Ср, 22.11.2017, 14:56
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

   
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Сторінка 1 з 3123»
Модератор форуму: Ktara, Bandalak, НІКОЛЯ, volevikt 
Форум інформатиків » РОЗДІЛ I: ІНФОРМАТИКА, ПРОБЛЕМИ, ОБГОВОРЕННЯ, ВИРІШЕННЯ » 1.7 Кабінет інформатики » Заземлення для кабінету інформатики
Заземлення для кабінету інформатики
al-kov Дата: Чт, 28.08.2008, 18:33 | Повідомлення № 1
Часто заходить...
Повідомлень: 91
Нагороди: 1
Рейтинг: 18
Хто знає, як правильно розрахувати схему заземлення для кабінету?

[admin]Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!
W-w-W Дата: Пт, 29.08.2008, 00:29 | Повідомлення № 2





на днях до мене приїжали спеціалісти, які заміряють заземлення! майстерню перевірили, там норма!!! а от коли комп'ютерний клас робили спеціалісти то за заземлення вони не зробили, і ці перевіряючі були в шоці!!! добре, що перевіряючі були нормальні і до шкільних проблем поставились з розумінням!!!
я сказав, що заземлення я не знаю як робити, це повинні робити спеціалісти, але перевіряючі сказали так: "ніхто в освіті нормально робити не хоче і порадили самотушки зробити контур"

Пояснили доступно так: "треба мінімум забити в землю 10 уголків товщиною 0.5 см і висотою 1.80-2.30 м на відстані 10 см один від одного можна в один ряд, потім послідовно ці уголки зварити прутком товщиною 4 або 8 мм і на одному кінці приварити зажим, до якого буде підключено провід з інформатичного класу, який є заземлювальним от і все"

вартість приблизно до 500 грн. я думаю, що це нормальна ціна і під силу зробити!!!

Bandalak Дата: Пт, 29.08.2008, 09:25 | Повідомлення № 3
Лідер форуму
Повідомлень: 5534
Нагороди: 39
Рейтинг: 260
У нас у школі здавна існує громовідвід, який нормально заземлений. Ми підключилися до нього. Перевіряючі міряли опір і сказали, що все ок!
До речі, мінімальна товщина дроту заземлення залежить від його довжини.
До 5 м - 2 мм;
до 10 м - 4 мм;
до 25 м - 10 мм;
і т.д.
(Цю таблицю я скатав у перевіряючих!)
VicS13 Дата: Пт, 29.08.2008, 12:31 | Повідомлення № 4
Тут живе...
Повідомлень: 103
Нагороди: 0
Рейтинг: 6
В своем кабинете заземление делал сам. Параметры такие.
Три куска арматуры диаметром 10 мм и длиной 2 метра забиты в землю полностью по вершинам равностороннего треугольника со стороной 1,2 м.
Потом они сварены шиной приблизительно 30х5 мм.
К одной вершине полученного треугольника приварен кусок такой же шины до стены здания. До него приварена стальная проволока диаметром 6 мм, которая непосредственно заходит в кабинет и идет ЦЕЛЬНЫМ куском вдоль стен, где стоят компы. Возле каждого компа к этой проволоке головкой приварен болт М5х30.
На корпус каждого компа сзади привинчен винт М4х15 и его головка пропаяна. Комп соединен с контуром медным многожильным изолированным проводом
сечением 4 мм.кв.
Важно что бы ВЕСЬ контур заземления был ЦЕЛЬНОСВАРЕННЫМ!!!!!
Контур эксплуатируется уже почти 7 лет Никаких замечаний не отмечалось.
Если есть проблемы с сопротивлением контура - можно обмануть. Например на сухих песчаных и суглинистых почвах.
Решается это добавлением забитых штырей. Обязательно соединение сваркой.

