Вт, 13.11.2018, 04:27
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

 
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Модератор форуму: Bandalak, Ktara, НІКОЛЯ, volevikt  
Форум інформатиків » РОЗДІЛ VIІІ: ОБМІН ДОСВІДОМ (УРОКИ, ФАКУЛЬТАТИВИ, ПОЗАКЛАСНА РОБОТА) » 8.6 Факультатив з програмування » Візуальні середовища
Візуальні середовища
Ковальчук_Олександр Дата: Сб, 18.08.2007, 02:44 | Повідомлення № 1
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3683
Нагороди: 18
Рейтинг: 209
Розмова про візуальні середовища програмування

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!

wladgreeniv Дата: Нд, 19.04.2009, 11:44 | Повідомлення № 211
Часто заходить...
Повідомлень: 53
Нагороди: 0
Рейтинг: 3
Quote (Sopot)
if x>5 Then MessageBox.Show("I am greater than 5.") else MessageBox.Show("I am not greater than 5.") End If

Так ніхто не програмує. MessageBox'ами виводиться тільки особливо необхідна інформація - про помилки, або коли програма потребує аварійного втручання користувача.

А тепер ваш приклад:

Паскаль

program bilse5;
var
x:real;
begin
writeln('Введіть число');
readln(х);
if x>5 then writeln('Введене число більше 5')
else writeln('Введене число менше 5');
readln;
end.

Visual Basic

Dim x As Currency

Private Sub Command1_Click()
x = CCur(Text1.Text)
If x > 5 Then
Label2.Caption = "'Введене число більше 5"
Else
Label2.Caption = "'Введене число менше 5"
End If
End Sub

Додано (19.04.2009, 11:44)
---------------------------------------------

Quote (gromko)
Олымпіада - це не школа. це змагання. Яке має практичне застосування гра в шахи, хокей, футбол чи кьорлінг?

Гра в шахи, хокей, футбол - це сучасні заняття людей. Є відповідні професії - футболіст і т.д. Відповідно і олімпіади проводяться як конкурси професфйної майстерності хокеїста і т.д. Це Вам про практичне застосування.
Яка зараз професійна майстерність програміста? Робота в візуальному середовищі і створення програм під Віндовс з графічним інтерфейсом. Так чому з цим в школі не знайомлять? Ось що я хочу доказати.

Відредаговано: wladgreeniv - Нд, 19.04.2009, 11:45
dpi Дата: Нд, 19.04.2009, 13:34 | Повідомлення № 212
Досвідчений вчитель
Повідомлень: 1438
Нагороди: 1
Рейтинг: 39
Quote (wladgreeniv)
Яка зараз професійна майстерність програміста? Робота в візуальному середовищі і створення програм під Віндовс з графічним інтерфейсом. Так чому з цим в школі не знайомлять? Ось що я хочу доказати.

Переубедить Вас все равно не получится. Но напишу последний раз. Мой сын называет все студии гробами. Почему не знаю или потому, что они большие, или тяжелые или отмирающие. Но поверьте, что таких програмёрских кантор, как он работает в Украине три или четыре (зависит от того кто считает). Используют они только jdk, jre, eclipse и к нему плагин для С программ. Ну и конечно Far и EditPlus.
Есть компании, которые пишут на VB, но почему Вы не хотите понять, что это разный уровень программ.
И кого из них Вы считаете "профессиональным программистом"?
Я преклоняюсь перед Вашими знаниями VB, но не катите бочку на настоящих Программистов. И признайте их существование, даже если они Вам не попадались на глаза.
Karl Дата: Нд, 19.04.2009, 22:50 | Повідомлення № 213
АнтиЛінукс
Повідомлень: 59
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Програма вимагаэ вивчать не Бейсик а Паскаль
Ковальчук_Олександр Дата: Нд, 19.04.2009, 23:02 | Повідомлення № 214
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3683
Нагороди: 18
Рейтинг: 209
Karl, звідки такі необгрутновані тези?
В якому місці міністерської програми сказано, що вивчати потрібно саме ПАСКАЛЬ?
Неодново говорилося, що вибір мови програмування - право вчителя.
Візуальні середовища - назва даної теми. Досить вже флудити.

