Пн, 16.09.2019, 02:09
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

 
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Модератор форуму: Bandalak, Ktara, НІКОЛЯ, volevikt  
Форум інформатиків » РОЗДІЛ VIІІ: ОБМІН ДОСВІДОМ (УРОКИ, ФАКУЛЬТАТИВИ, ПОЗАКЛАСНА РОБОТА) » 8.6 Факультатив з програмування » Поговоримо про сучасні мови програмування. (Яку мову програмування Ви вивчаєте в школі?)
Поговоримо про сучасні мови програмування.
Ковшун Дата: Чт, 04.10.2007, 15:23 | Повідомлення № 1
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1462
Нагороди: 1
Рейтинг: 25
Шановні колеги!!!
Існує багато мов програмування. Впродовж багатьох років у школах домінувала мова програмування Pascal.
Проте, життя не стоїть на місці. З’явились нові, прогресивні мови програмування.
Дана тема створена для обговорення проблем, пов’язаних з вивченням мов програмування в школі.
Чи це буде Borland Delphi, чи С++, чи Visual Basic.

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!


Відредаговано: Ковшун - Чт, 04.10.2007, 21:11
gromko Дата: Нд, 09.04.2017, 12:58 | Повідомлення № 181
Лінуксоїд
Повідомлень: 3210
Нагороди: 33
Рейтинг: 406
Цитата LVV ()
Будь-яка мова програмування має своє призначення, має своїх прихильників і противників.
Я противник Паскалю і його нащадків з однієї причини: це навчальна мова програмування, підтримання, реанімування і вдосконалення якої відбувається штучно фанатами цієї мови і, мабуть, не має серйозної перспективи.


Дебати, яка з мов програмування краща не має жодного сенсу - це уподобання як окремого програміста, так і корпоративний стандарт.
І це не має жодного відношення до вивчення основ програмування в школі - ми ж не вивчаємо основи матаналізу в початковій школі, а починаємо з таблиці множення.
У більшості випадків немає різниці з якої мови програмування починати - головне зрозуміти, як реалізувати той чи інший алгоритм за допомогою певного набору команд-операторів, правила застосування яких описуються синтаксисом мови програмування. Все, інше - від лукавого, без проблем можна перейти з Паскалю на С чи Яву (подобається так називати), чи навіть на асемблер.
Популярність Java пояснюється "родинними зв'язками" з Сі, популярність Сі - Unix'ом і книгою Кернігана і Річі "Мова програмування С"(сам вивчав по ній у далекому 1987 році). А по книзі книзі Альфреда Ахо, Джефрі Ульмана, і Раві Сеті "Компілятори" створювалось більшість компіліторів для існуючих мов програмування.
Сішний код в ядрах операційних систем - наслідки книги Таненбаума "Операційні системи", де пропонувався готовий код Minix на Сі, саме тому системне програмування і сьогодні "замкнуто" на Сі, а для Андройда - на Яві.

Для себе ви можете обрати будь-яку мову програмування, але якщо будете писати системно-залежні компоненти, з привязкою до існуючих бібліотек - тоді Сі в різних іпостасях чи Ява.


Відредаговано: gromko - Нд, 09.04.2017, 12:59
swetikccc Дата: Нд, 09.04.2017, 13:55 | Повідомлення № 182
Ветеран спілкування
Повідомлень: 4159
Нагороди: 31
Рейтинг: 387
Цитата Пилипчук_О_П ()
А в чому проблема? В сішних - операція, в Паскалі - оператор. Кожна мова має особливості. Що таке в С# тернарна операція?
В чому різниця між операцією і оператором?
А тернарна операція майже така як в С++.
int a = 1,b=3;int max = (a>b) ? a : b;

Цитата gromko ()
Дебати, яка з мов програмування краща не має жодного сенсу - це уподобання як окремого програміста, так і корпоративний стандарт.
Яка різниця чи вмію я керувати сучасним трактором чи попрошайкою(були такі шасі де кузов спереду).
Ніякої?
А головне, для чого вчитися якщо потім перевчатися?
Пилипчук_О_П Дата: Нд, 09.04.2017, 14:09 | Повідомлення № 183
Ветеран спілкування
Повідомлень: 4308
Нагороди: 38
Рейтинг: 406
Цитата swetikccc ()
В чому різниця між операцією і оператором?

Операція може декілька разів зустрітися в межах одного виразу: int a,b; a=b=3; Чи в чому проблема? Вважаєте, що до цього треба привчати початківців?
Цитата swetikccc ()
А головне, для чого вчитися якщо потім перевчатися?

