Чт, 09.02.2023, 11:30
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

 
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Модератор форуму: Ktara, НІКОЛЯ, Bandalak, volevikt  
Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІІІ: МЕТОДИКА, ЗАСОБИ ВИКЛАДАННЯ ІНФОРМАТИКИ » 3.3 Методика викладання інформатики в старшій школі (10-11 кл.) » Методика викладання програмування
Методика викладання програмування
kom_adm Дата: Сб, 18.08.2007, 02:24 | Повідомлення № 1
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3767
Нагороди: 19
Рейтинг: 217
Поділ досвідом по темі

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!

Varkan Дата: Чт, 27.03.2008, 11:20 | Повідомлення № 91
Викладач ВУЗу
Повідомлень: 425
Нагороди: 0
Рейтинг: 6
Quote (Lviza)
а лучше delphy c++. Но их же нужно сначала мне выучить!

якщо знаєте паскаль то на делфі перейти легко.
перед вивченням с++ бажано зробити декілька простих програм на сі.
www.delphimaster.ru
www.delphikingdom.ru
погуляйте по чих форумах, там є баато цікавого.

SLKuty Дата: Чт, 27.03.2008, 12:56 | Повідомлення № 92
Монтажер
Повідомлень: 833
Нагороди: 8
Рейтинг: 118
Quote (Lviza)
Посоветуйте хоть самоучители по delphy или c++, не методику, а именно с азов "для чайников", точнее "для физиков". Потому как, чувствую, что паскалю приходит тихий ... конец

По електронних книгах важко вивчити Дельфі. Краще купіть паперову книгу з приклеїним диском. Її можна читати всюди - в транспорті, в черзі, на педраді і т.д
а на диску як правило вже готові проекти описані в книзі.
Дельфі простіше вивчити, але С++ має більші можливості, так що вибирайте самі
Varkan Дата: Чт, 27.03.2008, 13:39 | Повідомлення № 93
Викладач ВУЗу
Повідомлень: 425
Нагороди: 0
Рейтинг: 6
Quote (SLKuty)
а на диску як правило вже готові проекти описані в книзі.

А ще краще після інсталяції залізьте в папочку делфі де зберігаються приклади програм.
Там по моєму є приклади від "Хелло Ворд" до прикладу "Тексовий редактор"

Lviza Дата: Чт, 27.03.2008, 17:12 | Повідомлення № 94
Тут живе...
Повідомлень: 158
Нагороди: 0
Рейтинг: 3
Дякую всім за поради, а Delphy і c++ кардинально відрізняються один від одного? Я розумію, що алгоритм - він і в Африці алгоритм, а оператори, ідентифікатори і т.д. і т.п...? Я чула, що Delphy після паскаля легко. А С++ - знову все заново - з нуля?

P.S. Давно мріяла натрапити на форум вчителів, та все ніяк - оце тільки інформатики у нас завжди попереду. Спасибі засновникам цього форуму! Чи я не в тій темі це пишу? (не прийміть за флуд) smile

dpi Дата: Пт, 28.03.2008, 08:19 | Повідомлення № 95
Досвідчений вчитель
Повідомлень: 1438
Нагороди: 1
Рейтинг: 39
Quote (Lviza)
Дякую всім за поради,

Вам надо определиться между Паскалем и С++. Все остальное вытекает из первого:
Паскаль -> Delphy
C++ -> Builder это визуальные среды двух первых языков. Я противник их изучения в обязательной программе.
А вот для научных работ они незаменимы.
Lviza Дата: Пт, 28.03.2008, 09:01 | Повідомлення № 96
Тут живе...
Повідомлень: 158
Нагороди: 0
Рейтинг: 3
Мабуть для виконання міністерських програм треба переходити на С, це ж сучасніше? Літо попереду довге. Попробую. А Delphy, мабуть можна паралельно з паскалем...
NataliyG Дата: Пн, 31.03.2008, 14:28 | Повідомлення № 97
Активний учасник
Повідомлень: 685
Нагороди: 2
Рейтинг: 37
Це все звичайно дуже добре. Але на мою думко щоб вивчати серйозно програмування перше треба мати з ким. Якщо вивчати його в універсальному класі, то звичайно може і можливий такий варіант паралельно з Паскалем вивчати Delphi але є загроза учнів запутати остаточно. Я не маю можливості викладати в спеціалізованому класі. Тай факультативу з програмування немає. Так в універсальному класі, щоб хоть когось шось тай навчити то я складаю елементарні програми. В мене враження шо сьогоднішні діти взагалі немають логічного мислення. Вибачте за порівняння. (Може я така одна). Але нажаль картина невтішні. Хотілося б спробувати перейти до чогось серйозного так нема з ким.
Lviza Дата: Нд, 06.04.2008, 00:38 | Повідомлення № 98
Тут живе...
Повідомлень: 158
Нагороди: 0
Рейтинг: 3
Дійсно, в класі програмування розуміють 5-6 чоловік з 25, інші - механічно відтворюють те, що їм даєш на уроці. Але куди діватись? Раніше вчитли basic, його теж не всі розуміли - не тому що важка мова, а тому що
Quote (NataliyG)
сьогоднішні діти взагалі немають логічного мислення

Але я зараз маю на увазі, що вчителю самому поступово необхідно вчити с++, щоб хоча б володіти навичками програмування на іншій мові. На олімпіадах скоро паскаль "не покатит"...

