Поділ досвідом про різні типи антивірусних програм та проблеми, які вам задавали віруси.
Вірус - це програма, здатна до самостійного розмноження, виконанню команд, і ін діям часто без відома користувача.
Як правило, це шкідлива програма, яка в кращому випадку пожартує над вами, заважаючи працювати:
- Видавати помилкові помилки \ повідомлення. - Трясти курсор миші. - Підміняється запроваджувані символи з клавіатури. - Вкл \ викл монітор \ миша \ клавіатуру. - Висувати лоток сдрома. - Міняти місцями іконки робочого столу. - Змінювати системний час. - Перенавантажувати \ вимикати комп'ютер. - Завантажувати процесор \ пам'ять на 100%.
... а як максимум - зробити все, що в неї пропише творець, як то:
- Заразитися ваші файли, дописуючи себе в кінець кожного. - Знищити \ зіпсує ваші файли \ дані \ операційну систему. - Знайде \ розшифрує \ відловити ваші паролі доступу до чого-небудь і відішле господареві. - Виведе з ладу "залізні" складові: процесор \ мат.плата \ опер.память \ жорсткий диск \ сдром ... - Відкриє доступ до вашого комп'ютера, перетворюючи його на слухняного зомбі.
Підчепити заразу не так вже й складно. Причому сам процес зараження може бути виконаний як з вашою участю, так і без нього.
Яка основна "принадність" живе в сітці? Ні, не фільми і музика на сервері ... а мережеві черв'яки блукаючі в пошуках підходящої жертви. Атака і зараження відбувається без вашої участі, так як хробак використовує вразливі мережеві сервіси, запущені на вашій машині. Як боротися з цією напастю - використовуємо фаєрвол, проте мова зараз про інше. Виявити та знешкодити звірюк які вже знайшли притулок у вас повинен антивірус.
Всі інші віруси зазвичай поширюються через заражені файли, які користувач відкриває на своєму комп'ютері. Найбільш часто поддвержени зараженню виконувані файли з розширенням *. Exe, *. Com, *. Bat. А також в додатках, що мають вбудовані мови (макроси). Однак, сучасні віруси де тільки приживатюся в : Word (*. Doc, *. Xls), музика (*. Mp3), флешки (*. Swf), фільми (*. Avi), картинки (*. Ipg, *. Jpeg , *. gif, *. png, *. bmp), IE (*. htm, *. html, *. vbs, *. js, *. htt). При запуску такого файлу, вірус починає свою чорну справу - виконуючи свої деструктивні дії і заражаючи собою інші файлики.
Як дізнатися про те, заразилися ви чи ні? Давайте ознайомимося з основними ознаками зараження:
1. Сильне гальмування комп'ютера, помилки в програмах, зависання, перезавантаження 2. Численні збої в роботі програм. 3. Довільний, без вашої участі, запуск на комп'ютері будь-яких програм; 4. Незрозумілі віконця, запитуючі або пропонуючі незрозумілі дії зворотнього значення. 5. Часте звертання до жорсткого диска (часто блимає лампочка на системному блоці); 6. Зникнення місця \ файлів \ каталогів на жорсткому диску. 7. Поява нових файлів, особливо посилань на них в автозавантаження. 8. Нові процеси в диспетчері завдань (sys.exe, system.exe, sysdll.exe, fE5bD.exe). 9. Не стандартне поведінку системи (повільне завантаження, викл, та ін). 10. При наявності на вашому комп'ютері міжмережевого екрану (фаєрвола), поява попереджень про спробу будь-якої з програм вашого комп'ютера вийти в інтернет, хоча ви це ніяк не ініціювали. 11. Друзі або знайомі кажуть вам про повідомлення від вас, які ви не відправляли;
Перевірка онлайн таким добром як
Перевірити Антивірусом Касперського це тут Перевірити DrWeb тут Перевірити Avast тут Перевірити VBA32 тутай Перевірити UNA тутай
Перевірити комп’ютер на віруси Онлайн (потребує ввімкненого ActiveX в IE)
Перевірити BitDefender тут Перевірити PC-cillin тут Перевірити Symantec AntiVirus тутай
Ну а якщо хочеться геть порвати свого компа сканерами ласкаво просимо на ще один наш ресурс тут великий вибір що до сканування АНТИЧАТ
Шановні форумчани!!!!! Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!
Загрузиться с него, вылечить вирусню разными антивирусами... запускать комп.
А вообще я подхожу к этому вопросу по-другому. Сколько времени надо на то, чтоб вылечить вируси и сколько времени нужно на переустановку системы? Обычно переустановить с форматированием - быстрее!
А вообще я подхожу к этому вопросу по-другому. Сколько времени надо на то, чтоб вылечить вируси и сколько времени нужно на переустановку системы? Обычно переустановить с форматированием - быстрее! :)
А ще легше зробити образ незараженої системи з налагодженими програмами і відновити її за декілька хвилин. Я користуюсь способам, який описав у темі "Відновлення системи". Ще у моїй практиці було, що один вірус не лікувався. Допомогло "Відновлення системи" до попередньої контр. точки.
А вообще я подхожу к этому вопросу по-другому. Сколько времени надо на то, чтоб вылечить вируси и сколько времени нужно на переустановку системы? Обычно переустановить с форматированием - быстрее! :)
три роки тому мене не зрзуміла комісія, коли я сказала про саме такий спосіб вирішення проблеми варіант образу диску мені дуже сподобався, хоча припускаю, що якщо вірус зачаївся не на диску С, результат може не влаштувати
варіант образу диску мені дуже сподобався, хоча припускаю, що якщо вірус зачаївся не на диску С
При зміні образу на диску С (якщо він системний) нічого не затаїться , при умові, якщо сам образ ОС не інфікований, а ще після відновлення системи не треба (без перевірки) відкривати інші розділи вінчестера, тому що і на них також можуть бути вірусочки.
