Чт, 24.08.2017, 08:04
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

   
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Сторінка 17 з 17«12151617
Модератор форуму: Ktara, Bandalak, НІКОЛЯ, volevikt 
Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІІ: ЛІТЕРАТУРА З ІНФОРМАТИКИ » 2.6 Пропозиції видавництва "Деол" - СПД Глинський » Вибираємо мову програмування і візуальне середовище (Вибираємо мову програмування і візуальне середовище)
Вибираємо мову програмування і візуальне середовище
Виберіть мову програмування і візуальне середовище для 11 класу
1.1. Pascal (for Windows) i Delphi[ 28 ][51.85%]
2.2. Free Pascal i Lazarus[ 4 ][7.41%]
3.3. Visual Basic (в MS Office)[ 8 ][14.81%]
4.4. Visual Basic .NET (у MS Visual Studio)[ 3 ][5.56%]
5.5. C# (у MS Visual Studio) тощо[ 10 ][18.52%]
6.6. Інше[ 1 ][1.85%]
Усього відповідей: 54
Глинський__Ярослав Дата: Вт, 22.06.2010, 23:46 | Повідомлення № 1
Видавець посібників
Повідомлень: 347
Нагороди: 3
Рейтинг: 25
Не вдаючись у дискусії щодо методичної доцільності використання блок-схем, НАМ, Java та всякої екзотики, прошу висловити побажання щодо мови програмування і візуального середовища для курсу інформатики в 11-му класі (нова програма) і бажано обгрунтуйте його.

Усю шкільну нову програму можна шикарно виконати у Visual Basic в MS Office. Тільки уявіть, відкриваєте MS Word чи Excell 2003, 2007 чи 2010, переходите в редактор Visual Basic і розв'язуєте будь-яку задачу курсу. Переваги - все дуже просто. Не виникають проблеми з ліцензіями. Доступний вдома кожному учню. Недоліки також є, але вони блідніють перед перевагами. Тому я голосую за п.3 (жалко що не понумерував).

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!

Глинський__Ярослав Дата: Вт, 08.02.2011, 11:54 | Повідомлення № 241
Видавець посібників
Повідомлень: 347
Нагороди: 3
Рейтинг: 25
Quote (alex)
Написання інструкції по натисканню кнопочок в середовищі чи то Delphi чи то VBA вимагає набагато менших інтелектуальних зусиль, ніж написання хорошої методики по навчанню учнів алгоритмічно мислити.

Ви ще не бачили моєї нової книжки, а вже такі ярлики вішаєте. Я власне і буду претендувати у новій книжці на хорошу методику навчання алгоритмічно мислити. Когось це бачу дуже не влаштовує.
На Бейсик (не бейсік) я перейшов з метою відпрацювати і апробувати цю методику, що і було зроблено.
Студентів я вчу на напрямках, де в програмі значиться VBA (менеджери, економісти) і нікого нікуди не заганяю.
Піднатужтеся на інші аргументи окрім олімпіад.
Quote (Глинський__Ярослав)
Паскаль сьогодні можна порівняти з латиною, яку ще вивчають хіба що студенти-медики.

Це моя власна цитата, не давіть за неї інших.

Quote (swetikccc)
Ось аргумент для пана Глиньського

Це не аргументи. Я висловлю думки, що стосуються навчання в звичайній школі, а не інформаційно-технологічного профілю. А це треба розрізняти.

Quote (swetikccc)
НО РУКИ ПРОЧЬ ОТ ИНФОРМАТИКИ УКРАИНы

А це що за перли? НЕма у вас аргументів, але нащо ображати людей анонімно. Представтесь будь ласка.
alex Дата: Вт, 08.02.2011, 14:05 | Повідомлення № 242
Активний учасник
Повідомлень: 586
Нагороди: 1
Рейтинг: 17
Quote (Глинський__Ярослав)
Ви ще не бачили моєї нової книжки, а вже такі ярлики вішаєте.

Перепрошую п. Ярослав, якщо я Вас образив. Моє твердження є загальне, а не конкретно про Вас.