А ось тут якраз варто й до роботодавців звернутись: наскільки цікавить їх фахівець, який знає тільки одну мову, володіє тільки одним фреймворком і не збирається вчитися надалі?


Відредаговано: Пилипчук_О_П - Нд, 09.04.2017, 14:09
swetikccc Дата: Нд, 09.04.2017, 14:26 | Повідомлення № 184
Ветеран спілкування
Повідомлень: 4159
Нагороди: 31
Рейтинг: 387
Цитата Пилипчук_О_П ()
А ось тут якраз варто й до роботодавців звернутись: наскільки цікавить їх фахівець, який знає тільки одну мову, володіє тільки одним фреймворком і не збирається вчитися надалі?
А ще точніше, якого спочатку потрібно перевчити від "латині", бо йому сучасну мову важко було вивчити.
Та таблицю множення по пану Громко йому тепер потрібно вивчати двічі ;)
swetikccc Дата: Нд, 09.04.2017, 14:29 | Повідомлення № 185
Ветеран спілкування
Повідомлень: 4159
Нагороди: 31
Рейтинг: 387
Цитата Пилипчук_О_П ()
Вважаєте, що до цього треба привчати початківців?
Вважаєте що до гарних манер потрібно привчати не з пелюшок?
Пилипчук_О_П Дата: Нд, 09.04.2017, 14:54 | Повідомлення № 186
Ветеран спілкування
Повідомлень: 4308
Нагороди: 38
Рейтинг: 406
Цитата swetikccc ()
А ще точніше, якого спочатку потрібно перевчити від "латині", бо йому сучасну мову важко було вивчити.

Не обв'язково перевчати. Фахівець повинен вже знати декілька мов. Інакше, чому він вирішив, що він фахівець?
Цитата swetikccc ()
Вважаєте що до гарних манер потрібно привчати не з пелюшок?

Гарні манери - це написання зрозумілого коду. А те, що мова дозволяє писати так (кажуть, цей код - коректний):
for(;P("\n"),R--;P("|"))for(e=C;e--;P("_"+(*u++/8)%2))P("| "+(*u/4)%2);
зовсім не означає, що саме так і треба писати, що бути крутим фахівцем.
swetikccc Дата: Нд, 09.04.2017, 15:24 | Повідомлення № 187
Ветеран спілкування
Повідомлень: 4159
Нагороди: 31
Рейтинг: 387
Ну на ринку потрібні трактористи, але ми навчаємо автомобілістів і аргументуємо що перевчаться
Цитата Пилипчук_О_П ()
Гарні манери - це написання зрозумілого коду. А те, що мова дозволяє писати так (кажуть, цей код - коректний): for(;P("\n"),R--;P("|"))for(e=C;e--;P("_"+(*u++/8)%2))P("| "+(*u/4)%2);
зовсім не означає, що саме так і треба писати, що бути крутим фахівцем.
А тепер аналогію на Паскалі ;) 
Цитата swetikccc ()
int a = 1,b=3;int max = (a>b) ? a : b;
Або навіть цього.
SLKuty Дата: Нд, 09.04.2017, 17:31 | Повідомлення № 188
Монтажер
Повідомлень: 833
Нагороди: 8
Рейтинг: 118
Ми вчителі. Звичайно не всі стануть програмістами, але зрозуміти, зробити і отримати добру оцінку мають право всі учні.
От зразок програми на Delphi XE
type
  TForma = class(TForm)
    Шлях: TEdit;
    Обчислити: TButton;
    Час: TEdit;
    Швидкість: TEdit;
    procedure ОбчислитиClick(Sender: TObject);
  end;
var
  Forma: TForma;
implementation
{$R *.dfm}
procedure TForma.ОбчислитиClick(Sender: TObject);
 var шлях, час, швидкість:real;
begin
 шлях:=strtofloat(Forma.шлях.Text);
 час:=strtofloat(Forma.час.Text);
 Forma.швидкість.Text:=floattostr(шлях/час);
end;

