Починаючи з 2016/2017 року вступає в дію Програма курсу Інформатика 5–9 класи загальноосвітніхнавчальних закладів (для учнів, які вивчали інформатику в 2-4 класах). Дана тема призначена для обговорення питань щодо створення календарного планування за цією програмою.
Шановні форумчани!!!!! Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст, будуть видалятись без попередження!!!
Ще одне підтвержегнч що 80% рабів свобода непотрібна, а потрібна побільше і повна миска. Навіть коли повідок трохи попустили і то проблеми. Дійсно важко вбивати в себе раба. Ми ще про фінську освіту говоримо. І ці люди не дозволяють.... Досить нить, в чому проблема? Проблема тільки в сказаному вище.
Мне никогда не нравился слишком широкий плюрализм при создании календарных планов. Больше нравится, когда в одинаковых по статусу школах в один и тот же день изучается одинаковая тема.
А ще колись у класних журналах теми уроків були зразу вдруковані. Для когось заборона на ініціативу - це зручно: думати потрібно менше, є на кого кивнути, якщо якісь претензії і т.п. Ще зручно наприклад, для авторів методичних матеріалів, оскільки частину роботи, може й не найкращим чином, але зроблено за них. Для інших - це порушення того, що вчитель має "право вибору форм і методів".
ЦитатаOxana_cher ()
Особенно трудно будет проверяющим понять, что дети уже учили, а что ещё нет!
А чому це їх так цікавить? Яка з цього знання перевіряльників користь для дітей? Їм не досить того, що на кінець навчального року діти пройшли навчання за грифованою програмою?
Народ. как администратор школы, говорю. что в календарном планировании учитель сам выбирает формы работы, это записано в программе (было прочитировано выше). Поэтому, если к вам возникают вопросы - ссылаемся на новую программу. мы идем согласно программе. и никакие проверяющие не могут унифицировать то, что не прописано Но разве что какие-то РУО выдадут свои рекомендации и будут хотеть чтоб их выполняли. Но....... рекомендации не имеют такой силы,как учебная программа МОН. Поэтому это проблемы методиста (меня и мою школу уже нетрогают, вредная я и всегда найду что сказать) Мой директор говорит, если не знаешь как делать - делай по Закону и тебя сложно будет обвинить в его нарушении. :)
Так это ж хорошо что появится много календарок, значит есть виденье, значит народ начал думать, а не делать как раньше - в журнал пишем одно. а провожу иначе, потому что так будет лучше до детей. Но были свяызаны по рукам и ногам жесткой программой (спасибо за то. что хоть было 15% на корректировку). Сейчас свобода - хочешь практическая, хоченшь проект и.т.д. правда понимаю. что части людей такая свобода не понравится, ибо издательствам сложно будет под такую программу выпустить готовые конспекты уроков Хотя. выпустят под какое-то планирование и его можно бдет повторить
А чому це їх так цікавить? Яка з цього знання перевіряльників користь для дітей? Їм не досить того, що на кінець навчального року діти пройшли навчання за грифованою програмою?
ну им надо делать видимость работы. они делают. Если я готова ответить на вопросы, но меня чего-то и не спрашивали особо. да и не проверяют.......больше
издательствам сложно будет под такую программу выпустить готовые конспекты уроков
Та, напевно, не дуже складно... Є програма, автори напишуть, видавництва видадуть. Що змінилось? Те, що авторам доведеться придумати теми практичних робіт? Це не займе багато часу.
А ще колись у класних журналах теми уроків були зразу вдруковані. Для когось заборона на ініціативу - це зручно: думати потрібно менше, є на кого кивнути, якщо якісь претензії і т.п. Ще зручно наприклад, для авторів методичних матеріалів, оскільки частину роботи, може й не найкращим чином, але зроблено за них. Для інших - це порушення того, що вчитель має "право вибору форм і методів".
