Пн, 18.02.2019, 20:26
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

 
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Модератор форуму: Ktara, Bandalak, НІКОЛЯ, volevikt  
Форум інформатиків » РОЗДІЛ I: ІНФОРМАТИКА, ПРОБЛЕМИ, ОБГОВОРЕННЯ, ВИРІШЕННЯ » 1.11 Змагання, конкурси, олімпіади » Учительська олімпіада!!! (Давайте проведемо віртолімпіаду між вчителями інформатики...)
Учительська олімпіада!!!
Sasyk Дата: Чт, 15.11.2007, 16:22 | Повідомлення № 1
знаток тестуючих систем
Повідомлень: 300
Нагороди: 0
Рейтинг: 9
Пропоную скинути по одній цікавій задачі для віртуальної учительської олімпіади!!!
Ці задачі скинути до кінця цього місяця...
На розвязання задач дається 1 місяць.
1-го січня опублікувати на форумі розвязки задач вчителями: користувач - задача 1, розвязок... задача n, розвязок. і т д.
А потім разом визначатимемо переможця...
Автор завдання повинен розвязок задачі відправити адміністратору, який в кінці конкурсу всі розвязки опублікує для перевірки...
Як вам така ідея???

Чув цікаву задачу
Є 9 монет. Одна з них бракована, але вигляд має такий як усі. Відомо, що при її виготовленні в середині утворився повітряний отвір і важить вона менше за всі інші. Написати програму, яка б за 2 зважування визначала дану монету.
Розпочав роботу раніше оголошеного терміну дистанційний курс навчання з розв'язування олімпадних задач для вчителів - учасників ( http://www.olymp.vinnica.ua/index_ua.php?lng=ua&cid=815 ) олімпіади. Теми курсу - свого роду "підказки" для розв'язку задач олімпіади з паралельними узагальненнями та доповненнями, що дозволить не лише розібратися з конкретною задачою, а й навчитися вирішувати цілий клас подібних задач. Сподіваюсь, це спровокує більш активну участь учителів в олімпіаді (всього 44 зареєстрованих, і то не всі є учителями :'( ). Для роботи з курсом:
1. Зареєструйтесь на http://disted.edu.vn.ua, зайдіть як зареєстрований учаксник
2. В меню КЛАСИ оберіть розділ ПОЗАКЛАСНА РОБОТА. ДИСТАНЦІЙНІ КУРСИ. Далі - МЕТОДИКА РІШЕННЯ ОЛІМПІАДНИХ ЗАДАЧ З ІНФОРМАТИКИ (курс для учителів).
Питання найкраще задавати на форумі олімпіади http://forum.olymp.vinnica.ua.
Можливі он-лайн консультації та відеотрансляції лекцій в реальному часі...були б бажаючі.
Прошу адміністрацію форума розіслати це повідомлення всім, як приватне. Зареєстровані учасники отримають його поштою.
Успіхів у навчанні!


[admin]Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!
pasichov Дата: Ср, 10.06.2009, 11:03 | Повідомлення № 91
Наполегливий учасник
Повідомлень: 946
Нагороди: 3
Рейтинг: 70
alex все відповів правильно.
За правилами олімпіад, що прийняті в Україні, (та й не тільки) журі гарантує корректність вхідних даних, превіряти не потрібно.
Робота з файлами тут для учасника не потрібна. До кожної задачі вказано технічні умови, формат введеня-виведення (stin, stout, тобто клавітатура, монітор).
Щодо обмеження по часу. За тими ж правилами, що діють в Україні, обмеження часу Є, але вони не повідомляються учасникам. ЗАДАЧА УЧАСНИКА - ЗНАЙТИ САМИЙ ЕФЕКТИВНИЙ РОЗВ'ЯЗОК. а СИСТЕМА КАЛІБРУЄЬСЯ ТАК:
ЧАС ПРОХОДЖЕННЯ ТЕСТА ДЛЯ САМОГО ЕФЕКТИВНОГО РОЗВ'ЯЗКУ, ЩО Є В РОЗПОРЯДЖЕННІ ЖУРІ, ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ В 2 РАЗИ - ЦЕ І БУДЕ ЧАС ЗА ТЕСТ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ. ДИСКРЕТНІСТЬ -0.001 с.
Щодо обмежень по памяті (це актуально для тих, хто використовує 32-розрядні середовища програмування). Учаснику доступна вся пам'ять системи, в нашому випадку - біля 2 Гбайт. Для ВР 7.0 це не актуально, а для пропонованих задач - тим більше.


