Пн, 26.06.2017, 21:53
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

   
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво
Безлимитный хостинг, бесплатный домен, бесплатный хостинг, Хостинг, dedicated, сервер, хостинг в Европе, хостинг в Германии, выделенный сервер

Сторінка 2 з 21«12342021»
Модератор форуму: Ktara, Bandalak, НІКОЛЯ, volevikt 
Форум інформатиків » РОЗДІЛ I: ІНФОРМАТИКА, ПРОБЛЕМИ, ОБГОВОРЕННЯ, ВИРІШЕННЯ » 1.11 Змагання, конкурси, олімпіади » Олімпіадні задачі. (розв’язування олімпіадних задач.)
Олімпіадні задачі.
Ковальчук_Олександр Дата: Вт, 20.11.2007, 21:07 | Повідомлення № 1
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3604
Нагороди: 17
Рейтинг: 187
Шановні учасники форуму! Скоро районна олімпіада по інформатиці. Допоможіть мені та іншим вчителям інформатикам, які погано розуміються на задачах олімпіадного рівня, підвищити свої знання в області програмування.

Увага! При публікуванні розв’язку обов’язково, окрім самої паскаль-програми писати математичну модель задачі і роз’яснювати ваш розв’язок максимально зрозуміло. Бо із самого тексту програм, не завжди все зрозуміло для пересічного інформатика. 


[admin]Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!


Відредаговано: W-w-W - Пт, 08.01.2016, 00:28
alex Дата: Чт, 07.05.2009, 14:15 | Повідомлення № 16
Активний учасник
Повідомлень: 586
Нагороди: 1
Рейтинг: 17
Quote (swetikccc)
Як може закінчитися безкінечність?
Тут потрібно розглядати кількість типів цеглин

Нескінченності тут не має.
Якщо уважно прочитати умову та технічні умови , то можна зробити висновик, більшої башти ніж тої , яка містить 150 цеглин бути не може. Кожного типу циглин потрібно брати 3 екземплярів.
Умова : При цьому верхня цеглина може бути поставлена на нижню, якщо розміри двох сторін верхньої цеглини строго менші відповідних розмірів нижньої.
Технічні умови: Вхідний файл Brick.dat містить число n - кількість типів цеглин (1<= n <= 50), а далі n стрічок по три цілих числа
staikin Дата: Пт, 15.05.2009, 17:08 | Повідомлення № 17
Новий користувач
Повідомлень: 2
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
помогите пожалуйста!!
На меня программа ругается, а я не пойму почему(((
program kyrsova;
Type Exst=^st;
St=Record
Data:Char;
Next: exst;
End;
Var a:String;
f:Boolean;
i:Integer;
procedure writestack (var x1:exst; c:Char);
Var u:exst;
Begin
New (u);
u^.Data:=c;
u^.next:=x1;
x1:=u
End;
procedure delstack (Var x1:exst);
Var u:exst;
Begin
u:=x1;
x1:=x1^.next;
Dispose (u);
End;
procedure Solve(a:String);
Var stack: Exst;
Begin
stack:=Nil;
i:=1;
While (i<=length(a)) And f Do
Begin
If ( a[i]='(' ) or ( a[i]='{' ) Or ( a[i]='[' )
Then Writestack (stack, a[i])
Else If ( a[i]= ')' ) Or (a[i]='}' ) Or (a[i]=']')
Then If Ord(stack^.data) - Ord (a[i])<=2
Then delstack (stack)
Else f:= False;
Inc(i);
End;
End;
Begin
Writeln ('Vvedit ctroky');
Readln (a);
f:=True;
If a<>'' Then
Begin
Solve(a);
If f Then Writeln ( ' Vsi dygku postavleni pravulno')
Else Writeln (' Dygka ', a[i-1],' zakruta rano' );
End;
Else Writeln ( 'stroka pysta' );
Readln;
End.
pasichov Дата: Сб, 16.05.2009, 17:06 | Повідомлення № 18
Наполегливий учасник
Повідомлень: 946
Нагороди: 3
Рейтинг: 70
Quote (staikin)
If f Then Writeln ( ' Vsi dygku postavleni pravulno')
Else Writeln (' Dygka ', a[i-1],' zakruta rano' );
End;
^^^^^^^^^^^^^^^^
Else Writeln ( 'stroka pysta' );