Quote (Глинський__Ярослав)
НЕма у вас аргументів,

Так і у Вас їх не багато. Те що інтерфейс красивий так це не аргумент.
(Нічні метителики теж красиві ;) )

Глинський__Ярослав Дата: Вт, 08.02.2011, 14:52 | Повідомлення № 243
Видавець посібників
Повідомлень: 347
Нагороди: 3
Рейтинг: 25
Ви мене не образили. Ваші твердження дійсно загальні. Я й сам вважаю, що вибір мови далеко не основне. Головне методика навчання, а цими питаннями майже ніхто не займається. Надіюсь, що моя книжка Вам сподобається. Навчання від порівняно нових, вмотивованих і цікавих задач - головний принцип викладу. А засоби - це другорядне.
Ковальчук_Олександр Дата: Вт, 08.02.2011, 17:39 | Повідомлення № 244
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3616
Нагороди: 17
Рейтинг: 192
Quote (alex)
Для того, щоб робити такі заяви, потрібно володіти предметом розмови.

Взагалі то я такої заяви не робив. Все почалося з того, що LVV зробив криву цитату і не перевірив повідомлення, а Ви я так розумію скопіювали текст в LVV.

Давайте повернемось до теми. Вона звучить "Вибираємо мову програмування і візуальне середовище", а останні пару десятків постів відносяться до теми "Яку мову програмування обрати для школи?".
Наскільки я розумію, на наступний рік в академічному рівні маємо двадцять з гаком годин програмування і Паскаль викладати вже не вийде. В іншому випадку це буде порушення змісту програми.
Так от, що вибрати: VB чи Delphi чи C? Щодо середовища, то я обома руками за безкоштовне Visual Studio 2008 (2010) Express Edition. Щодо мови, то я гадаю, що без особливих труднощів освою VB влітку на достатньому рівні для якісного викладання предмету. А розв’язувати задачі, використовуючи Паскаль, буду залюбки з учнями на факультативі.

LVV Дата: Вт, 08.02.2011, 18:33 | Повідомлення № 245
Прописаний назавжди
Повідомлень: 409
Нагороди: 5
Рейтинг: 102
Quote (Ковальчук_Олександр)
LVV зробив криву цитату і не перевірив повідомлення

Вибачаюсь. Про яку цитату йде мова?
І що, власне я повинен перевіряти, якщо я просто виділив текст і натиснув кнопку "цитувати" ???

(але все одно заздалегідь вибачаюсь, якщо дійсно щось не так, і я щось прогавив)

Додано (08.02.2011, 17:33)
---------------------------------------------

Quote (Ковальчук_Олександр)
Наскільки я розумію, на наступний рік в академічному рівні маємо двадцять з гаком годин програмування і Паскаль викладати вже не вийде. В іншому випадку це буде порушення змісту програми.

Дійсно, для академічного рівня розпливчато написано в програмі: "Вчителю при навчанні теми «Основи алгоритмізації та програмування» пропонується уникати використання штучних навчальних або застарілих середовищ програмування. Усі програми, які розроблятимуть учні, мають відповідати принципам функціонування сучасного програмного забезпечення в середовищі операційної системи з графічним інтерфейсом. "

А от для поглибленого вивчення інформатики МОН вислювлюється уже поконкретніше "Найкращою базовою платформою для вивчення змістовної лінії ОАП, на думку авторів, є мова Паскаль... а далі на вибір учителя будь-яке із середовищ програмування, серед яких можуть бути як Turbo Pascal, Borland Pascal, Free Pascal тощо, так і можливе ознайомлення учнів з елементами об’єктно-орієнтованого середовища програмування Delphi в розрізі роботи в консольному режимі."

І начеб-то "на вибір учителя"... і тут тобі ж "Turbo Pascal, Borland Pascal, Free Pascal, Delphi".
А пан Глинський говориить:

Quote (Глинський__Ярослав)
Чи Ви бачили рекомендацію-орієнтацію виключно на Паскаль? У програмах немає посилань на конкретну мову програмування.

Дійсно. Не виключно Паскаль. Але ж як конкретно і красномовно:Найкращою базовою платформою... є Паскаль... :)

Так що вийде... ще й як вийде в наших школах вивчати той самий Паскаль.

Відредаговано: LVV - Вт, 08.02.2011, 19:04
swetikccc Дата: Вт, 08.02.2011, 19:19 | Повідомлення № 246
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3792
Нагороди: 23
Рейтинг: 336
А я то сперечався про мову програмування для технічних спеціальностей Вузів.

