Ср, 19.12.2018, 01:11
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

 
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Модератор форуму: Ktara, Bandalak, НІКОЛЯ, volevikt  
Форум інформатиків » РОЗДІЛ I: ІНФОРМАТИКА, ПРОБЛЕМИ, ОБГОВОРЕННЯ, ВИРІШЕННЯ » 1.3 Опитування » Мова програмування для школи (Мова програмування для школи)
Мова програмування для школи
Яку мову програмування варто вивчати в школі?
1.Алгоритмічну мову[ 8 ][16.67%]
2.C[ 13 ][27.08%]
3.Java[ 5 ][10.42%]
4.Logo[ 0 ][0.00%]
5.Pascal[ 22 ][45.83%]
6.Python[ 11 ][22.92%]
7.Scratch[ 13 ][27.08%]
8.Visual Basic[ 6 ][12.50%]
9.Іншу[ 8 ][16.67%]
Усього відповідей: 48
FutureTeacher Дата: Вт, 31.03.2015, 18:36 | Повідомлення № 1
Часто заходить...
Повідомлень: 75
Нагороди: 1
Рейтинг: 16
Розкажіть колегам яку мову програмування варто вивчати в школі? Яку використовуєте Ви? Чому?

[admin]Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!


Відредаговано: W-w-W - Сб, 26.12.2015, 15:10
gromko Дата: Вт, 28.02.2017, 10:05 | Повідомлення № 166
Лінуксоїд
Повідомлень: 3198
Нагороди: 32
Рейтинг: 401
Цитата Пилипчук_О_П ()
В Pascal крапка з комою ставиться МІЖ операторами, а НЕ ПІСЛЯ кожного оператора. Наприклад, у складеному операторі перед словом end крапку можна не ставити. Решта з перелічених мов успадкували синтаксис від C. Думаю, що наявність такого розділювача спрощує написання ефективних компіляторів.

А Бейсик якось обходиться?
Як на мене, то ";" з'явився як символ "кінця оператора" при тому, що кінця рядка (CR/LF) компілятор не сприймав
Пилипчук_О_П Дата: Вт, 28.02.2017, 10:37 | Повідомлення № 167
Ветеран спілкування
Повідомлень: 4270
Нагороди: 38
Рейтинг: 396
Цитата gromko ()
А Бейсик якось обходиться?

Не обходиться. В Бейсику аж 2 різні розділювачі: двокрапка і кінець рядка. З цим пов'язаний, як на мене, головний недолік Бейсика: текст програми не можна розміщувати довільно.
Програму на Паскалі можна записати всю в один рядок, залишивши пропуски тільки після і перед зарезервованими словами (наприклад, після begin, перед end тощо). А можна розділити на рядки, причому найбезглуздішим чином, наприклад так:
Код
begin
  writeln
  (
  25
  ,
  56
  )
  ;
end.    

Програма залишається працездатною, адже рядок можна розірвати скрізь, де за синтаксисом допускається ставити пропуск.
Пилипчук_О_П Дата: Ср, 28.06.2017, 00:21 | Повідомлення № 168
Ветеран спілкування
Повідомлень: 4270
Нагороди: 38
Рейтинг: 396
До питання розвитку мов програмування:
https://habrahabr.ru/post/331554/
Цікаві коментарі про зростання складності вивчення мови, якщо вона постійно вдосконалюється.
gromko Дата: Вт, 08.08.2017, 16:03 | Повідомлення № 169
Лінуксоїд
Повідомлень: 3198
Нагороди: 32
Рейтинг: 401
Щодо мов програмування для шкіл - CSTA пропонує обрати із наступних:

7. Which of these programming languages do your pupils learn?
    Scratch
    Snap!
    Scrach Jr
    Kodu
    Logo
    Python
    Javascript
    Java
    C / C++ / C# / Objective C
    Swift
    VB.net
    Functional languages (e.g. Haskell, Scala, F#)
    Assembler languages
    Other (please specify)

TYP Дата: Вт, 08.08.2017, 17:21 | Повідомлення № 170
Прописаний назавжди
Повідомлень: 457
Нагороди: 6
Рейтинг: 58
Останнім часом дивлюсь в сторону JavaScript. Актуально, С-подібний синтаксис, не потрібно спец ПЗ, хіба що Notepad++ :)
fox11 Дата: Вт, 08.08.2017, 19:38 | Повідомлення № 171
Прописаний назавжди
Повідомлень: 308
Нагороди: 3
Рейтинг: 76
Не забывайте на каких языках принимаютя олимпиады.
Советую
    Python
    Java
    C / C++