Перед else крапка зх комою не ставится....
Як заберете, програма запрацює, але неправильно....є ще алгоритмічні помилки....
Sasyk Дата: Пт, 04.12.2009, 11:54 | Повідомлення № 19
знаток тестуючих систем
Повідомлень: 300
Нагороди: 0
Рейтинг: 9
Цікавить задача комівояжера

Підкажіть, як представити в паскалі пункти призначення та ваги між ними? у вигляді масиву?

Підкажіть будь-ласка

alex Дата: Пт, 04.12.2009, 14:56 | Повідомлення № 20
Активний учасник
Повідомлень: 586
Нагороди: 1
Рейтинг: 17
Quote (Sasyk)
Підкажіть, як представити в паскалі пункти призначення та ваги між ними? у вигляді масиву?

Вибачте, якщо будуть де-які терміни на російській мові.
На площині зображення пунктів та доріг між ними можна зобразити, як система точок, де-які з них з'єднані
лініями. Така фігура називається граф. Граф можна задати
1. Квадратною матрицею розміру n на n , де n -це кількість населених пунктів.
а[i,j]<>0- це означає , що і населений пункт має звязок з j населеним пунктом
значення а[i,j] це і є вага ребра. Оскільки проїзд можливий як з і а j , так і з j в i
то a[i,j]=a[j,i]; Матриця симетрична.

2. Якщо у вас є досвід роботи з динамічними структурами, то граф можна задати у
вигляді списку.

Можете почитати за адресою

http://vingrad.ru/blogs/boost/2008/05/23/predstavlenie-grafov/

anton_k Дата: Пт, 04.12.2009, 22:02 | Повідомлення № 21
Часто заходить...
Повідомлень: 77
Нагороди: 0
Рейтинг: 2
Quote (Sasyk)
Підкажіть, як представити в паскалі пункти призначення та ваги між ними? у вигляді масиву?

Перегляньте, будь-ласка, весняні номери газети ІНФОРМАТИКА (Шкільний світ)(здається за березень або ківтень, вдома нажаль немає (у нас навчальний заклад виписує, тому не можу сказати точно). У них був матеріал «Теорія графів», так там в прикладах розписано.
galakasergij Дата: Пн, 07.12.2009, 20:35 | Повідомлення № 22
Новий користувач
Повідомлень: 6
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Цього року в мене міська олімпіада проходить 13 грудня. Але в деяких регіонах вона вже пройшла. Будь ласка допоможіть із завданнями, тому що по інших школах по місту вони вже зявилися. Київська область, підпорядкування Білій Церкві. Завчасно дуже дякую!!!!!!
Bandalak Дата: Пн, 07.12.2009, 22:20 | Повідомлення № 23
Лідер форуму
Повідомлень: 5171
Нагороди: 34
Рейтинг: 240
galakasergij, вибачте, але Ви взагалі офонаріли!
Ви хочете наперед мати завдання на олімпіаду? І потім, зробивши всі завдання ще до олімпіади, Вас не буде гризти совість, що так не чесно?
А Ви не задумувалися над тим, що у такий спосіб може не потрапити на обласну олімпіаду учасник, який дійсно того заслуговує?