Karl Дата: Нд, 19.04.2009, 23:31 | Повідомлення № 215
АнтиЛінукс
Повідомлень: 59
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Quote (Ковальчук_Олександр)
Karl, звідки такі необгрутновані тези? В якому місці міністерської програми сказано, що вивчати потрібно саме ПАСКАЛЬ? Неодново говорилося, що вибір мови програмування - право вчителя. Візуальні середовища - назва даної теми

Є реальний стан речей - у підручнику немає ніяких візуал бейсиків, а є паскаль. На олімпіадах (обласних поо крайній мірі) використовують саме паскаль і сі, а не візуальні мови. Отже візуальні мови не слід вивчати в школі тому що за малюванням вікон учні відходять від головного - укладання алгоритмів.

Ковальчук_Олександр Дата: Пн, 20.04.2009, 00:40 | Повідомлення № 216
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3683
Нагороди: 18
Рейтинг: 209
Quote (Karl)
Отже візуальні мови не слід вивчати в школі тому що за малюванням вікон учні відходять від головного - укладання алгоритмів.

Karl, якщо ви думаєте, що процес створення програми полягає в малювання вікон, то ви сильно помиляєтесь.
Скачайте Відеоурок 1 по Visual Basic та Відеоурок 2 по Visual Basic (сайт konserg.ucoz.ua) і побачите, що спочатку "малюються" кнопочки, мітки, поля введення тощо, а потім пишеться код обробника події натискання на кнопку. Тільки тоді програма стає працездатною і вирішує поставлену задачу. Разом з тим програма має чудовий графічний інтерфейс. У Visual Basic є всі ті структури (розгалуження, цикли, масиви, символьні рядки, файли,...) що і в інших мовах програмування, тому вивчаючи Visual Basic, ми не порушуємо вимог міністерської програми.
Я особисто цей рік викладаю Паскаль, середовище програмування використовую інтуєтивно просте - Pascal ABC. В цьому середовищі подобається функція покрокового виконання програми - F7, досить часто її використовую для демонстарції роботи циклів та розгалужень. На наступний рік планую переходити на Visual Basic, хоча б ради експерименту, щоб побачити, як дітям буде даватися вивчення візуальної мови. Оскільки Паскаль з року в рік іде тугіше і це при тому, що я постійно намагаюсь вдосконалювати свою методику викладання, підбираю елементарні і цікаві задачі.
Quote (Karl)
Є реальний стан речей - у підручнику немає ніяких візуал бейсиків, а є паскаль.

В якому такому підручнику? Верлань, Апатова, 2000 року видання? :Q
Quote (Karl)
На олімпіадах (обласних поо крайній мірі) використовують саме паскаль і сі, а не візуальні мови.

Це тимчасове явище. І гадаю це тому, що саме на олімпіадах, графічний інтерфейс не має ніякого значення.
В школі ж - це один з головних принципів успішної мотивації вивчення розділу.
gry Дата: Пн, 20.04.2009, 05:02 | Повідомлення № 217
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1115
Нагороди: 4
Рейтинг: 120
Quote (Ковальчук_Олександр)
Я особисто цей рік викладаю Паскаль, середовище програмування використовую інтуєтивно просте - Pascal ABC.

Пробував Pascal ABC, але зараз використовую навчальне середовище Algo. Переваги в тому, що можна записати програму за допомогою навчальної алгоритмічної мови українською мовою (команди Паскаля легко перекладаються на українську). Після Algo - учні легше переходять на Delphi. І ще одна перевага - програми написані в алго елементарно (копировать-вставить) переносяться і виконуються в Delphi (як закінчені консольні додатки, так і елементи візуального програмування).

Додано (20.04.2009, 05:02)
---------------------------------------------
До речі. Качнути можна тут
http://ostriv.in.ua/index.p....tid=119

Karl Дата: Пн, 20.04.2009, 08:33 | Повідомлення № 218
АнтиЛінукс
Повідомлень: 59
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Quote (Ковальчук_Олександр)
побачите, що спочатку "малюються" кнопочки, мітки, поля введення тощо, а потім пишеться код обробника події натискання на кнопку

Поки вони помалюють вікна то й урок закінчиться
Quote (Ковальчук_Олександр)
Я особисто цей рік викладаю Паскаль, середовище програмування використовую інтуєтивно просте - Pascal ABC.