Відредаговано: pasichov - Ср, 10.06.2009, 15:31
Nevirkovets Дата: Ср, 10.06.2009, 11:10 | Повідомлення № 92
Написав MifTests
Повідомлень: 266
Нагороди: 0
Рейтинг: 12
Ще раз задам питання, може пропустили ... а чи можна отримати правильні приклади розвязку задач (більше, а не один що в умові). Це необхідно щоб протестувати їх в себе на компі.
alex Дата: Ср, 10.06.2009, 11:23 | Повідомлення № 93
Активний учасник
Повідомлень: 586
Нагороди: 1
Рейтинг: 17
Quote (Nevirkovets)
Чи можна отримати список тестових варіантів до кожної задачі?

Думаю, що така можливість буде по закінченню туру, або олімпіади.
Наперед надавати тести на нашу думку не доцільно так, як наявність хороших тестів може
відображати метод розвязку. Тест з умови це тест, який в принципі відображає формат
результату. Зазвичай він дуже простий.


Відредаговано: alex - Ср, 10.06.2009, 11:29
ihor_hontar Дата: Ср, 10.06.2009, 15:01 | Повідомлення № 94
Досвідчений вчитель
Повідомлень: 279
Нагороди: 0
Рейтинг: 13
Цікава ідея, треба зареєструватися.
Quote (pasichov)
Ідеологічно всі задачі - на "придумку". Не потребують знань спеціальних алгоритмів. Але методи їх розв'язку можуть бути різними. Важливо найти оптимальний.

А ось тут, п. Юрій, я з Вами згідний
pasichov Дата: Ср, 10.06.2009, 15:30 | Повідомлення № 95
Наполегливий учасник
Повідомлень: 946
Нагороди: 3
Рейтинг: 70
Quote (alex)
Цитата (Nevirkovets )
Чи можна отримати список тестових варіантів до кожної задачі?

Думаю, що така можливість буде по закінченню туру, або олімпіади.
Наперед надавати тести на нашу думку не доцільно так, як наявність хороших тестів може
відображати метод розвязку. Тест з умови це тест, який в принципі відображає формат
результату. Зазвичай він дуже простий.

За традицією. яку започаткували ми на NetOI (а зараз так і на Всеукраїнських олімпіадах), після закінчення всі учасники отримують повний пакет тестів, на яких велаь перевірка, авторські розв'язки, роботи всіх учасників. До того ж після кожного туру відкривається он-лайн перевірка на повному наборі тестів.

vitert Дата: Чт, 11.06.2009, 23:37 | Повідомлення № 96
Тут живе...
Повідомлень: 174
Нагороди: 1
Рейтинг: 22
Пишу тут бо не зміг зареєструваться на форумі олімпіади через дибільну анті-бот перевірку, перебрав все що можна.
Також питання стосовно задачі Clock і не тільки.
Задача Сlock
(надана службою точного часу)
Стрілки годинника рухаються з постійним кутовими швидкостями і показують h годин m хвилин. Найти число повних хвилин до найближчого моменту, в яких стрілки співпадуть.
Технічні умови: Програма читає два цілих числа h та m з клавіатури. Програма виводить. ціле число хвилин на екран.
Приклади.
Введення: 0 0
Виведення 0
Введення: 1 1
Виведення: 4

Palamar пише:
Як має переміщатися годинна стрілка годиника, при русі хилиної стрілки: 1. Стояти на місці поки, хвилина не досягне 12 та переміщатися на 5 кроків, чи через кожні 12 хвилин міняти своє положення на 1.

