|
Вітаю Вас, Гість · RSS |
 |
| Підручник з інформатики для 10 класу. Яким йому бути? |
| Вчитель-з-Києва |
Дата: Пт, 25.12.2009, 10:17 | Повідомлення № 1 |
|
Прописаний назавжди
Група: Кандидати в VIP
| Які два ЄДИНі ДЛЯ КОЖНОГО РІВНЯ підручники з інформатики для 10-го класу ми одержимо у новому 2010/2011 навчальному році? Чи будуть враховані і яким чином при їх створенні пропозиції та побажання діючих вчителів України? 21 грудня у Міністерстві освіти і науки України відбулася процедура дешифрування комплектів матеріалів, поданих на Всеукраїнський конкурс рукописів підручників для учнів 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів. http://www.mon.gov.ua/main.php?query=newstmp/2009_1/22_12/2/ Информация из достоверных источников МОНУ, победители-информатики: Рівень стандарту: 1) Морзе..., 2) Ривкінд... Академічний рівень: 1) Завадський..., 2) Ривкінд... А може рівні навпаки?
Відредаговано: Вчитель-з-Києва - Пт, 25.12.2009, 10:25 |
|
| | |
| Bandalak |
Дата: Пт, 25.12.2009, 10:36 | Повідомлення № 2 |
|
Модератор
Група: Модератори
| Quote (Вчитель-з-Києва) процедура дешифрування комплектів матеріалів Та що там розшифровувати. Експерти по стилю написання відразу і так розуміли де чіє!
|
|
| | |
| Ktara |
Дата: Пт, 25.12.2009, 11:54 | Повідомлення № 3 |
|
Перспективна вчителька
| От як одержимо, то будемо знати. Я повинна бути отримати і академічний рівень і ревень стандарту. Побачимо. Мабуть я наступному навчальному році приєднаюся до всіх вчителів, які тільки но дочекалися підручників
|
|
| | |
| Ktara |
Дата: Пт, 25.12.2009, 11:58 | Повідомлення № 4 |
|
Перспективна вчителька
| "Майже всі представники комісій рекомендували авторам та представникам видавництв доопрацювати рукописи та провести їх наукове редагування. Надалі результати Всеукраїнського конкурсу будуть подані на затвердження колегії МОН." Те, що потрібно доопрацювати - це звісно добре. Тільки от наскільки доопрацювати?
|
|
| | |
| zava |
Дата: Ср, 10.03.2010, 22:48 | Повідомлення № 5 |
|
Тут живе...
Група: VIP-користувачі
| На прохання, висловлене у такому приватному повідомленні: "Роз’ясніть ситуацію з підручниками для 10-го класу. Зробіть як би презентацію свого підручника на сторінці http://informatic.org.ua/forum/50-1170-1 Форуму вчителів інформатики. " (думаю, нічого секретного не розголошую), пояснюю: 1) За деражвний кошт буде видано тільки 2 підручники для 10 класу: рівень стандарту - Морзе, рівень академічний - наш. 2) Навіть не знаю, яку презентацію можна зробити - за структурою, стилем і т.д. підручник буде такий самий, як і для 9 класу. Публікувати же не на 100% готовий текст ми не будемо. 3) Виносилися пропозиції, що варто обговорити підручник на форумі, щоб врахувати зауваження до друку. Це технічно неможливо, як неможлива і апробація до 1 вересня. Більше того, практика свідчить, що на 99% емоцій на форумі припадає 1% конструктиву. Тому ми звернемося з приватними пропозиціями до кількох досвідчених вчителів, думку яких поважаємо, виконати наукове і методичне редагування підручника.