її розуміють 5-ти класники. Спробуйте на Жаві чи на Сях поназивати об'єкти і змінні українською мовою і що з того вийде.
swetikccc Дата: Нд, 09.04.2017, 19:37 | Повідомлення № 189
Ветеран спілкування
Повідомлень: 4159
Нагороди: 31
Рейтинг: 387
Цитата SLKuty ()
її розуміють 5-ти класники. Спробуйте на Жаві чи на Сях поназивати об'єкти і змінні українською мовою і що з того вийде.
А в Лазарусі? ;) 
Якщо в NETовському бейсіку так можливо, то думаю і в шарпі і с++ також.
Привчати до такого......... B)
fox11 Дата: Пн, 10.04.2017, 05:49 | Повідомлення № 190
Прописаний назавжди
Повідомлень: 335
Нагороди: 4
Рейтинг: 81
Цитата SLKuty ()
Спробуйте на Жаві чи на Сях поназивати об'єкти і змінні українською мовою і що з того вийде.
Десятая студия С++, работает
#pragma endregion
private: System::Void button1_Click(System::Object^  sender, System::EventArgs^  e) {
double usd; // кол-во долларов
double курс; // курс
double грн; // грн
if ((textBox1->Text->Length != 0) &&
(textBox2->Text->Length != 0))
{
usd = System::Convert::ToDouble(textBox1->Text);
курс = System::Convert::ToDouble(textBox2->Text);
грн = usd * курс;
label3->ForeColor = System::Drawing::SystemColors::ControlText;
label3->Text = usd.ToString() + "$ = " + грн.ToString() + "грн";
}
else
{
label3->ForeColor = Color::Red;
label3->Text = "Надо ввести данные в оба поля";
}
}
private: System::Void button2_Click(System::Object^  sender, System::EventArgs^  e) {
Application::Exit();
}
};
SLKuty Дата: Пн, 10.04.2017, 18:32 | Повідомлення № 191
Монтажер
Повідомлень: 833
Нагороди: 8
Рейтинг: 118
Цитата swetikccc ()
Привчати до такого
Не привчати, а на початку, щоб діти зрозуміли взагалі, що відбувається.
Учні не відрізняють службових команд від придуманих змінних, процедур і т.д
Я таке не використовую у реальних проектах бо незручно весь час переключати клавіатуру
SLKuty Дата: Пн, 10.04.2017, 18:35 | Повідомлення № 192
Монтажер
Повідомлень: 833
Нагороди: 8
Рейтинг: 118
Цитата fox11 ()
label3->Text = usd.ToString
Цікаво, що всі кинулися мордувати свої середовища кирилицею.  Назви компонентам пробуйте міняти.
Embarcadero C++ напевно може
gry Дата: Пн, 10.04.2017, 19:16 | Повідомлення № 193
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1133
Нагороди: 4
Рейтинг: 128
Цитата SLKuty ()
кинулися мордувати свої середовища кирилицею.
І для чого ?  Влучно сказано.  
Цитата swetikccc ()
її розуміють 5-ти класники.
Тим більше учні 5 класу вивчають іноземні мову з 2 класу і думаю хоч літери латинські знають. І написати слово grn замість грн - зможуть,  напевно. Ще краще записати в програмі speed - замість швидкість, і т.д. - більший словниковий запас з англійської буде... Теоретично вважаємо, що нашими програмами(модулями, функціями створеними нами ) будуть користуватися інші користувачі (наприклад колективне створення якогось ведикого  проекту) , як же бути з тими хто не знає українську ? Програми пишуться для користувачів , а не для машин.  Є загальні правила.

Варто прочитати https://habrahabr.ru/company/geekbrains/blog/270001/. 


Відредаговано: gry - Пн, 10.04.2017, 19:19
Пилипчук_О_П Дата: Пн, 10.04.2017, 22:49 | Повідомлення № 194
Ветеран спілкування
Повідомлень: 4308
Нагороди: 38
Рейтинг: 406
Цитата kosarik1 ()
Саме для дітей :)Це що, похизуватися?

Ні, це була цитата з одного жарту, де йдеться про те, що мова C разом з Unix були задумані авторами як першоквітневий жарт, який потім "вийшов з-під контролю" авторів :) Далі - гуглимо.
Цитата SLKuty ()
Цікаво, що всі кинулися мордувати свої середовища кирилицею.

...забувши, що тема гілки стосується мов, а не середовищ. Наприклад, середовище АЛГО (мова Паскаль) дозволяє в одному з режимів записувати ідентифікатори і ключові слова українською мовою. Але наскільки це узгоджується зі стандартом мови Паскаль? І наскільки це розширює можливості мови?
gromko Дата: Чт, 13.04.2017, 06:56 | Повідомлення № 195
Лінуксоїд
Повідомлень: 3210
Нагороди: 33
Рейтинг: 406
COBOL
Форум інформатиків » РОЗДІЛ VIІІ: ОБМІН ДОСВІДОМ (УРОКИ, ФАКУЛЬТАТИВИ, ПОЗАКЛАСНА РОБОТА) » 8.6 Факультатив з програмування » Поговоримо про сучасні мови програмування. (Яку мову програмування Ви вивчаєте в школі?)
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2019.