Додано (08.02.2011, 18:19)
---------------------------------------------

Quote (Глинський__Ярослав)
Думаю, що книжка М.Г. Коляди 1997 року сховається, хіба що автор випустив щось нове, бо щиро визнаю він справді пише здорово - не гірше від мене.

Мається на увазі книга Окно в удивительный мир информатики / М.Г. Коляда
http://libriz.net/book/27281-okno-v-udivitelniy-mir-informatiki.html
Зверніть на рік видання
Стоїть у мене на полиці як одна й найкращих кних по азам програмування для дітей разом з книгами Симоновича" Общая информатика", "Специальная информатика" 2000року (найкращими книгам по прикладним програмах, нажаль пізніші книги цього автора стали просто заурядними хелпами)


Відредаговано: swetikccc - Вт, 08.02.2011, 19:26
LVV Дата: Вт, 08.02.2011, 19:23 | Повідомлення № 247
Прописаний назавжди
Повідомлень: 409
Нагороди: 5
Рейтинг: 102
Quote (swetikccc)
А я то сперечався про мову програмування для технічних спеціальностей Вузів.

Будь якому викладачеві інформатики у будь якому вузі, мабуть спочатку потрібно визначити навички своїх студентів в середовищі однієї з мов програмування. Вгадайте, з якої мови він почне?
Правильно з Паскалю. Бо він знає, що 99% шкіл його вивчають. А вивчають тому, що така політика міністерства.
Так що розпочинати зміни у виборі мови програмування потрібно не зі шкіл, кинувши усе на вибір вчителя "языков программирования: 85,
диалектов: 68, реализаций: 233, версий: 585. описано в в энциклопедии Progopedia.ru" http://progopedia.ru/

А з рекомендацій міністерства, узгодивши якось шкільний курс з вимогами олімпіад і запитами вузів.

Відредаговано: LVV - Вт, 08.02.2011, 19:24
swetikccc Дата: Вт, 08.02.2011, 19:35 | Повідомлення № 248
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3792
Нагороди: 23
Рейтинг: 336
Quote (LVV)
Правильно з Паскалю. Бо він знає, що 99% шкіл його вивчають. А вивчають тому, що така політика міністерства.

О тут питання в яких ВУзах, у нас їх близько 2000.
Росіяни були вже визначилися Паскаль або Си чи аналогічні фізико математичному профілю, а VB чи аналогічні всім іншим.

Додано (08.02.2011, 18:35)
---------------------------------------------

Quote (LVV)
Будь якому викладачеві інформатики у будь якому вузі, мабуть спочатку потрібно визначити навички своїх студентів в середовищі однієї з мов програмування.

Я думаю що якраз визначати непотрібно, бо картина буде просто жуть, потрібно просто вчити майже з нуля, це Вам уже не школа.
Ковальчук_Олександр Дата: Вт, 08.02.2011, 20:34 | Повідомлення № 249
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3616
Нагороди: 17
Рейтинг: 192
Quote (LVV)
але все одно заздалегідь вибачаюсь, якщо дійсно щось не так, і я щось прогавив

Це добре, що ви вибачаєтесь, але ще краще, якщо будете знати за що. Так от, вчерговий раз сталось те, що називається неуважністю. Ви натиснули кнопку цитата, але під моїм повідомленням, а не під повідомленням її справжнього автора. А Alex машинально скопіював криву цитату в Вас і зробив не справидливий закид в мою сторону. Ладно, проїхали, а то по другому кругу вже роз’яснюю.
В програмі з інформатики для 11 класу (академ. рівень) є розділ "Основи алгоритмізації та програмування (28 год.)"
Базові поняття програмування. Засоби візуальної розробки програм (9 год.)
Основи структурного програмування (19 год.)

