|
Вітаю Вас, Гість · RSS |
 |
Помилки в навчальних посібниках видавництва "Аспект"
| |
Шестопалов |
Дата: Th, 13.03.2008, 07:56 | Повідомлення № 1 |
Видавець посібників
| Видавництво "Аспект" звертається до вчителів інформатики з проханням зробити посібники, якими ви користуєтесь, кращими. Ваші зауваження та пропозиції будуть із вдячністю прийняті, враховані при перевипуску книг і ВИНАГОРОДЖЕНІ. Ось приклад зауважень і пропозицій, які я одержав від Олександра Пилипчука: У посібнику "Базовий курс. 11 клас" учні помітили помилки: - п.7.1 (с.110 внизу) написано: "прізвище "Перелазенко" записано у комірці А5, а число 193,20 у комірці D4". Має бути "прізвище "Перелазенко" записане у комірці А4, а число 193,20 у комірці D5"; - у вправі 7.2, у таблиці має бути "Кирдяга Майкл", якщо правильно виконана вправа 7.1. - в п.7.4 у таблиці - немає 10, 17 і 24 чисел в лютому. Шановні форумчани!!!!! Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!
Відредаговано: Махновець_Ігор - We, 31.12.2008, 07:20 |
|
| |
Bandalak |
Дата: We, 20.09.2017, 10:09 | Повідомлення № 91 |
Лідер форуму
| До параметрів цифрового зображення відноситься кількість пікселів по довжині та ширині (піксельний розмір зображення). Наприклад, 3600х4800. В деяких джерелах ця характеристика помилково називається - "роздільною здатністю". Параметр, роздільна здатність, означає кількість пікселів на одиницю довжини. Наприклад, для якісного відображення фото на папері достатньо отримати роздільну здатність 300 п/дюйм. Хоча сучасні лабораторії друкують фото у 350, навіть 400 пікселів на дюйм! Так що, "роздільна здатність" - це характеристика друку на твердий носій, та сканування з твердого носія!
|
|
| |
Пилипчук_О_П |
Дата: We, 20.09.2017, 16:10 | Повідомлення № 92 |
Ветеран спілкування
| Цитата swetikccc (  ) Це не параметр цифрового зображення і крапка. 1) Ваше твердження не суперечить моєму попередньому повідомленню. 2) Не "крапка", а "крапка з комою". На даний час є люди (окрім мене), які думають інакше. Їх треба переконати, що вони неправі. Повірте мені, це іноді буває непросто зробити ;). Наприклад, тут: http://eprints.kname.edu.ua/44281....%BE.pdf на с.52 в пункті "Параметри цифрового зображення" за словом "розрізнення" ховається саме роздільна здатність (вона ж "роздільність").
|
|
| |
swetikccc |
Дата: We, 20.09.2017, 16:20 | Повідомлення № 93 |
Ветеран спілкування
| Цитата Пилипчук_О_П (  ) 2) Не "крапка", а "крапка з комою". На даний час є люди (окрім мене), які думають інакше. Їх треба переконати, що вони неправі. Повірте мені, це іноді буває непросто зробити ;). Наприклад, тут:http://eprints.kname.edu.ua/44281....%BE.pdf на с.52 в пункті "Параметри цифрового зображення" за словом "розрізнення" ховається саме роздільна здатність (вона ж "роздільність"). Чому купляють телевізори на 4к?
А файл і в Африці файл. А от на чому будете дивитися той файл....... 