|
|
| | |
| Bandalak |
Дата: Ср, 10.03.2010, 23:11 | Повідомлення № 6 |
|
Модератор
| Quote (zava) рівень стандарту - Морзе Підручники для 9 класу цього автора вже валяються у мене в підсобці. Але якщо в підсобці зробити порядок, то думаю там помістяться ще й підручники для 10 класу!!! Quote (zava) рівень академічний - наш. Цікаво глянути. Ми користуємося в одному класі Вашими підручниками для 9 класу, а в іншому - Шестопалова. В обох класах особливих проблем немає. Головним недоліком Вашого підручника (9 клас) є занадто велика кількість матеріалу, яку учні не встигають опрацювати за 1 годину на тиждень. Я думаю, Ви це врахували створюючи підручник для 10 класу. Все решта - ок. У Шестопалова теж все нормально, але би холося більше додаткових матеріалів. Для власного користування я придбав собі і всі решту підручників для 9 класу. З них хочу відмітити підручник Глинського, який мені сподобався. Цікаво а які ще підручники будуть випущені для 10 класу не за державний кошт? Люблю при підготовці до уроку мати багато альтернативи. Адже не секрет, що майже в кожному підручнику можна знайти щось особливе!
|
|
| | |
| GarryPotter |
Дата: Чт, 11.03.2010, 06:31 | Повідомлення № 7 |
|
Прописаний назавжди
Група: Друзі форуму
| Quote (zava) 1) За державний кошт буде видано тільки 2 підручники для 10 класу: рівень стандарту - Морзе, рівень академічний - наш. Підручник Завадського (9 клас) нам сподобався (як зміст, так і виконання), Морзе - ні. Якщо 10-ий клас буде за такими ж принципами, як і 9-ий (Морзе), то вчителям буде поле для "творчості" Quote (zava) 2) Навіть не знаю, яку презентацію можна зробити - за структурою, стилем і т.д. підручник буде такий самий, як і для 9 класу. Публікувати же не на 100% готовий текст ми не будемо. Зрозуміло Quote (zava) 3) Виносилися пропозиції, що варто обговорити підручник на форумі, щоб врахувати зауваження до друку. Це технічно неможливо, як неможлива і апробація до 1 вересня. Більше того, практика свідчить, що на 99% емоцій на форумі припадає 1% конструктиву. Але ж є і конструктивні пропозиції! Висновок - авторам підручників неважлива думка вчителів-практиків. Якщо Завадський ще намагається спілкуватися з вчителями, то Наталія Вікторівна на вчителів сердиться за критику її підручника (9-ий клас), До речі, диск до підручника (9 клас) продають по 35 грн. - "безкоштовна освіта".
|
|
| | |
| Ktara |
Дата: Чт, 11.03.2010, 07:53 | Повідомлення № 8 |
|
Перспективна вчителька
| Так, значить мены надійде 2 види підручника. ну підручник пані Наталі є, а от підпучника автора Завадського немає (тільки практикум). Від практикуму я в захваті ну що стосується книги автора Морзе - то в мене комплект (підручник + зошити + диск). Схожий з аналогічним комплектом для 10 класу (для 11-річної школи) Хотілося б звісно побачити підручник для 10-го класу, тому що саме цей підручник надійде в бібліотеку (маю надію що вчасно), але в зв'язку з деякими відмінностями програми хотілося б раніше побаити маеріал щоб скласти програму. Мене не ляка. велий обсяг матеріалу, так как програма трохи інша і може те, що в школах не підходить, мені якраз дуже підійде. Але в мене проблема погірше - за один рік я маю дати програму старшої школи з інформатики. А підручник буде тільки та 1 рік. Ото проблемка
|
|
| | |
| Шестопалов |
Дата: Чт, 11.03.2010, 08:02 | Повідомлення № 9 |
|
Видавець посібників
| Quote (zava) 1) За деражвний кошт буде видано тільки 2 підручники для 10 класу: рівень стандарту - Морзе, рівень академічний - наш. А яка різниця між ними?! Навіщо створювати 2 майже однакових підручники?! Якщо у програмі Завадського, рекомендованій МОН України для 10-12 класів 12-річної школи: * перемістити в єдину програму однакові блоки, які чомусь рознесені у дві різні (?) програми; * вилучити розділ ""Інформаційні технології у навчанні"", що не є турботою інформатики з огляду роботи курсів "Intel для майбутнього" для вчителів предметників, то вдається оптимізувати розміщення навчального матеріалу таким чином, що дасть можливість: 1). Вивчати інформатику в 10-му класі за ЄДИНИМ курсом (1 год. на тиждень, 34 год. за рік); 2). Створити ЄДИНИЙ підручник замість 2 "різних"; 3). Уніфікувати календарне та поурочне планування; 4). Зменшити удвоє об’єм і вартість методичного і навчального забезпечення.
