Пт, 10.02.2012, 23:10
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво
Сторінка 2 з 5«12345»
Модератор форуму: Ktara, Bandalak, НІКОЛЯ, volevikt 
Форум інформатиків » РОЗДІЛ I: ІНФОРМАТИКА, ПРОБЛЕМИ, ОБГОВОРЕННЯ, ВИРІШЕННЯ » 1.8 Тестуючі системи » Методика тестування, набори тестових питань... (Шановні колеги! Поговоримо про методику тестування та ...)
Методика тестування, набори тестових питань...
Ковшун Дата: Чт, 08.11.2007, 18:20 | Повідомлення № 1
Адмін
Група: Адміністратори
Нагороди: 1
Шановні колеги!!!
Ми вже багато говорили про різні тестуючі системи.
Пропоную обговорити питання про методику проведення тестування.
Поділіться досвідом роботи з цього питання!
Тести з яких предметів Ви вже маєте у своєму розпорядженні?

Рекомендуємо завантажити матеріал по методиці створення тестів: Завантажити!
Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!

Відредаговано: WWW - Чт, 05.06.2008, 23:57
Varkan Дата: Пт, 08.02.2008, 07:58 | Повідомлення № 16
Викладач ВУЗу
Група: VIP-користувачі
Нагороди: 0
Quote (Ковшун)
Там Ви зможете замовити тестуючу систему Test-W2 разом з методичними рекомендаціями, набором тестів.

На рахунок методичних рекомендацій. взагалі в нас у МОН є людина яка займається методикою розробки тестових завдань а також оцінювання тестів?
і ще, чи немає якихос нормативних документів які регулюють ці питання?

Ковшун Дата: Пт, 08.02.2008, 12:22 | Повідомлення № 17
Адмін
Quote (Varkan)
На рахунок методичних рекомендацій. взагалі в нас у МОН є людина яка займається методикою розробки тестових завдань а також оцінювання тестів?

На рахунок того, чи є в МОНУ така людина, не знаю!!!
А чи потрібна вона.
Мова йде про розробку і використання тестів у навчальному процесі.
Тести може розробляти сам вчитель при підготовці до уроків.
А для того щоб полегшити працю вчителя, у видавництві "Аспект" створено банк тестів.
Newbie Дата: Пт, 08.02.2008, 13:31 | Повідомлення № 18
Хелпер
Група: Друзі форуму
Нагороди: 3
Quote (Varkan)

нормативних - нема.це безумовно серйозна тема, і більшість вже укладених тестів зовсім не мають під собою жодної методики: це всього лиш набір питань, без врахування валідності, діагностичної цінності та інших показників.
але (якщо мені не зраджує пам*ять) минулого року в газеті "Інформатика" було кілька публікацій власне на тему методики тестування. якщо є необхідність, можу з понеділка спробувати зісканувати ті статті
Varkan Дата: Пн, 11.02.2008, 11:37 | Повідомлення № 19
Викладач ВУЗу
Quote (Newbie)
але (якщо мені не зраджує пам*ять) минулого року в газеті "Інформатика" було кілька публікацій власне на тему методики тестування. якщо є необхідність, можу з понеділка спробувати зісканувати ті статті

я на вихідних перечитував цю статтю. там сама водичка, а реальних практичних порад які б допомогли при складанні тестових запитань немає.

Ковшун Дата: Пн, 11.02.2008, 12:54 | Повідомлення № 20
Адмін
Quote (Varkan)
я на вихідних перечитував цю статтю. там сама водичка, а реальних практичних порад які б допомогли при складанні тестових запитань немає.

Правила складання тестів можна прочитати тут:
Прикріплення: 5597683.rar(7Kb)
Ковшун Дата: Пн, 11.02.2008, 12:57 | Повідомлення № 21
Адмін
Quote (Varkan)

А з прикладами складання тестів можна ознайомитись тут:
Прикріплення: 3752709.rar(6Kb)
Varkan Дата: Пн, 11.02.2008, 13:48 | Повідомлення № 22
Викладач ВУЗу
Ще одне запитання.
А чи реальну картину знань показує тестовий контроль, і чи достатньо самих тестів, щоб перевірити знання учнів по предмету?
oleg_teacher Дата: Пн, 11.02.2008, 13:57 | Повідомлення № 23
Любитель дискутувати
Quote (Varkan)
А чи реальну картину знань показує тестовий контроль