Я убеждена, что творческим людям думать меньше не надо. Если тема урока заранее определена и одинакова у всех, всё-равно каждый учитель проведёт урок по своему, будет применять все доступные ему формы и методы. А тот, кому думать не дано - будет использовать всегда только готовые конспекты уроков, независимо от того одинаковый порядок тем у всех или разный!
Я убеждена, что творческим людям думать меньше не надо. Если тема урока заранее определена и одинакова у всех, всё-равно каждый учитель проведёт урок по своему
А якщо творча людина має власну точку зору на рівень вищий, ніж тип і структура уроку? Наприклад, доводилось з колегою, якому в компетентності точно не відмовиш, обговорювати проблему "Що вивчати раніше: цикли чи розгалуження?", і для обох точок зору вдавалось знайти вагомі аргументи "за". Жорстке нав'язування календарного плану забороняє навіть думати про таку "крамолу".
"Новое - хорошо забытое старое". "Нова" програма МОН для 5 класу багато чого запозичила у вже нами створеної у 2012 році "народної" програми. Зайдіть на https://aspekt.in.ua/ мітка "5 клас" і можете користуватися: навчальний посібник у двох варіантах (ХР+2003 або 7+2010), робочий зошит, календарний план. Все можна скачати безкоштовно, редагувати на свій смак і використовувати без зайвого клопоту. Хто схильний до аналізу, є порівняння "народної" програми від 2012 року і "нової" МОН для 5 класу. Є питання - відповім! З повагою!
Я думаю, что большой разницы нет, что раньше изучать. Лично мне больше нравится сначала давать разветвление, потом показать, как с помощью ветвления и меток создать цикл, а уже только потом изучать все классические циклы. Так более последовательно вяжется материал в головах учеников. Хотя можно создать логику и обратного порядка. В конечном результате разницы нет.
Дякую! Але справа не тільки в цьому. Є готові з 2012 року засоби навчання інформатики у 5 класі. Ними користуються в школах України вже 4 роки. Чому б не скористатися вже готовим і відлагодженим? Тим більше, що особливих коштів для цього не потрібно!
STOP В якій IDE давати основи програмування? Я думаю знову Скретч.
ЦитатаOxana_cher ()
Да, на 90% совпадает! Вам респект!
Ну це зовсім перпеходе всі межі Покажіть мені ці 90% Текст- різне Програмування - де в "народній" умовні і цикли? Де навіть згадка про Інформаційні процеси? Де в новій графіка?
Мережеві тільки співпадпють
ЦитатаOxana_cher ()
Как им совесть позволяет воровать азы программы без ссылок на первоисточники?
Це вже патентування сірників, чи пам'ятників в Україні.
Там, де потрібно. Зважаючи на розмаїття середовищ програмування і методик, у "народну" програму до теми "Початки алгоритмізації. Вступ до програмування" було зроблено маленьку виноску: "Середовища програмування та розподіл матеріалу між класами – за вибором навчального закладу".
Детальніше не аналізую.
P.S. Зважаючи на те, що "народна" програма грифу не отримала, я схильний вважати її: 1) пакунком пропозицій до "офіційної" програми, яка на той час розроблялась. Можливо, щось було з неї враховано, оскільки "шуміти" намагались на різних рівнях; 2) тренувальним майданчиком для всіх, хто хотів випробувати себе у програмотворенні. Завдяки обговоренню тут, на форумі, і рецензуванню за його межами, багато людей долучились до процесу, змогли відчути рівень проблем, які доводиться вирішувати авторам програм. Тобто користь від роботи над "народною" програмою однозначно була. Напевно, про "народну" програму тут продовжувати не варто - тема гілки інша.
П. Оксана вже поділилася своїми календарними планами. На мій погляд, дуже гарні плани. Можу поділитися власним календарним плануванням для 5 класу. 8 клас зможу викласти через 2-3 дні, якщо ще буде актуально. Трішки не встигаю.(