Тепер питання до організаторів міських та районних олімпіад у Київській області. Як Ви могли допустити те, що по одних і тих же завданнях відбуваються олімпіади в різних районах у різні дні? Чи Ви наївно не могли передбачити те, що вчителі якимось чином спілкуються між собою, а серед них трапляються такі, що здатні викорасти ситуацію на свою користь, переступивши через честь та гідність?
Ганьба!

pasichov Дата: Вт, 08.12.2009, 00:18 | Повідомлення № 24
Наполегливий учасник
Повідомлень: 946
Нагороди: 3
Рейтинг: 70
Quote (SLKuty)
3. Задача «Virus» (ЗО балів) (Примітка: якщо задача розв'язана без використання файлів, сума балів зменшується на 20%)
На полі розміром п*п (п<=500) розміщено т (І<=т<=10) вірусів. В кожен момент часу вірус заражує 4 сусідні з ним клітинки. Положення вірусів задано координатами клітинок на полі. Визначити, яка найменша кількість моментів часу потрібна, щоб віруси заразили усе поле.
Вхідні дані: у першому рядку вхідного файлу virus.dat знаходяться два числа через пробіл - п та т . Наступні т рядків містять координати вірусів - по два числа через пробіл.
Вихідні дані: єдиний рядок файлу virus.sol містить число - кількість моментів часу.

задача розв'язується так званим "хвильовим алгоритмом" - варіантом пошуку в ширину. Позначимо всі клітинки, що є сусідами з завірусованим 1-цями. Потм всх сусідів "1" - 2-ками, всіх сусідів "2" - 3-ками. і так далі, поки клтинок вистачає. Число, яке ми поставили в останню вільну клітинку і буде мінімаьлним часом "зараження" Складість алгоритму квадратична. реалізувати можна по різному.
Зауваження до умови: автор не попіклувався пояснити, що таке "сусіди" Це ті, що мають спільну сторону? Чи, можливо, спільний кут? На "здоровий глузд" тут не слід посилатися... Умова мусить бути ВИЧЕРПНО однознчна.

Додано (07.12.2009, 23:13)
---------------------------------------------

Quote (alex)
Цитата (Sasyk )
Підкажіть, як представити в паскалі пункти призначення та ваги між ними? у вигляді масиву?

Вибачте, якщо будуть де-які терміни на російській мові.
На площині зображення пунктів та доріг між ними можна зобразити, як система точок, де-які з них з'єднані
лініями. Така фігура називається граф. Граф можна задати
1. Квадратною матрицею розміру n на n , де n -це кількість населених пунктів.
а[i,j]<>0- це означає , що і населений пункт має звязок з j населеним пунктом
значення а[i,j] це і є вага ребра. Оскільки проїзд можливий як з і а j , так і з j в i
то a[i,j]=a[j,i]; Матриця симетрична.
2. Якщо у вас є досвід роботи з динамічними структурами, то граф можна задати у
вигляді списку.

Бажаючі детальніше вивчити теорію графів - прошу на http://disted.edu.vn.ua, 11 клас, інформатика, там э курс теорії графів з задачами і базовими алгоритмами.

Додано (07.12.2009, 23:18)
---------------------------------------------

Quote (galakasergij)
Цього року в мене міська олімпіада проходить 13 грудня. Але в деяких регіонах вона вже пройшла. Будь ласка допоможіть із завданнями, тому що по інших школах по місту вони вже зявилися. Київська область, підпорядкування Білій Церкві. Завчасно дуже дякую!!!!!!

За такі речі в порядному товаристві .... вивкликають на дуель.... , а в не дуже порядному - б'ють по пиці. І правильно роблять!!!


Відредаговано: pasichov - Вт, 08.12.2009, 00:34
galakasergij Дата: Вт, 08.12.2009, 08:55 | Повідомлення № 25
Новий користувач
Повідомлень: 6
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
За такі речі в порядному товаристві .... вивкликають на дуель.... , а в не дуже порядному - б'ють по пиці. І правильно роблять!!

А моїм дітям - вихованцям, що розповідати???? Що вони йдуть на олімпіаду просто так, щоб було.... Шансів, то реально у нас ніяких не має....

alex Дата: Вт, 08.12.2009, 09:15 | Повідомлення № 26
Активний учасник
Повідомлень: 586
Нагороди: 1
Рейтинг: 17
Quote (galakasergij)
А моїм дітям - вихованцям, що розповідати????