Відредаговано: Шестопалов - Чт, 11.03.2010, 08:05 |
|
| | |
| Bandalak |
Дата: Чт, 11.03.2010, 13:02 | Повідомлення № 10 |
|
Модератор
| Шестопалов, Ви не розумієте! Як можна створювати один підручник замість двох, адже тоді зароблять по ДЗ вдвічі менше грошей!
|
|
| | |
| zava |
Дата: Пт, 12.03.2010, 05:59 | Повідомлення № 11 |
|
Тут живе...
| Quote (Ktara) Хотілося б звісно побачити підручник для 10-го класу, тому що саме цей підручник надійде в бібліотеку (маю надію що вчасно), але в зв'язку з деякими відмінностями програми хотілося б раніше побаити маеріал щоб скласти програму. Quote (GarryPotter) Висновок - авторам підручників неважлива думка вчителів-практиків. Ми постараємося до червня випустити підручник рівня стандарту, який можна буде купити. Він на 70% повторюватиме підручник академічного рівня. Той матеріал, якого немає в рівні стандарту (Ексель) в академічному рівні викладатиметься у другому півріччі. Так що буде час і ознайомитися, і обговорити (щоправда, пропозиції можуть бути враховані тільки до липня, коли "академічний" підручник має набути остаточного вигляду). Додано (12.03.2010, 06:59) ---------------------------------------------
Quote (Шестопалов) перемістити в єдину програму однакові блоки, які чомусь рознесені у дві різні (?) програми; * вилучити розділ ""Інформаційні технології у навчанні"", що не є турботою інформатики з огляду роботи курсів "Intel для майбутнього" для вчителів предметників Програма академічного рівня розрахована насамперед для математичного, фізичного та фіз.-мат. профілів (про універсальний - окрема розмова), має у 12 класі 2 години (а не 1, як на рівні стандарту) і тому логіка її побудови дещо інша. Ми не можемо механічно зливати, розрізати і т.д., треба розглядати інформатичну освіту цілісно у 10-12 класах певного профілю. Так от, Ексель для математиків є важливим професійним інструментарієм і має вивчатися якомога раніше, а для істориків, філологів і т.д. у 10 класі може виявитися заскладним. Я можу наводити ще масу аргументів, повірте, що розглядалося багато варіантів програми і ті, які маємо зараз, пропонують оптимальні послідовності тем для математичних профілів з одного боку та гуманітарних і природознавчих - з іншого.
|
|
| | |
| Шестопалов |
Дата: Пт, 12.03.2010, 07:12 | Повідомлення № 12 |
|
Видавець посібників
| Quote (zava) підручник рівня стандарту, який можна буде купити. Він на 70% повторюватиме підручник академічного рівня. Отож! Quote (zava) має у 12 класі 2 години (а не 1, як на рівні стандарту) Де той 12 клас? Мова ведеться поки що про 10 клас! А для нього 1 год. в обох рівнях. Quote (zava) Ми не можемо механічно зливати, розрізати і т.д., треба розглядати інформатичну освіту цілісно у 10-12 класах певного профілю. Людство в усі часи прагне до простого. В усьому світі понад усе ціниться уніфікація та стандартизація. А тут на кожний рівень із сумнівним обгрунтуванням "свій болт" і "своя гайка"!? Можна уявити, як вчителі та учні будуть блукати серед двох сосен, не розуміючи, для чого такі мудрування.
|
|
| | |
| zava |
Дата: Пт, 12.03.2010, 09:31 | Повідомлення № 13 |
|
Тут живе...