Відредаговано: fox11 - Вт, 08.08.2017, 19:40
VasilKolomiets Дата: Пн, 08.01.2018, 10:51 | Повідомлення № 172
Новий користувач
Повідомлень: 19
Нагороди: 1
Рейтинг: 21
На мою думку - мова ПРОГРАММУВАННЯ має бути
1) доступною на будь-якій платформі.
2) універсальною.
Наприклад, C - розроблено для програмування "заліза" та операційних систем, а
Pascal - тільки для навчання. ООП (об'єктно орієнтоване програмування) - не навчиш ніяк.
3) інтерпретатор! бо діти не будуть чекати компіляції. Японці саме тому зробили BASIC!!
Тому - Python
а для молодших класів - Scratch

Додано (08.01.2018, 10:51)
---------------------------------------------

Цитата Пилипчук_О_П ()
Цитата gromko () Нащо в Pascal, C, PHP, Java крапка з комою після кожного оператора? В Pascal крапка з комою ставиться МІЖ операторами, а НЕ ПІСЛЯ кожного оператора. Наприклад, у складеному операторі перед словом end крапку можна не ставити. Решта з перелічених мов успадкували синтаксис від C. Думаю, що наявність такого розділювача спрощує написання ефективних компіляторів.
Python вирішує ваші непорозуміння!
фігурні дужки та крапки з комами роблять текст програми на 20% довшим,  ніж у Python!
Наявність вбудованої графічної "черепашки" робить його не гіршим за бейсик у питаннях візуалізації, при цьому це мова високого рівня з вбудованими сучасними структурами даних... та ідеями програмування.


Відредаговано: VasilKolomiets - Пн, 08.01.2018, 10:44
gromko Дата: Вт, 20.02.2018, 18:54 | Повідомлення № 173
Лінуксоїд
Повідомлень: 3198
Нагороди: 32
Рейтинг: 401
У північно-східних сусідів намагаються "імпортозамістити" навіть мови програмуванні:

// Боярский языг.cpp : Defines the entry point for the console application.
//

// Не догадались, как избавиться от этих некрасивых инклудов :)
#include "stdafx.h"
#include <iostream>

использовати площадь какобычно аминь1

наместе двояко провѣрятичегоглаголют молчаливо
кагбе
    ѣжѣли получалка.сломалася молчаливо тогдауж
    кагбе
      молвити "Не лепо молвишь, барин!" аминь1
      возвѣрнути нуль спасихоспади1
    ага
    возвѣрнути один аминь1
ага

цѣло голова(цѣло количество_указов, глаголют указы[])
кагбе
  дваждыточно первыйсундук, второйсундук, отвѣт аминь1
  буквица знако спасихоспади1
  творити
  кагбе
    молвити "молви первый цифирь, барин: " аминь1
    получити первыйсундук аминь1

    ѣжѣли провѣрятичегоглаголют молчаливо еси ложъ тогдауж прѣрвати спасихоспади1

    молвити "молви деяние, барин: " аминь1
    получити знако спасихоспади1

    ѣжѣли провѣрятичегоглаголют молчаливо еси ложъ тогдауж прѣрвати спасихоспади1

    ѣжѣли знако еси 'q' тогдауж прѣрвати аминь1

    молвити "молви второй цифирь, барин: " аминь1
    получити второйсундук аминь1
    
    ѣжѣли провѣрятичегоглаголют молчаливо еси ложъ тогдауж прѣрвати спасихоспади1

    избирати знако
    тогдауж  кагбе
      выборъ '+' сталобыти
        отвѣт буде первыйсундук да второйсундук аминь1
        прѣрвати спасихоспади1
      выборъ '-' сталобыти
        отвѣт буде первыйсундук бѣзо второйсундук аминь1
        прѣрвати спасихоспади1
      выборъ '*' сталобыти
        отвѣт буде первыйсундук повторити_столько_сколько второйсундук аминь1
        прѣрвати спасихоспади1
      выборъ '/' сталобыти
        отвѣт буде первыйсундук убрати_столько_сколько второйсундук аминь1
        прѣрвати спасихоспади1
    ага

