Ср, 19.12.2018, 03:14
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

 
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Модератор форуму: Bandalak, Ktara, НІКОЛЯ, volevikt  
Форум інформатиків » РОЗДІЛ VIІІ: ОБМІН ДОСВІДОМ (УРОКИ, ФАКУЛЬТАТИВИ, ПОЗАКЛАСНА РОБОТА) » 8.6 Факультатив з програмування » Факультатив з Delphi 7 (Створення програм засобами візуального програмування)
Факультатив з Delphi 7
SLKuty Дата: Нд, 21.10.2007, 18:12 | Повідомлення № 1
Монтажер
Повідомлень: 832
Нагороди: 8
Рейтинг: 118
В кого проблеми з освоєнням мови Delphi 7 можете задавати запитання.

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!

NataliyG Дата: Чт, 25.02.2010, 09:55 | Повідомлення № 31
Активний учасник
Повідомлень: 685
Нагороди: 2
Рейтинг: 37
Люди! Це якийсь справжній капець. Хто може знає як встановити бібліотеку RXlib в Delphi7. Я урочисто обіцяю коли буду знати напишу детально, щоб більше так як я ніхто не мучився. Я признаюся: вперше бібліотеку компонентів втановлюю до Делфі.
В мене є бібліотека rxlib 2.7.5
Ось що я роблю і все виходить:
Выберите пункт меню "File/Open...", и откройте пакет (package) RXCTL4.DPK.
В появившемся окне "Package - ..." нажмите кнопку "Compile". После
компиляции пакета RXCTL аналогичным образом скомпилируйте второй
run-time пакет RXDB4.DPK. Скомпилированные BPL-файлы поместите в каталог,
включенный в переменную окружения PATH (например, WINDOWS\SYSTEM). После
компиляции run-time пакетов окройте с помощью меню "File/Open..." файл
DCLRX4.DPK. В появившемся окне "Package - ..." нажмите кнопку "Compile",
и после компиляции нажмите кнопку "Install". После установки пакета
DCLRX4.DPK (должен быть установлен в IDE первым) произведите те же действия
с пакетом DCLRXDB4.DPK.

Але результату я не бачу. а де повинна його побачити? Я думала що на панелі елементів утвориться нава закладка, але цього не сталося.
Люди добрі! Хто щось знає! Поможіть, боя вже тижнів зо два ношуся з тим, мле результату нема.

Відредаговано: NataliyG - Чт, 25.02.2010, 10:02
volodschool2 Дата: Чт, 25.02.2010, 18:58 | Повідомлення № 32
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1506
Нагороди: 14
Рейтинг: 344
Quote (NataliyG)
Хто може знає як встановити бібліотеку RXlib в Delphi7.

Не розумію, чому на сьому версію Ви ставите пакети із четвертої? Саму бібліотеку для 5, 6, 7 версій я закачав сюди http://depositfiles.com/files/3u14iajlk
Боюсь, що повторюю інструкцію, але люди ж просять.
1. Запускаємо Delphi7.
2. File/Close all.
3. File/Open RXCTL7.DPK, у вікні Package - ..." натискуємо кнопку "Compile". Закриваємо вікно компіляції із підтвердженням збереження.
4. Повторюємо цю маніпуляцію з пакетами RXDB7.DPK і RXBDE7.DPK
5. Відкриваємо пакет DclRxAll7.dpk . У вікні Package - ..." натискуємо кнопку "Compile", потім "Install". От майже все, пакети встановлені.
6. Знаходимо свіжовідкомпільовані пакети (4 файли *.bpl), мають лежати тут: c:\Program Files\Borland\Delphi7\Projects\Bpl\ і копіюємо їх в C:\Windows\System32\.
7. Залишається прописати в бібліотеку (Головне меню/Tools/Environment options/Library/Library path) шляхи до файлів RxLib. Наприклад, на моєму компі Delphi становлено сюди: c:\Program Files\Borland\Delphi7\ . В папці Delphi7 я створив папку Compo і сюди встановлюю всі компоненти. Бібліотека RxLib записана в папку RxLib, тому я і добавив ось такий запис $(DELPHI)\Compo\RxLib\Units;$(DELPHI)\Compo\RxLib\dcu\d7 . Тут $(DELPHI) використовується замість c:\Program Files\Borland\Delphi7\
Ось і все. У Ваших делфях мають з’явитися нові закладки компонентів RX Controls, RX Tools, RX DBAware. Бажаю успіхів.


Відредаговано: volodschool2 - Чт, 25.02.2010, 19:37
NataliyG Дата: Пт, 26.02.2010, 12:05 | Повідомлення № 33
Активний учасник
Повідомлень: 685
Нагороди: 2
Рейтинг: 37
Quote (volodschool2)
Не розумію, чому на сьому версію Ви ставите пакети із четвертої?