Додано (06.04.2008, 00:38)
---------------------------------------------
Ось повідомлення, яке ми одержали від свого методиста (не знаю, в яку тему його "вліпить"):

Вчителям інформатики

На IV етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики у 2007-2008 н. р. (а з 2008/2009 н. р. і на ІІ і ІІІ етапах) будуть використовуватися середовища програмування DEV-C++4, Free Pascal, Turbo Delphi Explorer 2006, Visual C++ 2008 Express Edition.
Адреси сайтів, звідки можна безкоштовно скачати дистрибутиви:
DEV-C++ 4: http://www.bloodshed.net/devcpp.html
Free Pascal: http://www.freepascal.org/download.var
Turbo Delphi Explorer 2006: http://cc.codegear.com/Free.aspx?id=24722
Visual C++ 2008 Express Edition: http://www.microsoft.com/express/vc/
Для перевірки робіт учасників буде застосовано автоматичну систему перевірки, яка доступна для завантаження на сайті http://www.uoi.kiev.ua.

Відредаговано: Lviza - Нд, 06.04.2008, 00:39
dpi Дата: Нд, 06.04.2008, 09:54 | Повідомлення № 99
Досвідчений вчитель
Повідомлень: 1438
Нагороди: 1
Рейтинг: 39
Quote (NataliyG)
Це все звичайно дуже добре. Але на мою думко щоб вивчати серйозно програмування перше треба мати з ким

Гуманитариям программирование даю только в 7-9 классах.
Quote (Lviza)
На IV етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики у 2007-2008 н. р. (а з 2008/2009 н. р. і на ІІ і ІІІ етапах) будуть використовуватися середовища програмування DEV-C++4,

DEV-C++4 - хотя и очень похожее, но жалкое подобие MinGW C++. Передайте своему методисту.
SLKuty Дата: Нд, 06.04.2008, 20:22 | Повідомлення № 100
Монтажер
Повідомлень: 833
Нагороди: 8
Рейтинг: 118
Цього року на обласній олімпіаді без проблем дозволили Дельфі 7

Через пару років з такими темпами деградації дітей, ми будемо раді якщо хоч когось виставити на олімпіаду ми йому включимо будь яку мову

Varkan Дата: Пн, 07.04.2008, 10:10 | Повідомлення № 101
Викладач ВУЗу
Повідомлень: 425
Нагороди: 0
Рейтинг: 6
Quote (SLKuty)
Через пару років з такими темпами деградації дітей

Кожному поколінню кажуть шо воно гірше за попереднє, проте кожне наступне покоління видумує шось нове.
Тому робимо висновок шо ніякої деградації немає, є тільки неправильне виховання і навчання.
Ще одне хочу добавити, чим далі тим не цікавим стає програмування як саме програмування. теперишніх учнів і студентів більше цікавить (якшо цікавить) веб і адміністрування, а процедурне програмування уже відходить на задній план.

Lviza Дата: Пн, 07.04.2008, 12:16 | Повідомлення № 102
Тут живе...
Повідомлень: 158
Нагороди: 0
Рейтинг: 3
Quote (dpi)
DEV-C++4 - хотя и очень похожее, но жалкое подобие MinGW C++. Передайте своему методисту.

Это нужно не моему методисту передавать, а тому, кто руководит Всеукраинскими олимпиадами. От того, на каком языке проводятся олимпиады зависит что нам учить со старшеклассниками.


Відредаговано: Lviza - Пн, 07.04.2008, 12:17
ktyd Дата: Вт, 15.04.2008, 18:39 | Повідомлення № 103
Я тут недавно...
Повідомлень: 37
Нагороди: 0
Рейтинг: 1
Quote (SLKuty)
Через пару років з такими темпами деградації дітей, ми будемо раді якщо хоч когось виставити на олімпіаду ми йому включимо будь яку мову

интересно а как вы аргументируете важность програмирования. ведь без аргументации никто ничеого не будет учить и мы дальше будем говорить о деградации.
Как заинтересовать детей к изучению програмирования???

SERGA Дата: Чт, 17.04.2008, 08:47 | Повідомлення № 104
Новий користувач
Повідомлень: 17
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Про те щоб використовувати Delphi в школі потрібно ліцензію на продукт, а вона не дешева.
Тому на мою думку слід використовувати Visual Studio Express Edition вона використовуються вільно без ліцензії
. Я нещодавно скачав сааму нову версія з сайту Microsoft. Думаю запровадити на наступний навчальний 2008-2009 навчальний рік
SLKuty Дата: Чт, 17.04.2008, 09:24 | Повідомлення № 105
Монтажер
Повідомлень: 833
Нагороди: 8
Рейтинг: 118
Quote (ktyd)
Как заинтересовать детей к изучению програмирования???

Я не збираюся нікого зацікавлювати
і майже на кожному уроці повторюю, що праця програміста чи іншого компютерного спеціаліста - це дуже важкий хліб
але на рівні користувача повинні вміти всі, тому, що компютери використовуються в кожній галузі і в кожній професії.
Кожного разу я зачитую задачі - контрольні, які мені приносять студенти заочники економісти, лікарі і інші. це непоганий аргумент
ще я люблю повторювати, що третє тисячоліття нікого не обійде стороною і від нього в минуле ніхто не втече.
але зараз між дітьми популярніші не мудрі, а багаті.

Форум інформатиків » РОЗДІЛ ІІІ: МЕТОДИКА, ЗАСОБИ ВИКЛАДАННЯ ІНФОРМАТИКИ » 3.3 Методика викладання інформатики в старшій школі (10-11 кл.) » Методика викладання програмування
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2023.