А ссилатися на людину для якого поняття цифрового зображення і оцифровка тотожні, ну і ну. Чого варте
Відредаговано: swetikccc - We, 20.09.2017, 16:26 |
|
| |
Пилипчук_О_П |
Дата: We, 20.09.2017, 16:58 | Повідомлення № 94 |
Ветеран спілкування
| Цитата swetikccc (  ) А ссилатися на людину для якого поняття цифрового зображення і оцифровка тотожні, ну і ну. Про всяк випадок уточню: згадане джерело шукав нашвидкуруч, щоб переконатись, що термінологія ще не повністю стабілізувалась. Наприклад, в англомовній Вікіпедії термін "цифрове зображення" подають як синонім "растрового" і протиставляють "векторному":
Цитата the term "digital image" usually refers to raster images or bitmapped images (as opposed to vector images). А в україномовній:
Цитата Цифрові зображення за способом дискретизації оригіналу поділяються на растрові, векторні та змішаного типу. Як бачимо, навіть з більш загальними термінами немає єдності, тому складно очікувати однозначності в деталях. Не домовившись однозначно, що таке "цифрове зображення", не можна сперечатись про його властивості.
|
|
| |
Bandalak |
Дата: We, 20.09.2017, 19:21 | Повідомлення № 95 |
Лідер форуму
| Як на мене, зображення у вигляді растрового файлу не може характеризуватися геометричними розмірами. Геометричні розміри можна легко змінити, не змінюючи властивості самого файлу. А стабілізуватись вони можуть тільки після друку на папір.
|
|
| |
Пилипчук_О_П |
Дата: We, 20.09.2017, 23:12 | Повідомлення № 96 |
Ветеран спілкування
| Цитата Bandalak (  ) Як на мене, зображення у вигляді растрового файлу не може характеризуватися геометричними розмірами З одного боку так. З іншого, якщо потрібно відтворити зображення на папері зі збереженням початкових розмірів, обов'язковим стає значення роздільної здатності (або навіть двох - горизонтальної і вертикальної), бо без нього початкові розміри відновити неможливо. Щойно переглянув властивості випадкових jpg-файлів (малюнок з Інтернету, фото з цифровика): на вкладці "Подробно" ці значення є.
|
|
| |
Bandalak |
Дата: Th, 21.09.2017, 08:24 | Повідомлення № 97 |
Лідер форуму
| Так, дійсно у графічних файлах прописуються параметри геометричних розмірів та роздільної здатності. Але, мабуть, не всі параметри що прописуються у файлах можна відносити саме до властивостей власне зображення. Якщо глянути на EXIF, то там є десятки різних параметрів, думаю що не всі з них відносяться до властивості зображення!
Не знаю, як правильно і куди їх віднести!
|
|
| |
swetikccc |
Дата: Th, 21.09.2017, 12:43 | Повідомлення № 98 |
Ветеран спілкування
| Цитата Пилипчук_О_П (  ) Щойно переглянув властивості випадкових jpg-файлів (малюнок з Інтернету, фото з цифровика): на вкладці "Подробно" ці значення є. Добре, я змінив роздільну здатність на цій владці, що змінилося?
|
|
| |
Bandalak |
Дата: Th, 21.09.2017, 13:26 | Повідомлення № 99 |
Лідер форуму
| Із зображенням нічого не зробилося, але змінилася додаткові відомості в інформаційному блоці файлу зображення!
|
|
| |
Пилипчук_О_П |
Дата: Fr, 22.09.2017, 01:01 | Повідомлення № 100 |
Ветеран спілкування
| Цитата swetikccc (  ) Добре, я змінив роздільну здатність на цій владці, що змінилося? Роздільна здатність змінилася.
|
|
| |
swetikccc |
Дата: Fr, 22.09.2017, 20:05 | Повідомлення № 101 |
Ветеран спілкування
| Цитата Пилипчук_О_П (  ) Роздільна здатність змінилася Ну змінилася, і що це дало?
|
|
| |
Пилипчук_О_П |
Дата: Sa, 23.09.2017, 21:18 | Повідомлення № 102 |
Ветеран спілкування
| Цитата swetikccc (  ) Ну змінилася, і що це дало? Нічого. Просто змінилась. А що це мало дати? Є такі параметри, зміна яких дає ефект не зразу, а лише в певний момент.
|
|
| |
© Форум інформатиків України, 2007-2022.  |