|
Вітаю Вас, Гість · RSS |
 |
| Заземлення для кабінету інформатики |
| al-kov |
Дата: Чт, 28.08.2008, 17:33 | Повідомлення № 1 |
|
Часто заходить...
Група: VIP-користувачі
| Хто знає, як правильно розрахувати схему заземлення для кабінету? Шановні форумчани!!! Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятися без попередження!!!
|
|
| | |
| Махновець_Ігор |
Дата: Чт, 28.08.2008, 23:29 | Повідомлення № 2 |
|
Адмін
Група: Адміністратори
| на днях до мене приїжали спеціалісти, які заміряють заземлення! майстерню перевірили, там норма!!! а от коли комп'ютерний клас робили спеціалісти то за заземлення вони не зробили, і ці перевіряючі були в шоці!!! добре, що перевіряючі були нормальні і до шкільних проблем поставились з розумінням!!! я сказав, що заземлення я не знаю як робити, це повинні робити спеціалісти, але перевіряючі сказали так: "ніхто в освіті нормально робити не хоче і порадили самотушки зробити контур" Пояснили доступно так: "треба мінімум забити в землю 10 уголків товщиною 0.5 см і висотою 1.80-2.30 м на відстані 10 см один від одного можна в один ряд, потім послідовно ці уголки зварити прутком товщиною 4 або 8 мм і на одному кінці приварити зажим, до якого буде підключено провід з інформатичного класу, який є заземлювальним от і все" вартість приблизно до 500 грн. я думаю, що це нормальна ціна і під силу зробити!!!
|
|
| | |
| Bandalak |
Дата: Пт, 29.08.2008, 08:25 | Повідомлення № 3 |
|
Модератор
Група: Модератори
| У нас у школі здавна існує громовідвід, який нормально заземлений. Ми підключилися до нього. Перевіряючі міряли опір і сказали, що все ок! До речі, мінімальна товщина дроту заземлення залежить від його довжини. До 5 м - 2 мм; до 10 м - 4 мм; до 25 м - 10 мм; і т.д. (Цю таблицю я скатав у перевіряючих!)
|
|
| | |
| VicS13 |
Дата: Пт, 29.08.2008, 11:31 | Повідомлення № 4 |
|
Тут живе...
| В своем кабинете заземление делал сам. Параметры такие. Три куска арматуры диаметром 10 мм и длиной 2 метра забиты в землю полностью по вершинам равностороннего треугольника со стороной 1,2 м. Потом они сварены шиной приблизительно 30х5 мм. К одной вершине полученного треугольника приварен кусок такой же шины до стены здания. До него приварена стальная проволока диаметром 6 мм, которая непосредственно заходит в кабинет и идет ЦЕЛЬНЫМ куском вдоль стен, где стоят компы. Возле каждого компа к этой проволоке головкой приварен болт М5х30. На корпус каждого компа сзади привинчен винт М4х15 и его головка пропаяна. Комп соединен с контуром медным многожильным изолированным проводом сечением 4 мм.кв. Важно что бы ВЕСЬ контур заземления был ЦЕЛЬНОСВАРЕННЫМ!!!!! Контур эксплуатируется уже почти 7 лет Никаких замечаний не отмечалось. Если есть проблемы с сопротивлением контура - можно обмануть. Например на сухих песчаных и суглинистых почвах. Решается это добавлением забитых штырей. Обязательно соединение сваркой. Ну и последнее. Если ждете проверку - За 2-3 дня залейте землю где забиты штыри хорошенько водой. На сухих почвах очень помогает. Но ЭТО НЕ ВЫХОД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Відредаговано: VicS13 - Пт, 29.08.2008, 11:34 |
|
| | |
| argun |
Дата: Пт, 29.08.2008, 13:30 | Повідомлення № 5 |
|
Прописаний назавжди
| Quote (VicS13) Но ЭТО НЕ ВЫХОД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Почему? Все что Вы написали правильно. Только забивать лучше уголок 45-60 мм. Сваривать или прутком не менее 10 мм или шиной 40х4. Расстояние можно меньше 80-100см. И это будет нормальное заземление! Ну а для самоуспокоения можно порыться в Интернете. Там этого добра много.
|
|
| | |
| gu2in |
Дата: Вт, 28.10.2008, 19:29 | Повідомлення № 6 |
|
Прописаний назавжди
| У нас в школе тоже нет заземления для компьютерного класса, теперь заставляют делать. Порылся в инете - не так уж и много конкретики. Точно известно одно - сопротивление заземления должно быть до 10 Ом. Контур посоветовали сделать так: 4 прута стальных, толщиной не менее 16 мм., длинной 2,5 метра сварить между собо стальной полосой толщина не менее 4 мм., ширина полоски не менее 40 мм. Расстояние между прутами контура должна соответсвовать длинне прутов, т.е. 2,5 метра. Зарыть все в землю и 20-40 см. от поверхности земли вглубь. К одной из сторон приварить сплошняком ту же самую полоску, а уже от нее гнать проволку катанку, толщиной не менее 10 мм. (толщина катанки определяется больше сечением провода и из какого материала сделан, для меди - меньше). Да, и все это надо оформить документально: чертеж контура и т.д. Чем мы только не занимаемся - мы и электрики, и пожарные, и медики, и ...
|
|
| | |
| Боря |
Дата: Ср, 19.11.2008, 17:20 | Повідомлення № 7 |
|
Я тут недавно...