З Паскалем я згодний

Quote (Ковальчук_Олександр)
В якому такому підручнику? Верлань, Апатова, 2000 року видання?

Зарецька Гуржій та ін.
Ktara Дата: Пн, 20.04.2009, 09:47 | Повідомлення № 219
Перспективна вчителька
Повідомлень: 4061
Нагороди: 38
Рейтинг: 351
Quote (Karl)
Зарецька Гуржій та ін.

Не думаю, что на этот учебник можно равняться :)
Karl Дата: Пн, 20.04.2009, 09:50 | Повідомлення № 220
АнтиЛінукс
Повідомлень: 59
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Quote (Ktara)
Не думаю, что на этот учебник можно равняться

Запропонуйте інший з грифом МОН
wladgreeniv Дата: Пн, 20.04.2009, 12:10 | Повідомлення № 221
Часто заходить...
Повідомлень: 53
Нагороди: 0
Рейтинг: 3
Quote (Karl)
Програма вимагаэ вивчать не Бейсик а Паскаль

Quote (Karl)
Є реальний стан речей - у підручнику немає ніяких візуал бейсиків, а є паскаль.

Уривок з пояснювальної записки програми курсу інформатики 12-річної школи

Звернімо особливу увагу на зміст теми «Основи програмування». Підтема «Засоби візуальної розробки програм» передує підтемі «Основи структурного програмування», оскільки автори програми пропонують уникати використання штучних навчальних або застарілих середовищ програмування, що орієнтовані на відображення інформації у текстовому режимі. Всі розроблювані учнями програми мають відповідати принципам функціонування сучасного програмного забезпечення в середовищі операційної системи з графічним інтерфейсом. Досягти цього дозволяє використання єдиного середовища візуальної розробки програм, такого як Borland Delphi або Microsoft Visual Studio, протягом всього навчання основам програмування.
Підкреслимо, що автори прагнули дотримуватися об’єктно-орієнтованої парадигми програмування, згідно з якою прототипом програми є не алго¬ритм, а об’єктне середовище, кероване подіями. Цей підхід визначив послі¬довність подання матеріалу в підтемі 12.1: лише після понять програми, об’єк¬ту та події вводиться поняття алгоритму, як основи програмної логі¬ки, що є однією зі складових програмного забезпечення.

Уривок з пояснювальної записки програми курсу за вибором «Основи візуального програмування» (затвердженої Міністерством освіти та науки)

Метою курсу за вибором «Основи візуального програмування» є навчання основам сучасного програмування. У курсі застосована методика, що є для української школи новою, — навчання програмування на прикладах розробки Windows-застосувань. Базовою мовою програмування обрано Visual Basic — найбільш простий і водночас потужний засіб розробки програм. Предмет викладається «з нуля», від учнів не вимагається попереднього знання структурного програмування чи основ алгоритмізації. Перехід від класичної методики викладання предмету до вивчення Windows-програмування не призводить до зниження рівня теоретичної підготовки учнів, адже всім базовим концепціям програмування, таким як змінні, типи даних, оператори, алгоритмічні структури, підпрограми й масиви приділяється увага не менша, ніж того вимагає програма базового курсу інформатики.
Курс допоможе вирішити дві серйозні проблеми шкільного курсу програмування: нерозуміння учнями предмета та їхню низьку мотивацію. Це досягається завдяки використанню можливостей візуальних засобів сучасних середовищ програмування, які роблять розробку Windows-застосувань простою й цікавою. Розроблені учнями програми мають привабливий інтерфейс, принципи їхньої роботи повністю узгоджуються з принципами функціонування всього сучасного програмного забезпечення.

Так що це вже не за горами. Коли міністерська програма інформатики 12-річної школи буде взята за основну - тоді програмування буде викладатись лише в візуальних середовищах. Звісно, будуть переписані підручники та змінені умови проведення олімпіад.
Ваша справа - йти в ногу з часом чи залишитись в минулому.

Додано (20.04.2009, 12:10)
---------------------------------------------

Quote (Ковальчук_Олександр)
На наступний рік планую переходити на Visual Basic, хоча б ради експерименту, щоб побачити, як дітям буде даватися вивчення візуальної мови. Оскільки Паскаль з року в рік іде тугіше і це при тому, що я постійно намагаюсь вдосконалювати свою методику викладання, підбираю елементарні і цікаві задачі.