Ну и последнее. Если ждете проверку - За 2-3 дня залейте землю где забиты штыри хорошенько водой. На сухих почвах очень помогает.
Но ЭТО НЕ ВЫХОД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Відредаговано: VicS13 - Пт, 29.08.2008, 12:34
argun Дата: Пт, 29.08.2008, 14:30 | Повідомлення № 5
Прописаний назавжди
Повідомлень: 479
Нагороди: 1
Рейтинг: 32
Quote (VicS13)
Но ЭТО НЕ ВЫХОД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Почему? Все что Вы написали правильно. Только забивать лучше уголок 45-60 мм. Сваривать или прутком не менее 10 мм или шиной 40х4. Расстояние можно меньше 80-100см.
И это будет нормальное заземление!
Ну а для самоуспокоения можно порыться в Интернете. Там этого добра много.
gu2in Дата: Вт, 28.10.2008, 20:29 | Повідомлення № 6
Досвідчений учасник
Повідомлень: 704
Нагороди: 7
Рейтинг: 249
У нас в школе тоже нет заземления для компьютерного класса, теперь заставляют делать. Порылся в инете - не так уж и много конкретики. Точно известно одно - сопротивление заземления должно быть до 10 Ом. Контур посоветовали сделать так: 4 прута стальных, толщиной не менее 16 мм., длинной 2,5 метра сварить между собо стальной полосой толщина не менее 4 мм., ширина полоски не менее 40 мм. Расстояние между прутами контура должна соответсвовать длинне прутов, т.е. 2,5 метра. Зарыть все в землю и 20-40 см. от поверхности земли вглубь. К одной из сторон приварить сплошняком ту же самую полоску, а уже от нее гнать проволку катанку, толщиной не менее 10 мм. (толщина катанки определяется больше сечением провода и из какого материала сделан, для меди - меньше). Да, и все это надо оформить документально: чертеж контура и т.д.
Чем мы только не занимаемся - мы и электрики, и пожарные, и медики, и ...
Боря Дата: Ср, 19.11.2008, 18:20 | Повідомлення № 7
Я тут недавно...
Повідомлень: 23
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
У нас наприклад заземлення зроблене так: копали на 1.5 штика канаву біля майстерні прямокутної форми а біля кабінету інформатики трикутної, відстань між арматурними штирями такаж як їх довжина - 2м, зварювали такою ж арматурою діаметром 16 мм а від контура в приміщення проволока 8 мм. далі в пирміщені на стіні арматура 10 мм з привареними болтами, як описано вище і мідний одножильний ізольований провід "сечением" не менше 4 мм. Можна для заземлення ще використовувати кутник а ще краще сталеву трубу, розміри не памятаю.
mouse Дата: Чт, 20.11.2008, 11:30 | Повідомлення № 8
Ветеран спілкування
Повідомлень: 2025
Нагороди: 4
Рейтинг: 62
Щасливі, що у Вас ще роблять!
А у нас як приходили перевіряти - я довго сміявся. Пройшов рік - нічого не змінилось. Я так розумію, поки щось не трапиться все так і залишиться.
Я коли навчався, в лабораторії з електрики була така система, що при потраплянні людини під струм, замиканні і т.д. Весь клас вимикався від напруги.
Навіть перевіряли. Оце була безпека!!!!!
А в школах... нехай всім щастить! %)
PanPete Дата: Чт, 20.11.2008, 12:52 | Повідомлення № 9
Наполегливий учасник
Повідомлень: 797
Нагороди: 1
Рейтинг: 45
Quote (VicS13)
У нас у школі здавна існує громовідвід, який нормально заземлений. Ми підключилися до нього. Перевіряючі міряли опір і сказали, що все ок!

