з програмуванням?).
а того випускника що захоче стати так званим програмістом або айтішнікм навчать у ВНЗ.


Відредаговано: Varkan - Чт, 07.02.2008, 12:32
zverok Дата: Пн, 11.02.2008, 00:42 | Повідомлення № 15
Креативний вчитель
Повідомлень: 153
Нагороди: 1
Рейтинг: 8
Quote (Ковшун)
Я вважаю, що в даний час лише створюється база для ООП. Тому ПОП поки що існуватиме. Зразу неможна перейти.Все буде відбуватись поступово.

Мистика. Во всем мире чистое ПОП не используется уже лет 20, и идут активные споры на тему "что будет после ООП", а в украинской школе "лише створюється база для ООП" smile

Вообще-то, существует мнение, что ОО-взгляд на мир новичку (в т.ч. школьнику) принять с нуля ПРОЩЕ, чем процедурный. Другое дело -- учителя информатики, с давними наработанными привычками.

Quote (Ковшун)
Та і олімпіади поки що проводяться з використанням мови Pascal. А вони проводяться для учнів 8-11 класів. Такі реалії сьогодення.

А олимпиады -- это действительно серьезные основания? (извините, если вопрос глупый, я недавно работаю учителем)

Т.е. логическая цепочка "изучение чудовищно устаревшего языка (базирующегося на древних парадигмах) по той причине, что его требуют на олимпиадах" -- это обычное дело?

Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІІІ: МЕТОДИКА, ЗАСОБИ ВИКЛАДАННЯ ІНФОРМАТИКИ » 3.5 Обговорення програм з інформатики (нова 11-річка) » ООП та ПОП (Про об’єктно-орієнтовне та процедурне програмування в школі)
  • Сторінка 1 з 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2019.