Це я так узагальнювал, щоб пояснити що я хочу? Чого вірніше я не розумію...
Дуже предуже Вам дякую, накінець то я ніби встановила цю бібліотеку, єдине залишилося розібратися як нею скористатися, тобто як ту анімацію запустити в дію. Але думаю шо можна розібратися.
Єдине я ще хотілаб трохи пояснити бо я розібралася трохи з трудом.
В папці Delphi7 я створив папку Compo і сюди встановлюю всі компоненти. Бібліотека RxLib записана в папку RxLib, тому я і добавив ось такий запис $(DELPHI)\Compo\RxLib\Units;$(DELPHI)\Compo\RxLib\dcu\d7 .
Після того коли це все покомпілювалося. В середовищі Делфі вибираємо Component тоді Instal Packages в вікні, що зявилося вибираємо Add (але Runtime Pascages) зявляється вікно Add Runtime Pascages в Pascage Name вибираємо ті пакети компільвані а нижче прописуємо якраз цей запис про який ви говорите $(DELPHI)\Compo\RxLib\Units;$(DELPHI)\Compo\RxLib\dcu\d7 . Я так думаю що я правильно все зробила, просто хотіла пояснити більш детально, бо я не є великим програмістом, а хочеться десого навчитися і пояснити якщо в когось виникне теж така проблема. Велике привелики Вам дякую пане volodschool2.
volodschool2 Дата: Пт, 26.02.2010, 12:53 | Повідомлення № 34
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1506
Нагороди: 14
Рейтинг: 344
Quote (NataliyG)
В середовищі Делфі вибираємо Component тоді Instal Packages

Не всі пакети встановлюються однаково. Спосіб, про який Ви тут пишете, дісно автоматично добавляє шлях до бібіліотеки. Але у випадку з RxLib робити це доводиться вручну.
Quote (NataliyG)
єдине залишилося розібратися як нею скористатися, тобто як ту анімацію запустити в дію

А що саме викликає трудності? Признавайтесь, допоможемо.
NataliyG Дата: Пт, 26.02.2010, 15:52 | Повідомлення № 35
Активний учасник
Повідомлень: 685
Нагороди: 2
Рейтинг: 37
Я вже знайшла всі свої помилки і загружаю gif анімацію в Delphi але вона в мене не є анімацією а звичайним малюнком, а я хочу щоб була анімацією. Як це зробити? Чому вона не рухажться? Може використати інший компонент?
Велике дякую Вам за допомогу.


Відредаговано: NataliyG - Пт, 26.02.2010, 15:59
volodschool2 Дата: Пт, 26.02.2010, 19:15 | Повідомлення № 36
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1506
Нагороди: 14
Рейтинг: 344
Quote (NataliyG)
Чому вона не рухажться?

Використайте RxGifAnimator. Завантажте GIF-файл (властивість Image). Встановіть значення властивості Animate в True


Відредаговано: volodschool2 - Пт, 26.02.2010, 19:20
NataliyG Дата: Пн, 01.03.2010, 10:07 | Повідомлення № 37
Активний учасник
Повідомлень: 685
Нагороди: 2
Рейтинг: 37
Quote (volodschool2)
Завантажте GIF-файл (властивість Image). Встановіть значення властивості Animate в True

Я вже з тим розібралася. Дуже Вам велике дякую.
Ще хочу додати, що ви говорили все правильно. Треба робити так як ви пишете і тільки так. А моє повідомлення №34 треба витерти, щоб нікого не запутувати.
Ще маю надію, що такий наш відкритий урок стане ще комусь в пригоді.
Комарик Дата: Чт, 04.03.2010, 23:04 | Повідомлення № 38
Прописаний назавжди
Повідомлень: 228
Нагороди: 0
Рейтинг: 14

я в шоці.
ось бачите стрічки
xz:=t1.x;
yz:=t1.y;
їх наче немає в коді. програма нормально не працює. в режимі налагодження ці стрічки просто пропускаються!
а от стрічка
lz:=0; виконується...
і це якби одноразово..... ато вже не вперше. може хтось знає що за глюк?

p.s. ос - сімірка. delphi 7.

та. ще варто додати, що це шматок процедури. я її написав і не рухав. все працювало. а в один момент взяло й перестало. що, погодьтесь, дуже дивно.