Присяжнюк А.В. пише:
Відповідь в умові: "Стрілки годинника рухаються з постійним кутовими швидкостями"

Візмемо запропоновані дані 1 1 і відповідь 4.
Кутова швидкість хвилинної стрілки - 2П рад/год, годинникової – П/6 рад/год.
Початкове положення хвилинної – П/30, годинникової – П/6
Складем рівняння руху для годинникової і хвилинної стрілок і прирівняєм їх, щоб знайти час коли вони співпадуть: П/30+2Пt=П/6+П/6t.
Розв’язавши рівняння отримаємо: t=4/55 год=4,3(63) хв, що явно не дорівнює 4.
То чи є коректною дана умова задачі? Чи я маю неправильне уявлення про постійну кутову швидкість?

Висновок: потрібно уважніше читати умову заждачі, пропустив слово "повних", задача 100% правильна і коректна.

Відредаговано: vitert - Пт, 12.06.2009, 00:26
pasichov Дата: Пт, 12.06.2009, 08:11 | Повідомлення № 97
Наполегливий учасник
Повідомлень: 946
Нагороди: 3
Рейтинг: 70
Quote (vitert)
Пишу тут бо не зміг зареєструваться на форумі олімпіади через дибільну анті-бот перевірку, перебрав все що можна.

На форумі олімпіади (а він працює практично без змін з 2004 року) ЗАРЕЄСТРОВАНО БІЛЬШЕ 7000 УЧАСНИКІВ...біля 20 учителів зареєструвалося під цю олімпіаду...Перевірив, все працює корректно. Щось Ви не те робили. Спробуйте ще раз.
Quote (vitert)
Висновок: потрібно уважніше читати умову заждачі, пропустив слово "повних", задача 100% правильна і коректна.

:-)
badm Дата: Пт, 12.06.2009, 11:53 | Повідомлення № 98
Знаток програмування
Повідомлень: 185
Нагороди: 0
Рейтинг: 3
Задачі простіші ніж давалися учням цього року в порівнянні з 1 тур. Задача з годиником має за умовою постійну кутову швидкість і є коректною. Зайвий раз не шукайте проблем.!

Відредаговано: badm - Пт, 12.06.2009, 11:54
NataliyG Дата: Пт, 12.06.2009, 13:58 | Повідомлення № 99
Активний учасник
Повідомлень: 685
Нагороди: 2
Рейтинг: 37
Це є звичайно чудова ідея, і хоча я не є сильним олімпіадником, але всеж попробую свої сили.
Надіюся чогось навчитися. Одне побажання, писати умови українською мовою. Я із Західної України мені треба разів 7 прочитати умову щоб зрозуміти що від мене хочуть.
dpi Дата: Пт, 12.06.2009, 17:22 | Повідомлення № 100
Досвідчений вчитель
Повідомлень: 1438
Нагороди: 1
Рейтинг: 39
pasichov, приведите пример простенькой задачи на С++, ваша среда не всем известна
и в первой задаче h от 0 до 11 или 23-х?
vitert Дата: Пт, 12.06.2009, 18:17 | Повідомлення № 101
Тут живе...
Повідомлень: 174
Нагороди: 1
Рейтинг: 22
Щодо on-line перевірки:
Результат Час виконання
1.FAILED (Time Out) 0.04 сек.
2.FAILED (Bad Data) 0.01 сек.

В першому випадку я не вкладаюсь в час, в другому неправильні вихідні дані - я правильно розумію?

pasichov Дата: Пт, 12.06.2009, 19:20 | Повідомлення № 102
Наполегливий учасник
Повідомлень: 946
Нагороди: 3
Рейтинг: 70
Quote (NataliyG)
Це є звичайно чудова ідея, і хоча я не є сильним олімпіадником, але всеж попробую свої сили.
Надіюся чогось навчитися. Одне побажання, писати умови українською мовою. Я із Західної України мені треба разів 7 прочитати умову щоб зрозуміти що від мене хочуть.

Ви заходьте на українську версію сайта! (вибір - на www.olymp.vinnica.ua) Пряме посилання на украінський текст умов задач 1 туру
http://www.olymp.vinnica.ua/index_ua.php?lng=ua&cid=818
Quote (vitert)
Щодо on-line перевірки:
Результат Час виконання
1.FAILED (Time Out) 0.04 сек.
2.FAILED (Bad Data) 0.01 сек.
В першому випадку я не вкладаюсь в час, в другому неправильні вихідні дані - я правильно розумію?