Не завжди реальну. Тут необхідно багато чинників враховувати (навть даже хто склав тест і чи дотримуючись праил)
Quote (Varkan)
чи достатньо самих тестів

Звичайно ні необхідно поєднувати тестування із іншими видами опитування. Ну і для нашого предмету необхідні вміння працювати за компом, а не тільки знання теорії ...
Ковальчук_Олександр Дата: Пн, 11.02.2008, 19:45 | Повідомлення № 24
Адмін
Нагороди: 10
Quote (oleg_teacher)
Звичайно ні необхідно поєднувати тестування із іншими видами опитування. Ну і для нашого предмету необхідні вміння працювати за компом, а не тільки знання теорії ...

Підтримую. В мене в Регіональній комп’ютерні школі учні в основному отримують 9-10 балів що уроку. Вони прекрасно справляються зі всіма практичними завданнями, виконують їх на ура. Потім даю цим учням на уроці тест по Ворді і проходять на 7-8 балів. Виходить, що практика в багатьох майже на ідеальному рівні, а теорія храмає. А тести в більшості своїх питань передбачають теоретичні аспекти. Я останнім часом практикую таку річ: на першому уроці даю тести (на 15 хвилин), на другому - практична робота по цій же темі. І виводжу середнє арифметичне із двох оцінок. Часто виходить, що учні роблять практичну роботу на 10-11 балів, а за тести отрмують 6-7-8-9. Середня оцінка виходить 8-9-10 балів відповідно. Я думаю, що все це зачасту пов’язано із закрученістю питань, неуважністю учнів. Вони спішать відповідати, не обдумавши всіх варіантів, не відкинувши неправильних. Учні віддають перевагу практичним навичкам, а потрібно поєднувати теорію з практикою.
Ковшун Дата: Пн, 11.02.2008, 19:59 | Повідомлення № 25
Адмін
Quote (Ковальчук_Олександр)
...Вони спішать відповідати, не обдумавши всіх варіантів, не відкинувши неправильних.

Просто треба учням пояснити, що тест розрахований на певний час. Цього часу досить, щоб відповісти на всі питання. І не треба поспішати.
Звикнуть. У мене таке було спочатку. Потім стали аналізувати всі відповіді.
Проте, є й такі учні, які не готуються до уроків і просто вгадують відповіді.
Але таким методом вони вище середнього рівня не піднімуться.
Ковальчук_Олександр Дата: Пн, 11.02.2008, 22:23 | Повідомлення № 26
Адмін
Quote (Ковшун)
Але таким методом вони вище середнього рівня не піднімуться.

І в мене такі є (зазвичай 1-2 на групу). Методом вгадування більше, ніж на 4 бали пройти тест не вийде.
Quote (Ковшун)
Просто треба учням пояснити, що тест розрахований на певний час. Цього часу досить, щоб відповісти на всі питання. І не треба поспішати.

Тільки в test-w2 для проходження теми "Тематична атестація Excel" виділяється 15 хвилин, а питань аж 50. Пробував пройти. Пройшов на 8, бо часу не вистачило (встиг відповісти здається на 36 питань). Для тематичних атестацій, де по 50 питань, потрібно виділяти по 25-30 хвилин часу, тоді можна буде встигнути.
oleg_teacher Дата: Вт, 12.02.2008, 08:43 | Повідомлення № 27
Любитель дискутувати
де по 50 питань, потрібно виділяти по 25-30 хвилин часу, тоді можна буде встигнути.

Навіть і більше треба. Прблизно 1 хв. на 1 варіант відповіді. Хоча ви і по даній методиці можете спорити (за хвилину часу можна підглянути до сусіда, чписати і т.д. ), але якщо методично правильно підібрані запитання, врахована складність то 1 хв. часу найбільш оптимальний варіант для прочитання запитання, аналізу відповіді і вибору правильного варіанту!!!
Ковальчук_Олександр Дата: Вт, 12.02.2008, 17:15 | Повідомлення № 28
Адмін
Quote (oleg_teacher)
Навіть і більше треба. Прблизно 1 хв. на 1 варіант відповіді. !