Quote (galakasergij)
Шансів, то реально у нас ніяких не має....

Розповідайте методи алгоритмізаціїї та основи програмування на мові Паскаль або С++.
І чим частіше це ви будете робити тим краще. Мінімум хочаб 2 рази на тиждень.
galakasergij Дата: Вт, 08.12.2009, 09:22 | Повідомлення № 27
Новий користувач
Повідомлень: 6
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Скажіть будь ласка, ви потрапляли в схожу ситуацію?
alex Дата: Вт, 08.12.2009, 10:40 | Повідомлення № 28
Активний учасник
Повідомлень: 586
Нагороди: 1
Рейтинг: 17
Ми попадали в гіршу. Готовились два - три роки і нічого не виграли. І хоча
всі учасники жюрі є хороші мої знайомі і я є член жюрі, але ніколи не дозволяв собі наперед
взнавати умови задачі.
Bandalak Дата: Вт, 08.12.2009, 11:48 | Повідомлення № 29
Лідер форуму
Повідомлень: 5171
Нагороди: 34
Рейтинг: 240
Quote (galakasergij)
А моїм дітям - вихованцям, що розповідати???? Що вони йдуть на олімпіаду просто так, щоб було.... Шансів, то реально у нас ніяких не має....

Нічого страшного. Москва теж не за один день будувалася. Нехай поїдуть на олімпіаду, познайомляться з учасниками, відчують дух олімпіади. А Ви потихеньку збирайте завдання з олімпіад різних рівнів з різних років. Готуйте дітей ґрунтовно. Починайте з азів ще в січні, щоб пройти весь основний курс до травня. На наступний навчальний рік можна вже потроху поглиблюватися в різні теорії та методи. Я би Вам порадив придбати посібники Караванової Т.П. із серії 777 задач, обчислювальні та не обчислювальні алгоритми, то-що.
Звичайно на уроках інформатики (при нашій ідеальній концепції та програмі) Ви нічого не зумієте навчити дітей по програмуванню! Для цього існують факультативи та додаткові години. Якщо цього немає, то і результату не буде! Так і поясніть дирекції. Ще можна використовувати репетиторство, якщо по шапці не дадуть!
Учнів можна підбирати вже з класу 6-7 го.
Я теж так починав. У Вас все попереду. Щасти Вам!

--------------- ДОДАНО-------------------------------------
Як виявилося не тільки в Київській області районні олімпіади проходять у різні дні! Шановні організатори, раджу вам задуматися над методикою проведення олімпіад!
Я сам був у такій ситуації, коли на районній олімпіаді мої учні ще лиш починали щось думати, а в деяких уже все було! Було дуже образливо! Хоча ті, у кого все було, не зуміли навіть набрати без помилок готові тексти програм. Всеодно ми перемогли!

Відредаговано: Bandalak - Вт, 08.12.2009, 11:53
galakasergij Дата: Вт, 08.12.2009, 13:32 | Повідомлення № 30
Новий користувач
Повідомлень: 6
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Дуже вам дякую.... все так і роблю вже на протязі 4 років.... в районі займаю 2,3 місця..... через те що є дуже розумні вчителі.... мої діти від цього стомилися, що кожного року їх дурять, тай мені неприємно.... і скільки б я з ними не займався і вони б скільки не працювали - а готові завдання - це перемога..... (нажаль не наша)
Форум інформатиків » РОЗДІЛ I: ІНФОРМАТИКА, ПРОБЛЕМИ, ОБГОВОРЕННЯ, ВИРІШЕННЯ » 1.11 Змагання, конкурси, олімпіади » Олімпіадні задачі. (розв’язування олімпіадних задач.)
Сторінка 2 з 21«12342021»
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2017.