| Quote (zava) В усьому світі понад усе ціниться уніфікація та стандартизація. Профілізація за своєю сутністю - протилежність уніфікації. Як я розумію, ви противник профільної освіти як такої. Тоді ваші питання не до мене, а до авторів цієї концепції. А програми для профільної школи повинні бути профільно-орієнтованими, що очевидно до тавтології. Вимагати від автора програм для профільної школи нівелювати ідею профілізації - абсурд. Приймуть іншу концепцію - напишемо іншу програму.Додано (12.03.2010, 10:31) ---------------------------------------------
Quote (zava) * вилучити розділ ""Інформаційні технології у навчанні"", що не є турботою інформатики з огляду роботи курсів "Intel для майбутнього" для вчителів предметників Абсолютно підтримую. Тільки от в стандарті середньої освіти в галузі "Технологія" ця тема прописана великими жирними літерами, а отже, мусить бути відображена в програмі з інформатики, на жаль. Я зробив усе можливе, щоб цю тему мінімізувати (4 годин в стандарті, 2 в академічному).
|
|
| | |
| Шестопалов |
Дата: Пт, 12.03.2010, 10:17 | Повідомлення № 14 |
|
Видавець посібників
| Quote (zava) Профілізація за своєю сутністю - протилежність уніфікації. Ніхто не заперечує! Quote (zava) Як я розумію, ви противник профільної освіти як такої. З чого це Ви взяли? Ніде я і слово з цього приводу не говорив! Quote (zava) Тоді ваші питання не до мене, а до авторів цієї концепції. Немає у мене питань до авторів концепції, нехай вона залишається такою, як є (МОНУ большой - ему видней). Мене хвилює (див. заголовок теми), яким повинен бути підручник з інформатики для 10 го класу? Додаю, щоб бути якісним і дешевим! Quote (zava) підручник рівня стандарту, який можна буде купити. Він на 70% повторюватиме підручник академічного рівня. Ось тут і собака зарита. Якщо вже без зайвих зусиль співпадає 70%, чому б не попрацювати над іншими 30%, щоб створити ЄДИНИЙ підручник? Наприклад, ці 30% викласти у вигляді "шведського столу", звідки кожен профіль візме своє. АДЖЕ ЦЕ БУДЕ НАБАГАТО ДЕШЕВШЕ!
|
|
| | |
| LVV |
Дата: Пт, 12.03.2010, 11:09 | Повідомлення № 15 |
|
Тут живе...
| Quote (Шестопалов) Ось тут і собака зарита. Якщо вже без зайвих зусиль співпадає 70%, чому б не попрацювати над іншими 30%, щоб створити ЄДИНИЙ підручник? Наприклад, ці 30% викласти у вигляді "шведського столу", звідки кожен профіль візме своє. АДЖЕ ЦЕ БУДЕ НАБАГАТО ДЕШЕВШЕ! Підтримую. І не лише по причині "БУДЕ НАБАГАТО ДЕШЕВШЕ!" Взагалі, то найкращий варіант, як я вважаю, випускати не підручники для 9-го, 10-го і т.д. класів, а [/u]тематичні підручники. Починаючи з розділу: "Інформація та інформаційні процеси" і зікінчуючи "Основи алгоритмізації та прогшрамування", "Основи візуального програмування", або "Особливості рішення олімпіадних задач з інформатики". І зміст цих підручників повинен бути від простого пояснення ("для чайників") до професійного рівня. А вже як користуватися цими самими посібниками, які розділи вивчати, буде вирішувати вчитель згідно з запропонованими МОНУ програмами, проофільними курсами і тому бодібним... Доречі, це, здається, таки було б набагато дешевше, ніж для кожного класу... для кожного профілю... свої підручники. Та й корисніше булоб, бо ці самі підручники стали б в нагоді і молодим учителям, і студентам... Іще одна з причин корисності такого підходу, це постійне оновлення програмного та технічного забезпечення шкіл. Дешевше і швидше замінити (перевидати) якийсь підручник із застарілою тематикою, аніж переробляти увесь комплект підручників з 9-го по 12 клас. Та й перегляд міністерством програм, буде стосуватись лише різному розподілу вивчення тем з цих посібників, а ніяк не самого змісту, звісно, якщо цей зміст зроблено професіоналами. P.S. Недолік в тому, що за рік учневі прийдеться замінювати в бібліотеці два-три підручники...
Відредаговано: LVV - Пт, 12.03.2010, 11:59 |
|
| |
© Форум інформатиків України, 2007-2012. Хостинг від uCoz
|