Група: користувачі
| У нас наприклад заземлення зроблене так: копали на 1.5 штика канаву біля майстерні прямокутної форми а біля кабінету інформатики трикутної, відстань між арматурними штирями такаж як їх довжина - 2м, зварювали такою ж арматурою діаметром 16 мм а від контура в приміщення проволока 8 мм. далі в пирміщені на стіні арматура 10 мм з привареними болтами, як описано вище і мідний одножильний ізольований провід "сечением" не менше 4 мм. Можна для заземлення ще використовувати кутник а ще краще сталеву трубу, розміри не памятаю.
|
|
| | |
| mouse |
Дата: Чт, 20.11.2008, 10:30 | Повідомлення № 8 |
|
Досвідчений учасник
Група: Друзі форуму
| Щасливі, що у Вас ще роблять! А у нас як приходили перевіряти - я довго сміявся. Пройшов рік - нічого не змінилось. Я так розумію, поки щось не трапиться все так і залишиться. Я коли навчався, в лабораторії з електрики була така система, що при потраплянні людини під струм, замиканні і т.д. Весь клас вимикався від напруги. Навіть перевіряли. Оце була безпека!!!!! А в школах... нехай всім щастить!
|
|
| | |
| PanPete |
Дата: Чт, 20.11.2008, 11:52 | Повідомлення № 9 |
|
Наполегливий учасник
| Quote (VicS13) У нас у школі здавна існує громовідвід, який нормально заземлений. Ми підключилися до нього. Перевіряючі міряли опір і сказали, що все ок! Можливо для перевіряючих і ОК, але хочу поділитись власним гірким досвідом. Подібним чином була вирішена проблема і в нас. Але під час експлуатації такого заземлення було два випадки пробою конденсатора в блоках живлення ПК (один раз - після нічної грози вранці виявив, що спроба ввімкнення щитка класу закінчується спрацюванням автоматичного запобіжника, другий - при роботі під час грози вирубився запобіжник мережі живлення класу, а з постраждалого ПК повалив дим (добре, хоч учнів не було). " Розбір польоту " в обох випадках виявивляв однакову несправність - пробой конденсатора, що стоїть між проводом подачі 220 і землею. Після переходу на індивідуальний для кабінету контур заземлення несправність більше не виникала.
|
|
| | |
| kvant |
Дата: Чт, 20.11.2008, 13:33 | Повідомлення № 10 |
|
Новий користувач
| Привіт усім. Я тут новий Про заземлення можу додати Штирі чи уголки, або шо в кого є забивайте в землю не на рівень землі, а на глибину штика лопати. Шина. яка з'єднує штирі повинна бути також прикрпана. До перевірки зверху влити не просто води, А розчин кухонної солі. Тоді опір взагалі буде маленький. А для надійності пропоную поставити на кабінет диференційні реле. вимикають струм навіть коли "нуль" торкається "землі". Кого цікавить в мене є схема
|
|
| | |
| axmed |
Дата: Чт, 20.11.2008, 13:53 | Повідомлення № 11 |
|
Новий користувач
| заземлення звісно штука потрібна!!! Але був випадок коли при існуючому заземленні згоріло 2 компа одночасно і нічого не допомогло (а скільки мережеих карт пішло в небуття я й не рахую). Правда після створення заземлення мережі все пройшло.
|
|
| | |
| Nicola |
Дата: Пт, 21.11.2008, 20:17 | Повідомлення № 12 |
|
Прописаний назавжди
| Quote (PanPete) Після переходу на індивідуальний для кабінету контур заземлення несправність більше не виникала. Індивідуальний контур і тільки індивідуальний! Бо по спільних контурах та якщо ще й отір заземлення великий таке бродитиме що й здогадатись важко. Quote (kvant) Про заземлення можу додати Штирі чи уголки, або шо в кого є забивайте в землю не на рівень землі, а на глибину штика лопати. та й поглибше( все залежить від рівня підгрунтових вод).
|
|
| | |
| Romek |
Дата: Пт, 21.11.2008, 21:21 | Повідомлення № 13 |
|
Тут живе...
| Quote (axmed) після створення заземлення мережі все пройшло. може хтось допоможе в мене після грози вилетів adsl роутер, мережева карта на пк, до якого підключений роутер, декілька мережевих карт на робочих станціях (учнівських) і вилетіли декілька портів на комутаторі (з блоками живлення усіх пк все ок). чи можна якось захистити мережу від грози?
|
|
| | |
| PanPete |
Дата: Сб, 22.11.2008, 01:39 | Повідомлення № 14 |
|
Наполегливий учасник
| Quote (Romek) чи можна якось захистити мережу від грози? Почитайте на http://www.masterkit.ru/info/magshow.php?num=108
|
|
| | |
| ihor_hontar |
Дата: Сб, 22.11.2008, 13:07 | Повідомлення № 15 |
|
Досвідчений вчитель
Група: Друзі форуму
| Я згідний з Миколою Григоровичем. Індивідуальний контур і тільки індивідуальний! Бо по спільних контурах та якщо ще й отір заземлення великий таке бродитиме що й здогадатись важко. А ще краще, щоб це зробила організація, яка занімається заземленням, тоді вога дає АКТ із схемою і відповідними параметрами. От під час перевірки з техніки безпеки з цим я немаю ніяких проблем.
|
|
| |
© Форум інформатиків України, 2007-2012. Хостинг від uCoz
|