Ви не прогадаєте. Візуальні середовища програмування значно цікавіші учням. Тільки раджу викладати Visual Basic 2008 Express Rus. Тому що програма 12-річної школи вимагає вивчення візуального середовища програмування під Net Framework. Я думаю, саме Visual Basic 2008 Express Rus буде основною мовою програмування 12-річної школи та саме по ньому будуть проводитись олімпіади.

Відредаговано: wladgreeniv - Пн, 20.04.2009, 12:16
Karl Дата: Пн, 20.04.2009, 12:29 | Повідомлення № 222
АнтиЛінукс
Повідомлень: 59
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Quote (wladgreeniv)
Уривок з пояснювальної записки програми курсу інформатики 12-річної школи

Поки дев'ятикласники дійдуть до цього то програма поміняється

Quote (wladgreeniv)
Уривок з пояснювальної записки програми курсу за вибором «Основи візуального програмування» (затвердженої Міністерством освіти та науки)

Ця програма для курсів за вибором та факультативів
Quote (wladgreeniv)
Це досягається завдяки використанню можливостей візуальних засобів сучасних середовищ програмування, які роблять розробку Windows-застосувань простою й цікавою.

Quote (wladgreeniv)
Це досягається завдяки використанню можливостей візуальних засобів сучасних середовищ програмування, які роблять розробку Windows-застосувань простою й цікавою.

А сьогодні мені казали що Віндовс то у минулому

Quote (wladgreeniv)
Так що це вже не за горами. Коли міністерська програма інформатики 12-річної школи буде взята за основну - тоді програмування буде викладатись лише в візуальних середовищах.

А Караванова вважає по іншому, і її рівень не викликає заперечень

Quote (wladgreeniv)
Звісно, будуть переписані підручники та змінені умови проведення олімпіад.

Умови проведення олімпіад визначаються по умовах міжнародних, а там Паскаль і Сі.

Quote (wladgreeniv)
. Візуальні середовища програмування значно цікавіші учням.

Малювання ще цікавіше, але ним не замінити програмування

Quote (wladgreeniv)
Тільки раджу викладати Visual Basic 2008 Express Rus.

А закон "про мови" та норматині документи забороняють використання не українізованих версій програмного забезпечення

Quote (wladgreeniv)
Тому що програма 12-річної школи вимагає вивчення візуального середовища програмування під Net Framework.

Де це вивчаються можливості Net Framework?

Quote (wladgreeniv)
Я думаю, саме Visual Basic 2008 Express Rus буде основною мовою програмування 12-річної школи та саме по ньому будуть проводитись олімпіади.

Це ваша власна думка а мыныстерство думаэ по іншому - жодного підручника по VB для шкіл немає. Кругом один Паскаль

wladgreeniv Дата: Пн, 20.04.2009, 14:41 | Повідомлення № 223
Часто заходить...
Повідомлень: 53
Нагороди: 0
Рейтинг: 3
Quote (Karl)
Поки дев'ятикласники дійдуть до цього то програма поміняється

Не поміняється

Quote (Karl)
А сьогодні мені казали що Віндовс то у минулому

Це вже зовсім не серйозно.

Quote (Karl)
Малювання ще цікавіше, але ним не замінити програмування

Доки ви будете порівнювати малювання з візуальним програмуванням?

Ось уривки з моєї останньої програми:
Визов АРІ - функцій:
Private Declare Function SetWindowPos Lib "user32" (ByVal hwnd As Long, ByVal hWndInsertAfter As Long, ByVal X As Long, ByVal Y As Long, ByVal cx As Long, ByVal cy As Long, ByVal wFlags As Long) As Long
Private Declare Function ShellExecute& Lib "shell32.dll" _
Alias "ShellExecuteA" (ByVal hwnd As Long, ByVal _
lpOperation As String, ByVal lpFile As String, ByVal _
lpParameters As String, ByVal lpDirectory As String, _
ByVal nShowCmd As Long)
Private Declare Function GetDesktopWindow Lib "user32" _
() As Long