Відредаговано: Комарик - Чт, 04.03.2010, 23:11
NataliyG Дата: Пт, 21.05.2010, 10:14 | Повідомлення № 39
Активний учасник
Повідомлень: 685
Нагороди: 2
Рейтинг: 37
Це знов я! Хочу вас усіх мучити своїми запитаннями! Я просто хочу навчитися допоможіть мені хто щось таке знає! Може ви пана volodschool2 підкажете. При створення програм в середовищі Delphi7 я стикнулася з такою проблемою. Програма на якому розширенні екрана була програмована на такому і відображається результат exe. Тобто якщо при створення програми розширення екрану боло 1280-1020 то файл exe буде такого ж розміру, а якщо монітор не підтримує такого розширення то програма не влізе. Як зробити програму чутливу до розширення. Допоможіть будь-ласка! Дякую наперед.
Комарик Дата: Пт, 21.05.2010, 19:01 | Повідомлення № 40
Прописаний назавжди
Повідомлень: 228
Нагороди: 0
Рейтинг: 14
Quote (NataliyG)
Це знов я! Хочу вас усіх мучити своїми запитаннями! Я просто хочу навчитися допоможіть мені хто щось таке знає! Може ви пана volodschool2 підкажете. При створення програм в середовищі Delphi7 я стикнулася з такою проблемою. Програма на якому розширенні екрана була програмована на такому і відображається результат exe. Тобто якщо при створення програми розширення екрану боло 1280-1020 то файл exe буде такого ж розміру, а якщо монітор не підтримує такого розширення то програма не влізе. Як зробити програму чутливу до розширення. Допоможіть будь-ласка! Дякую наперед.

хм... з того що Ви кажете випливає те, що Ви просто натискаєте на значок "максимізувати" на головній формі в стадії розробки проекту.
так робити не варто. залиште форму стандартних розмірів, але в властивостях форми (в obgject inspector) значення поля WindowState змініть на wsMaximized .
в мене такий спосіб працює.
якщо ж ви робили саме так, то це вже якийсь глюк.
спробуйте дане значення присвоювати при запуску форми
тобто в процедурі formcreate прописати form1.WindowState:=wsMaximized;

volodschool2 Дата: Пт, 21.05.2010, 19:51 | Повідомлення № 41
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1506
Нагороди: 14
Рейтинг: 344
Quote (Комарик)
залиште форму стандартних розмірів, але в властивостях форми (в obgject inspector) значення поля WindowState змініть на wsMaximized

Так, це змусить форму запускатися в повноекранному режимі.
Quote (NataliyG)
Як зробити програму чутливу до розширення

Якщо я правильно зрозумів, то Ви хочете щоб візуальні компоненти змінювали своє положення і розміри в залежності від роздільної здатності монітора. Розміри екрану можна дізнатись, наприклад, так: x:=screen.width;y:=screen.height; , де x i y ширина і висота відповідно.
Обчислення параметрів візуальних компонент Вам доведеться запрограмувати, використавши ці х і у. Але це Ви створюєте якийсь екзотичний проект, ніколи не доводилося бачити подібну програму.
NataliyG Дата: Чт, 16.09.2010, 11:22 | Повідомлення № 42
Активний учасник
Повідомлень: 685
Нагороди: 2
Рейтинг: 37
Мій учень минулого навчального року брав участь в конкурсі з таким проектом виконаним в Delphi7 тут на нашому сайті є проект http://schooldvirtsi.1edu.info/peremoga.htm і його можна завантажити. Буду вдячна всім за оцінку і зауваження, а також яким чоном їх можна булоб виправити.
SLKuty Дата: Чт, 16.09.2010, 14:58 | Повідомлення № 43
Монтажер
Повідомлень: 832
Нагороди: 8
Рейтинг: 118
Quote (NataliyG)
Буду вдячна всім за оцінку і зауваження, а також яким чоном їх можна булоб виправити.

Які можуть бути зауваження до учня? Це ж не професійний програміст.
Справді, при малих розширеннях монітора приходиться смужками прокрутки працювати, щоб побачити всю програму.
При завантаженні програми потрібно визначати розмір екрану і змінювати розміри всіх компонентів програми, шрифти і т.д.
Можна трохи покращити якість картинок і анімації, щоб дітям було цікавіше.

NataliyG Дата: Пт, 17.09.2010, 13:45 | Повідомлення № 44
Активний учасник
Повідомлень: 685
Нагороди: 2
Рейтинг: 37
Quote (SLKuty)
Справді, при малих розширеннях монітора приходиться смужками прокрутки працювати

А як зробити, що програма реагувала на розширення екрану і відповідно до того змінювалася?
SLKuty Дата: Пт, 17.09.2010, 22:36 | Повідомлення № 45
Монтажер
Повідомлень: 832
Нагороди: 8
Рейтинг: 118
Quote (NataliyG)
А як зробити, що програма реагувала на розширення екрану і відповідно до того змінювалася?

два кліки по формі відкриється процедура formCreate у ній все і пишемо

дізнаємось ширину і висоту екрану

Quote (volodschool2)
x:=screen.width;y:=screen.height; , де x i y ширина і висота відповідно.

далі довго і нудно перераховуємо всі компоненти і вказуємо їхні розміри в залужності від розмірів екрану
найпростіше попробувати редагувати програму при різних розширеннях екрану, розставити компоненти і подивитися на їх розміри
Форум інформатиків » РОЗДІЛ VIІІ: ОБМІН ДОСВІДОМ (УРОКИ, ФАКУЛЬТАТИВИ, ПОЗАКЛАСНА РОБОТА) » 8.6 Факультатив з програмування » Факультатив з Delphi 7 (Створення програм засобами візуального програмування)
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2018.