В першому так, а в другому - невірний формат читання вхідних даних. Схоже на те, що у вас щось не так з форматом введення-виведення взагалі ( в першому тесті програма або щось ще чекає на вході, або, що теж можливо, зациклюється. запустіть тести з умови вручну з середовища програмування - помилка вилізе.

Додано (12.06.2009, 19:20)
---------------------------------------------

Quote (dpi)
pasichov, приведите пример простенькой задачи на С++, ваша среда не всем известна
и в первой задаче h от 0 до 11 или 23-х?

В обычных часах - от 0 до 12 (деления совпадают) (как на странице http://www.olymp.vinnica.ua/index_ua.php?lng=ua )
Пример задачи на с++...
Задача OldTask1 (первый тур NetOI-2008) http://www.olymp.vinnica.ua/index_ua.php?lng=ua&cid=762

#include <iostream>

using namespace std;

int main(int argc, char* argv[])
{
int N;
int res=1;
int num_2=0;
cin >> N;
for(int i=1;i<=N;i++)
{
int j=i;
while(j%2==0)
{
j/=2;
num_2++;
}
while(j%5==0)
{
j/=5;
num_2--;
}
res*=j%10;
res%=10;
}
// cerr << "num_2=" << num_2 << endl;
if(num_2>8)
{
num_2=8+num_2%4;
}
for(int i=0; i<num_2; i++)
{
res*=2;
res%=10;
}
cout << res << endl;
return 0;
}
(

vitert Дата: Пт, 12.06.2009, 20:08 | Повідомлення № 103
Тут живе...
Повідомлень: 174
Нагороди: 1
Рейтинг: 22
Quote (pasichov)
Схоже на те, що у вас щось не так з форматом введення-виведення взагалі ( в першому тесті програма або щось ще чекає на вході, або, що теж можливо, зациклюється. запустіть тести з умови вручну з середовища програмування - помилка вилізе.

Так, дякую, я писав коментарі для вхідних і вихідних даних, чого робити не треба, тобто все так як в прикладах: 1 1 - 4 і нічого більше.
Тест Результат Час виконання
00 PASSED (+0) 0.01 сек.
000 PASSED (+0) 0.01 сек.

Це значить прога пряцює для цих вхідних даних. Як взагалі нараховується кількість балів - є напиклад 100 вхідних даних, якщо працює для 100 то 100 балів, якщо для 75 то 75?

dpi Дата: Пт, 12.06.2009, 20:19 | Повідомлення № 104
Досвідчений вчитель
Повідомлень: 1438
Нагороди: 1
Рейтинг: 39
Quote (pasichov)
Задача OldTask1

Спасибо
И еще длинное длинное longlong?
pasichov Дата: Пт, 12.06.2009, 22:48 | Повідомлення № 105
Наполегливий учасник
Повідомлень: 946
Нагороди: 3
Рейтинг: 70
Quote (vitert)
Як взагалі нараховується кількість балів - є напиклад 100 вхідних даних, якщо працює для 100 то 100 балів, якщо для 75 то 75?

Є набір тестів. Кожний тест (крім авторського, з умови) дає якусь кількість балів, не обов'язково однакову. Всі тести пройшов - отрмав максимум.

Додано (12.06.2009, 22:48)
---------------------------------------------

Quote (dpi)
И еще длинное длинное longlong?

Цитата из правил ( http://www.olymp.vinnica.ua/index_ua.php?lng=ua&cid=815 )

2. Для трансляції програм на мовах C и C++ використовується компілятор GNU Compiler Collection 4.0.2 При компiляцiї програм, написаних на C та C++ використовується режим повної сумiсностi з стандартом ANSI. Програма збирається разом з математичною бiблiотекою[

Форум інформатиків » РОЗДІЛ I: ІНФОРМАТИКА, ПРОБЛЕМИ, ОБГОВОРЕННЯ, ВИРІШЕННЯ » 1.11 Змагання, конкурси, олімпіади » Учительська олімпіада!!! (Давайте проведемо віртолімпіаду між вчителями інформатики...)
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2019.