Хто як це розуміє? Я так розумію, що Паскаль тут, нажаль, використовувати не можна.
Sergeich Дата: Вт, 08.02.2011, 20:49 | Повідомлення № 250
Я тут недавно...
Повідомлень: 36
Нагороди: 0
Рейтинг: 5
Якщо коротко проаналізувати запропоновані у голосуванні мови програмування та візуальні середовища, то:
1. Переважна більшість варіантів (Visual Basic, Delphi) не мають або практично не мають кросплатформенності. Тобто їх застосування обмежується практично тільки однією операційною системою.
2. Решта (Pascal) є малопродуктивними.
Такий вибір можна охарактеризувати як вузькокорпоративний. Тому я обрав останній варіант: "інше".
За такого підходу, я думаю, школа буде давати мертві знання (якщо взагалі буде давати) і освітня разом з розвивальною мета буде просто зведена нанівець. Обирати для школи Visual Basic - це дорога в нікуди. Це все одно, що навчати майбутніх водіїв їздити на санях (комусь, можливо, і такі знання знадобляться), знаючи, що їм доведеться сісти за кермо автомобіля.
Шкільна освіта повинна заглядати трішки в майбутнє, а для цього треба обирати кросплатформенні і продуктивні мови, такі як С, С++. Відповідно і візуальні середовища повинні підбиратися для цих мов в залежності від операційної системи, що використовується. На щастя таких існує ціла купа для різних операційних систем.
Глинський__Ярослав Дата: Вт, 08.02.2011, 23:46 | Повідомлення № 251
Видавець посібників
Повідомлень: 347
Нагороди: 3
Рейтинг: 25
Quote (Ковальчук_Олександр)
В програмі з інформатики для 11 класу (академ. рівень) є розділ "Основи алгоритмізації та програмування (28 год.)" Базові поняття програмування. Засоби візуальної розробки програм (9 год.) Основи структурного програмування (19 год.) Хто як це розуміє? Я так розумію, що Паскаль тут, нажаль, використовувати не можна.

Якщо Ви жалієте за Паскалем, то повторююсь, що на скільки мені відомо підручник для 11 класу створено під Delphi, а там фактично буде той же Паскаль.
Якщо екстраполювати ситуацію з підручниками для 10 класу на майбутній 11 клас, то новий підручник надійде вже після вивчення курсу. У цьому випадку у вересні цілком можна скористатися з мого посібника "Інформатика. Частина 1. Алгоритмізація і програмування", який на 95% покриває всі теми. Його також можна застосувати для профільного навчання в 10 класі для курсу "Основи алгоримізації і програмування" (70 год), програма якого недавно була затверджена.
У конкурсі підручників для 11 класу я участі не брав, але для згаданого вище розділу готую навчальний посібник "Основи алгоритмізації та програмування" з орієнтацією на VB. Чому я вибрав VB? Вам зараз стане смішно, але одною з причин бало те, що на складі мого видавництва є пару тисяч книжок на тему Паскаль і Delphi, а з VB і С++ книжки закінчилися. Це жарт. Головна причина в моєму особистому твердому переконанні, що VB - це саме те, що треба для масової школи (ми не говоримо тут про інформаційно-технологічний профіль). Це переконання базується на досвіді багаторічної роботи з різними мовами і середовищами і спостереженнях за успіхами чи невдачами моїх учнів і студентів. Я нічого немаю особисто проти Паскалю, але чомусь мої підопічні скоро втрачають інтерес до нього, тоді як до VB масово такого не спостерігалось. Сьогодні провів пару зі студентами-механіками, що програмували у Free Pascal. Ось це відстій повний. Як може міністерство в наш час згадувати про подібні середовища програмування. Це недогляд міністерства, а не позиція міністерства. ДО цього року в програмах не фіксувалась мова програмування - декларувався вільний вибір. Як можна було задекларувати приорітети Паскалю тоді, коли його зірка заходить? Тому така декларація є некоректною і неправильною. Виглядає як чиєсь замовлення. Вгадайте чиє. Хтось хоче, щоб ми залишилися в ХХ столітті. В мене це викликає протест і несприйняття, хоча пару тисяч моїх книжок з Паскалю може і дасть змогу продати, пристроїти чи як там.
BBC Дата: Ср, 09.02.2011, 00:02 | Повідомлення № 252
Тут живе...
Повідомлень: 177
Нагороди: 1
Рейтинг: 6
Quote (volevikt)

Мені теж. Але як бути з ліцензією?
Як Ви це вирішуєте в своїй школі?

Delphi 2006 безкоштовна ліцензія з сайту Borland.
Враховуючи, що підручник буде розрахований на Delphi не бачу сенсу міняти мову, що вивчається.
P.S. Нічого не маю проти VB & C


Відредаговано: BBC - Ср, 09.02.2011, 00:05
Ковальчук_Олександр Дата: Ср, 09.02.2011, 00:36 | Повідомлення № 253
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3616
Нагороди: 17
Рейтинг: 192
Quote (Ковальчук_Олександр)
Хто як це розуміє? Я так розумію, що Паскаль тут, нажаль, використовувати не можна.