Можливо для перевіряючих і ОК, але хочу поділитись власним гірким досвідом. Подібним чином була вирішена проблема і в нас. Але під час експлуатації такого заземлення було два випадки пробою конденсатора в блоках живлення ПК (один раз - після нічної грози вранці виявив, що спроба ввімкнення щитка класу закінчується спрацюванням автоматичного запобіжника, другий - при роботі під час грози вирубився запобіжник мережі живлення класу, а з постраждалого ПК повалив дим (добре, хоч учнів не було). " Розбір польоту " в обох випадках виявивляв однакову несправність - пробой конденсатора, що стоїть між проводом подачі 220 і землею. Після переходу на індивідуальний для кабінету контур заземлення несправність більше не виникала.
kvant Дата: Чт, 20.11.2008, 14:33 | Повідомлення № 10
Новий користувач
Повідомлень: 2
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Привіт усім. Я тут новий Про заземлення можу додати Штирі чи уголки, або шо в кого є забивайте в землю не на рівень землі, а на глибину штика лопати. Шина. яка з'єднує штирі повинна бути також прикрпана. До перевірки зверху влити не просто води, А розчин кухонної солі. Тоді опір взагалі буде маленький. А для надійності пропоную поставити на кабінет диференційні реле. вимикають струм навіть коли "нуль" торкається "землі". Кого цікавить в мене є схема
axmed Дата: Чт, 20.11.2008, 14:53 | Повідомлення № 11
Новий користувач
Повідомлень: 8
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
заземлення звісно штука потрібна!!!
Але був випадок коли при існуючому заземленні згоріло 2 компа одночасно і нічого не допомогло (а скільки мережеих карт пішло в небуття я й не рахую). Правда після створення заземлення мережі все пройшло.
Nicola Дата: Пт, 21.11.2008, 21:17 | Повідомлення № 12
Прописаний назавжди
Повідомлень: 337
Нагороди: 2
Рейтинг: 13
Quote (PanPete)
Після переходу на індивідуальний для кабінету контур заземлення несправність більше не виникала.
Індивідуальний контур і тільки індивідуальний! Бо по спільних контурах та якщо ще й отір заземлення великий таке бродитиме що й здогадатись важко.
Quote (kvant)
Про заземлення можу додати Штирі чи уголки, або шо в кого є забивайте в землю не на рівень землі, а на глибину штика лопати.
та й поглибше( все залежить від рівня підгрунтових вод).
Romek Дата: Пт, 21.11.2008, 22:21 | Повідомлення № 13
Тут живе...
Повідомлень: 142
Нагороди: 0
Рейтинг: 8
Quote (axmed)
після створення заземлення мережі все пройшло.

може хтось допоможе

в мене після грози вилетів adsl роутер, мережева карта на пк, до якого підключений роутер, декілька мережевих карт на робочих станціях (учнівських) і вилетіли декілька портів на комутаторі (з блоками живлення усіх пк все ок).

чи можна якось захистити мережу від грози?

PanPete Дата: Сб, 22.11.2008, 02:39 | Повідомлення № 14
Наполегливий учасник
Повідомлень: 797
Нагороди: 1
Рейтинг: 45
Quote (Romek)
чи можна якось захистити мережу від грози?

Почитайте на http://www.masterkit.ru/info/magshow.php?num=108
ihor_hontar Дата: Сб, 22.11.2008, 14:07 | Повідомлення № 15
Досвідчений вчитель
Повідомлень: 279
Нагороди: 0
Рейтинг: 13
Я згідний з Миколою Григоровичем. Індивідуальний контур і тільки індивідуальний! Бо по спільних контурах та якщо ще й отір заземлення великий таке бродитиме що й здогадатись важко. А ще краще, щоб це зробила організація, яка занімається заземленням, тоді вога дає АКТ із схемою і відповідними параметрами. От під час перевірки з техніки безпеки з цим я немаю ніяких проблем.
Форум інформатиків » РОЗДІЛ I: ІНФОРМАТИКА, ПРОБЛЕМИ, ОБГОВОРЕННЯ, ВИРІШЕННЯ » 1.7 Кабінет інформатики » Заземлення для кабінету інформатики
Сторінка 1 з 3123»
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2017.