    молвити "Отвѣт есьм: " аминь1
    молвити отвѣт да_промолчати спасихоспади1

  ага
  пока (истино) аминь1

  возвѣрнути нуль спасихоспади1
ага

Пилипчук_О_П Дата: Вт, 20.02.2018, 23:03 | Повідомлення № 174
Ветеран спілкування
Повідомлень: 4270
Нагороди: 38
Рейтинг: 396
Цитата gromko ()
У північно-східних сусідів намагаються "імпортозамістити" навіть мови програмуванні:

Виглядає як прикол, хоча щось підказує, що ми бачимо не весь код :)
Але ж була й така штука, як ПРОФТ: http://progopedia.ru/language/proft/
Колись навіть пробував запускати.
gromko Дата: Ср, 21.02.2018, 00:31 | Повідомлення № 175
Лінуксоїд
Повідомлень: 3198
Нагороди: 32
Рейтинг: 401
Цитата Пилипчук_О_П ()
Виглядає як прикол, хоча щось підказує, що ми бачимо не весь код
Схоже, що можна і запустити:

использовати площадь какобычно;

наместе double провѣрятичегоглаголют()
{
    if получалка.сломалася() then
    {
      printf ("Не лепо молвишь, барин!");
      return 0;
    }
    return 1;
}

int main(int argc, char argv[]
{
  float x, y, result;
  char sign;
  творити
  {
    printf ("молви первый цифирь, барин: ");
    scanf (&x);

    if провѣрятичегоглаголют() == false then break;

    printf ("молви деяние, барин: ");
    scanf (&sign);

    if провѣрятичегоглаголют() == false then break;

    if sign == 'q' then break;

    printf ("молви второй цифирь, барин: ");
    scanf (&y);
    
    if провѣрятичегоглаголют() == false then break;

    switch (sign)
    {
      case '+':
        result = x + y;
        break;
      case '-':
        result = x - y;
        break;
      case '*':
        result = x * y;
        break;
      case '/':
        result = x / y;
        break;
    }

    printf ("ответ есьм: ");
    printf result да_промолчати;

  }
  while (true);

  return 0;
}


Відредаговано: gromko - Ср, 21.02.2018, 00:32
Пилипчук_О_П Дата: Ср, 21.02.2018, 00:41 | Повідомлення № 176
Ветеран спілкування
Повідомлень: 4270
Нагороди: 38
Рейтинг: 396
Цитата gromko ()
У північно-східних сусідів намагаються "імпортозамістити" навіть мови програмуванні:

А ось і пруфи:
https://habrahabr.ru/post/41303/
https://habrahabr.ru/post/41561/
Шестопалов Дата: Ср, 01.08.2018, 17:40 | Повідомлення № 177
Видавець посібників
Повідомлень: 1602
Нагороди: 15
Рейтинг: 220
Пропонуємо пройти опитування "Яким має бути робочий зошит для інформатики": https://goo.gl/forms/dujysQdzmKdfk2gD3
SLKuty Дата: Ср, 01.08.2018, 19:18 | Повідомлення № 178
Монтажер
Повідомлень: 832
Нагороди: 8
Рейтинг: 118
Цитата Шестопалов ()
Яким має бути робочий зошит для інформатики
Робочий зошит має бути електронний :)
Шестопалов Дата: Чт, 02.08.2018, 08:42 | Повідомлення № 179
Видавець посібників
Повідомлень: 1602
Нагороди: 15
Рейтинг: 220
Цитата SLKuty ()
Робочий зошит має бути електронний
Дякую! Додав запитання:
Яким має бути робочий зошит?
- На папері
- Електронний
Шестопалов Дата: Сб, 04.08.2018, 10:33 | Повідомлення № 180
Видавець посібників
Повідомлень: 1602
Нагороди: 15
Рейтинг: 220
Тема закрита і перенесена на http://informatic.org.ua/forum/12-2441-1#89894
Форум інформатиків » РОЗДІЛ I: ІНФОРМАТИКА, ПРОБЛЕМИ, ОБГОВОРЕННЯ, ВИРІШЕННЯ » 1.3 Опитування » Мова програмування для школи (Мова програмування для школи)
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2018.