Quote (Глинський__Ярослав)
Якщо Ви жалієте за Паскалем

Не те щоб жалію, але виходячи з реалій, щоб освоїти той же VB і навчитись програмувати, тих годин, що пропонується в школі дуже мало. Близько половини з них піде на освоєння середовища та "малювання" інтерфейсу. Власне на те, що називається програмуванням залишиться 12-16 годин. А це в кращому випадку лінійні програми та розгалуження, тому що для реалізації тої ж елементарної задачі з розв’язку квадратного рівняння в Паскалі достатньо 10 хв, а в VB може уроку не вистачити (знову ж таки побудова інтерфейсу, коди обробників, які зачасту учні вводять готові тощо). Я просто з реалізмом дивлюсь на речі і міркую з погляду пересічного вчителя інформатики, яким і сам являюсь. Якби в програмі було закладено хоча б 40 годин (як було в старій 11-річці), то мови б не було. Ось в чому "собака зарита". Тому в даному випадку я виступаю за Паскаль і розділ "Алгоритмізація" в тому вигляді, в якому він був.
P.S. Проглядаючи програму для 11-го класу, зокрема, розділ "Програмування", я вчерговий раз переконався, що "з такого роя не вийде ні...", нехай би як це грубо не звучало. Програма перенасичена і не враховує індивідуальних особливостей учнів. Якщо вчителі будуть встигати хоча б половину з написаного, це буде вважатись дуже добрим показником. Тому що переконаний, програма писалася нашвидкоруч і ніхто не засікав час, а чи можна такі обсяги матеріалу встигнути викласти, а головне, - щоб учні змогли матеріал закріпити, інакше ефективність такого уроку нулева. Та нам не привикати, досить згадати кошмарний перший семестр 9-го класу, коли за все хватаєшся, все хочеш встигнути донести, а результат - каша в голові дітей.
Allina Дата: Ср, 09.02.2011, 08:25 | Повідомлення № 254
Я тут недавно...
Повідомлень: 24
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Якщо починаєш інформатику з 1 год у 9 класі, а програмування учиш вього 8 год у 11 то з Алго не почнеш. Там взагалі незрозуміло з чого починати і чим закінчувати. Я зупинилась на Visual Basic, але що в головах залишається це мінімум менший необхідного ні про які результати олімпіади і ВУЗ мені здається тут уже і мова йти не може. Взагалі судячи з програми з інформатики складається враження, що програмісти нікому не потрібні, потрібні користувачі ПК

Відредаговано: Allina - Ср, 09.02.2011, 08:26
swetikccc Дата: Ср, 09.02.2011, 10:49 | Повідомлення № 255
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3792
Нагороди: 23
Рейтинг: 336
Quote (BBC)
Delphi 2006 безкоштовна ліцензія з сайту Borland

Хто не всів той запізнився, не активуєте ви вже , поїзд нажаль пішов.

Додано (09.02.2011, 09:49)
---------------------------------------------

Quote (Ковальчук_Олександр)
Ось в чому "собака зарита". Тому в даному випадку я виступаю за Паскаль і розділ "Алгоритмізація" в тому вигляді, в якому він був

Все правильно пане Ковальчук, ми вивчаємо основи алгоритмізації, в всякому випадку повинні вивчати.
І хаяти Паскаль......
Варіант зацікавлення програмування створенням кнопочок, може відіграти якраз протилежну роль в виявленні дітей які дійсно можуть програмувати.
А приклад УФМЛ при Шевченка.
Прихід 9 клас программування ноль(мат апарат дай боже) через півроку призи на Всеукраїнській, а потім діточки самі вибирали мову хто Делфі хто СІ, але які заготовки привозили мені показували написані на звичайному паскалі. :)
Quote (Глинський__Ярослав)
VB - це саме те, що треба для масової школи

Масовій школі потрібно виявити таланти і направити в відповідне русло
Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІІ: ЛІТЕРАТУРА З ІНФОРМАТИКИ » 2.6 Пропозиції видавництва "Деол" - СПД Глинський » Вибираємо мову програмування і візуальне середовище (Вибираємо мову програмування і візуальне середовище)
Сторінка 17 з 17«12151617
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2017.