Оголошення змінних:
Dim Zislo As Currency, Bilse As Currency, a As Currency
Dim Rad As String, URLOnowl As String, BasaLabel As String
Dim PutLeft As String, PutRight As String, PutLeftS As String, PutRightS As String
Dim Res As Long

Визначення останнього файлу:
File1.Pattern = "*.vdb"
File1.Path = App.Path
For a = 0 To File1.ListCount - 1
Rad = File1.List(a)
If Left(Rad, 3) = "drw" Then
Zislo = CCur(Mid(Rad, 4, 5))
If Zislo > Bilse Then
Bilse = Zislo
End If
End If
Next

Де тут малювання? Де відсутність алгоритму? Ви можете хоч приблизно пояснити, що роблять ці фрагменти коду? Всі ваші суперечки від незнання візуального програмування.

Quote (Karl)
А закон "про мови" та норматині документи забороняють використання не українізованих версій програмного забезпечення

Ви сами себе заперечуєте. Visual Basic 2008 Express Rus включає зрозумілу учням російську мову. А паскаль незрозумілу англійську. Далі коментарі зайві.

Quote (Karl)
Де це вивчаються можливості Net Framework?

Ви взагалі читали прогаму 12-річної школи?
Подивіться тут.
Люди давно вже роблять, а ми все сперечаємось.
Таких лінків можна знайти багато. Тільки спитати в Гугла.

Quote (Karl)
жодного підручника по VB для шкіл немає

А це вже не правда. Не сперечайтесь по тому, чого не знаєте. Є і затверджені міністерством, оскільки є відповідні затверджені міністерством програми. Ви були на сайті видавництва "Аспект"? Бачу що ні.
Ось їхня пропозиція «Інформатика. Visual Basic. 9 клас.», Бондаренко О.О., 2007, – 200 стор.
Я викладаю по підручнику "Уроки програмування по Visual Basic", Київ 2006 під ред А.В.Присяжнюк.
а програму використовую "Програми для загальноосвітніх навчальних закладів Інформатика 7-9 класи
Автори: Жалдак М.І., Морзе Н.В., Науменко Г.Г.". Там 9 клас йде за варіантом Visual Basic.

До того ж ви неуважно читаєте наш форум. Подивіться цю вітку.
Там якраз пропозиція "Аспекту", в якій є вищезгадани книга.

Відредаговано: wladgreeniv - Пн, 20.04.2009, 14:43
Ktara Дата: Пн, 20.04.2009, 16:28 | Повідомлення № 224
Перспективна вчителька
Повідомлень: 4061
Нагороди: 38
Рейтинг: 351
Quote (Karl)
Запропонуйте інший з грифом МОН

А Ви списки літератури читали. На форумі викладали посилання саме на рекомендований список літератури по інформатиці. А то щось в мене складається вражнння, що ви читаєте накази вибірково :)
Karl Дата: Пн, 20.04.2009, 17:00 | Повідомлення № 225
АнтиЛінукс
Повідомлень: 59
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Quote (wladgreeniv)
Ви сами себе заперечуєте. Visual Basic 2008 Express Rus включає зрозумілу учням російську мову

Так треба ж українську - чого ж і віндовс і офіс перевели
Quote (wladgreeniv)
Ви взагалі читали прогаму 12-річної школи?

Quote (wladgreeniv)
Ви взагалі читали прогаму 12-річної школи?

А якже читав

Quote (wladgreeniv)
Ось їхня пропозиція «Інформатика. Visual Basic. 9 клас.», Бондаренко О.О., 2007, – 200 стор.

Вона не входить у список з чотирьох книг для 9 класу 12-річної школи

Quote (wladgreeniv)
Я викладаю по підручнику "Уроки програмування по Visual Basic", Київ 2006 під ред А.В.Присяжнюк.

Щось я такої книжки у переліку не бачив

І вообще якщо буде у підручнику 9, 10, 11 чи 12 класів Візуал Бейсик то тоді будемо учити його, а не займатися самодіяльністю

Форум інформатиків » РОЗДІЛ VIІІ: ОБМІН ДОСВІДОМ (УРОКИ, ФАКУЛЬТАТИВИ, ПОЗАКЛАСНА РОБОТА) » 8.6 Факультатив з програмування » Візуальні середовища
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2018.