Віруси полюбляють папку System Volume Information, тому бажано у розділі D, а якщо є ще розділи, то і в наступних, вимкнути "Відновлення системи на всіх дисках". Мені зустрічався вірус svchost.exe, який ховався у папці "RECYCLER" і його не було видно навіть при включенні прихованих файлів. Проявляв свою діяльність через створення такої ж папки та файлу autorun.inf на флешці. А виявив його після того як заархівував цю папку і відкрив, щоб подивитись що ж там є. Видалив цього "шпигуна" простим видаленням папки "RECYCLER" - правда, видаляв не з ХР, а з ВІСТИ. Віста йому була не по зубах.
Хто користується антивірусом NOD 32. Які враження?
Я використовую на домашньому NOD32 v.3, на шкільному - KIS7. Флешка із школи бігає додому, з дому до школи - вірусів немає. Оновлення отримую щоденно. Основна перевага нода - менше гальмує роботу системи. Скачати НОД з усіма "примочками" можна тут http://informatics.at.ua/forum/8-22-11832-16-1223226630 Оновлюється автоматично, ключики шукати не треба.
В мене стоїть на учнівських пк ShadowUser Pro 2.5.0.225 і антивірус DrWeb, на днях учень приніс жорсткий диск і попросив протестувати на віруси бо вінда довго не живе, я виставив у ShadowUser Pro 2.5.0.225 захист на всі диски мого пк, підключив жорсткий і на тест, що дивно комп від вірусів перезагружався декілька разів, напевно віруси спробували заразити пк, але безрезультатно і антивірус потихеньку почав полювання і як результат: 650 вірусів різних типів, всі знищив
Користуюсь сам і раджу іншим NOD32. Не грузить систему, як Каспер, все бачить і знищує. Обновляюсь щодня. В інеті є багато серверів де його можна обновити не сплачуючи ліцензію.
Хто користується антивірусом NOD 32. Які враження?
Користувався, доки не поставив DVB-карту й не перейшов на супутникову рибалку. Як виявилося НОД не справляється навіть на 90 відсотків з вірусами, що прописуються в реєстрі. Довіелося перейти на Касперського 7, потім 8. Той хватає навіть при закачці з швидкістю 4 Мбіт/с (незважаючи на "гальмування" системи) і за годину перемолочує понад 12 Гб потокової інформації.
Перевірте ESET NOD32 v.3. Зі слів інших повинен цілком справлятися.
Взагалі я довго тестував антивіруси. Цього тижня була ситуація: на сервері стояв антивірус Dr Web 4.44. Він із учнівської флешки якимось дивом пропустив вірус Win32/Alman.NAB - дуже живучу заразу. Це файловий вірус, що заражає файли exe, com, dll, sys та ін. і з мегашвидкістю розмножується по мережі. Так він заразив мені всі 11 комп’ютерів в класі. Потім Dr Web 4.44 почав ругатися, що відбувається масове зараження файлів інсталяторів та ін. exe файлів на диску D: вчительського комп’ютера. Запустив Dr Web 4.44 на перевірку всього компа, віруси начебто видалились. Але поскільки він розмножився по інших комп’ютерах, то атаки на exe-файли продовжувались постійно і Dr Web 4.44 не переставав видавати повідомлення. Врезультаті цього, центральний комп’ютер майже перестав функціонувати, перетворившись в тормоза. Тоді я зрозумів, що вірус гуляє по мережі, а на учнівських комп’ютерах антивіруса встановленого не було, я їх перевіряв зрідка портативним антивірусом, що не висів в треї, тому що оперативки 120 Мб (128-8 на відео). Половина учнівських комп’ютерів з трудом завантажувались, працювати було неможливо. Тоді я на всі комп’ютери встановив NOD32 v.3, який успішно на всіх компах видалив вірус, а файли при цьому не знищував (вилікував). Найбільше була вражена папка Сходинки 2004 (всі exe-файли), деякі інсталяційні пакети, вже установлені програми в program files та ін. Я практично впевнений, що знищив цей вірус на всіх комп’ютерах, але проблема в тому, що після установки NOD32 комп’ютери неймовірно повільно працюють, сама заставка NOD32 після завантаження не зникає на протязі 3 хв., а повний запуск триває 5-7 хвилин. Це нестерпно зовсім. На центральному комп’ютері 256 Мб оперативки, то NOD більш-менш працює нормально. Отож, я гадаю, що цей антивірус дуже добре справляється з вірусами, але комп’ютери з кількістю оперативки менше 256 він перетворить у повних тормозів. Dr Web менше грузить компи, не погано справляється з вірусами, але також має багато недостатків, зокрема, устарівший інтерфейс, погано бориться з руткітами і різним шпіонським ПО. Касперський комп’ютер тормозить не набагато більше NOD32 і при кількості оперативної 1 Гб або вище це не суттєво. Швидкодія падає при кількості ОЗУ менше 512 Мб. Але Касперський 2009 в мене визвав дуже негативне враження як в плані ефективності боротьби з шкідливим ПО, так і в плані зручності роботи. Касперський 7 подобався значно більше. На даний момент в мене в дома і на роботі NOD32 v.3