Погоджуюсь. Дійсно, щоб все добре обдумати приблизно потрібно виділяти по 1 хв. на запитання. Але у випадку з Excel, там дійсно такі питання, що хвилини ще й мало буде.
Наприклад, запитання:
Нехай прибутковий податок 13% вираховується із суми заробітку (комірка Н7) за таких умов: менше 185 грн. - 8%; більше 185 грн. - 13 % з усієї суми. Якою має бути формула для цього випадку?
Варіанти відповіді:
=ЕСЛИ(Н7>185;H7*13%;Н7*8%)
=ЕСЛИ(Н7<185;H7*8%;Н7*13%)
=ЕСЛИ(Н7<185;H7*13%;Н7*8%)
=ЕСЛИ(Н7>185;H7*8%;Н7*13%)
=ЕСЛИ(Н7>185;(H7-185)*13%;0)

Щоб проаналізувати всі варіанти відповіді і вибрати правильний(ні), хвилини може виявитися мало.
Інший приклад:
Якою логічною умовою записати вимоги хлопця, щоб вік нареченої (комірка А5) був старшим за 17, але не більшим за 19 років?
Варіанти:
=ЕСЛИ(И(А5>17;A5<=19);"Женюсь!";"Шукай іншого!")
=ЕСЛИ(И(А5>17;A5>=19);"Женюсь!";"Шукай іншого!")
=ЕСЛИ(И(А5<17;A5<=19);"Женюсь!";"Шукай іншого!")
=ЕСЛИ(И(А5>17;A5>19);"Женюсь!";"Шукай іншого!")
=ЕСЛИ(И(А5>17;A5<19);"Женюсь!";"Шукай іншого!")

Ну а на таке запитання і 30 сек. вистачить:

Який загальний вигляд має формула електронної таблиці?
Варіанти відповідей:
=ФУНКЦІЯ/АРГУМЕНТ
=ФУНКЦІЯ(АРГУМЕНТ)
=ФУНКЦІЯ*АРГУМЕНТ
=ФУНКЦІЯ-АРГУМЕНТ
ФУНКЦІЯ(АРГУМЕНТ)

Так що точний час підібрати важко і для кожної теми має бути виставлений індивідуальний час проходження, що в Test-w2 можна робити.

Newbie Дата: Вт, 12.02.2008, 17:42 | Повідомлення № 29
Хелпер
Група: Друзі форуму
Нагороди: 3
Так що точний час підібрати важко і для кожної теми має бути виставлений індивідуальний час проходження

а ще, кожному питанню надати різної ваги, і відповідно програма має вибирати питання для тесту не просто з загального набору питань, а так, щоб в тесті для учня було (наприклад) 20 простих питань, 10 складніших, 5 ще складніших... тоді можна й вибирати час - один для всіх (20*30 сек+10*45+5*95, плюс певний запас на стресовість).

Тільки в test-w2 для проходження теми "Тематична атестація Excel" виділяється 15 хвилин, а питань аж 50.

як на мене - така кількість питань за такий час: це просто стрес для учня, причому невиправданий! треба не кількістю, а якістю питань "брати"!!! краще самій сісти і придумати ефективних 10 питань для свого класу, ніж мати 100 готових питань, за якими неможливо оцінити реальний рівень знань.
anton_k Дата: Пт, 07.03.2008, 13:46 | Повідомлення № 30
Часто заходить...
Група: Кандидати в VIP
Ну а на таке запитання і 30 сек. вистачить:
Який загальний вигляд має формула електронної таблиці?
Варіанти відповідей:
=ФУНКЦІЯ/АРГУМЕНТ
=ФУНКЦІЯ(АРГУМЕНТ)
=ФУНКЦІЯ*АРГУМЕНТ
=ФУНКЦІЯ-АРГУМЕНТ
ФУНКЦІЯ(АРГУМЕНТ)

Якщо на попередні запитання дійсно мало 1 хв, то на запитання, що наведені в цитаті й 30 сек багато, оскільки тут вчитель сто раз повторював, що будь-яка формула завжди починається з =, а будь-яка функція завжди має аргумент (за виключенням 3 функцій ПИ(),
СЕГОДНЯ(), ТДАТА(), тому тут нема над чим сидіти.
А де взяти якісні тести? Я про цікаві та корисні запитання
Форум інформатиків » РОЗДІЛ I: ІНФОРМАТИКА, ПРОБЛЕМИ, ОБГОВОРЕННЯ, ВИРІШЕННЯ » 1.8 Тестуючі системи » Методика тестування, набори тестових питань... (Шановні колеги! Поговоримо про методику тестування та ...)
Сторінка 2 з 5«12345»
Пошук:

© Форум інформатиків України, 2007-2012. Хостинг від uCoz