Вт, 12.12.2017, 18:07
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

   
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Сторінка 91 з 119«128990919293118119»
Модератор форуму: НІКОЛЯ, Ktara, Bandalak, volevikt 
Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.4 ОС Linux » Linux в школі (Використання вільного ПЗ в освітньому процесі)
Linux в школі
gromko Дата: Чт, 23.10.2008, 20:15 | Повідомлення № 1
Лінуксоїд
Повідомлень: 2703
Нагороди: 27
Рейтинг: 357
За рекламу у всьому світі платять, і немалі гроші. Лише в Україні освіту поставлено на службу одній могутній корпорації. Доходить до смішного - ми купуємо ліцензії на програмне забезпечення (завважте - не програми, а саме ліцензії), щоб безкоштовно прорекламувати їх програми та підготувати кваліфікованих користувачів для їх програмних продуктів. На разі ми заганяємо себе в глухий кут - з програмним забезпеченням у нас виникає ситуація, аналогічна ситуації з газом, ми самі створюємо для себе "природну монополію" не бажаючи використовувати альтернативне програмне забезпечення. Критично поглянувши на ситуацію, що склалася, приходиш до висновку, що Україна, мабуть, багатша за Російську Федерацію - там питання використання вільного ПЗ поставлено на державний рівень (в Росії Linux використовується майже в 3% шкіл). Почавши використовувати Linux, вчителі зрозуміли, що "не такий страшний чорт, як його малюють" - суттєвої різниці для звичайного користувача майже немає (схожий інтерфейс та набір програм). Використання емулятора Windows WINE дозволяє використовувати значну частину Windows-програм. Оскільки освітні ідеї з Росії за 2-3 роки приходять і до України, то маємо сподіватись, що і в нас з часом буде піднято питання використання Linux в школі. Навіть сьогодні близько сотні шкіл в Україні вже використовують програмні засоби Linux при вивченні інформатики. Маю надію, що в цій гілці форуму будуть спілкуватися ентузіасти своєї справи.

Додано (21.10.2008, 20:10)
---------------------------------------------
Ви хочете спробувати Linux? Немає поблем! Розпочніть з так званих Live CD дистрибутивів (дистрибутив - операційна система з набором програмного забезпечення (офіс, плеєри, графіка, інтернет, розробка, ігри тощо)). Із власного досвіду - найкращі KUbuntu або Mandriva (в принципі немає великої різниці, головне, щоб реліз (випуск) був "посвіжіший"). Завантажте компакт-диск у привід, перезавантажтеся. При запуску комп'ютера зайдіть в BIOS та встановіть завантаження спочатку з CD-ROM. Виходимо з BIOS зберігши установки. Комп'ютер перезавантажується і починається завантаження з операційної системи з диска (не хвилюйтесь - Ваш Windows залишається недоторканним). За хвилин десять (може швидше) система визначить та ініціює обладнання Вашого комп'ютера та появиться Робочий стіл (Стільниця) системи. Інтерфейс схожий на звичний Вам (шпалери і деякі значки не такі). За пару хвилин Ви знайдете Головне меню з багатьма розділами - Офіс, Інтернет, Система і т.п. Саме в цьому меню Ви знайдете всі програми, доступні для Вас. Домівка(Home) подібна до на теки "Мої документи". За кілька хвилин ви знайдете різноманітні теки - /usr, /home, /boot, /etc6 /lib . Для звичайного користувача там робити нічого. Флешка відкривається автоматично, як у Windows. Open Office дуже схожий на Microsoft Office 2003. Ось такі будуть перші враження. Запуск системи встановленої на жорсткий диск проходить не довше ніж старт Windows XP.

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!

Додано (23.10.2008, 20:15)
---------------------------------------------
Рекомендую - LinuxForum

Відредаговано: WWW - Вт, 21.10.2008, 21:04
gromko Дата: Ср, 24.04.2013, 22:29 | Повідомлення № 1351
Лінуксоїд
Повідомлень: 2703
Нагороди: 27
Рейтинг: 357
Як вирішити "проблему" з 2007-им Офісом (базовим в підручниках Ривкінда) в Linux?
Це досить серйозна проблема для тих шкіл де встановлено Офіс 2003 або ОпенОфіс - геть інший інтерфейс. Наші китайські "брати" розробляють WPS Office з інтерфейсом, схожим на 2007-ий Офіс, але поки що він "сируватий", в ранзі "бети".
Пропоную для ознайомлення ще один офіс - Yozo Office 2012.
Це інтегрована система, яка може обробляти тексти, електронні таблиці та створювати презентації. Інтерфейс - "стрічка"
Завантажити - http://www.yozooffice.com/download/
Качаємо англійську "тріальну" версію - вона працює повноцінно 30 днів.
Якщо хочемо працювати далі, потрібна реєстрація, яку можна обійти, скачавши "персональну" версію - http://www.yozosoft.com/person/ (зелененькі кнопочки для скачування), інтерфейс її тільки китайський, але він Вам і не потрібен - розпаковуємо і копіюємо "ключовий" файл у папку із встановленим Yozo Office 2012 Professional (Trial) - все, про тріальність можна забути.
TYP Дата: Чт, 25.04.2013, 10:52 | Повідомлення № 1352
Прописаний назавжди
Повідомлень: 387
Нагороди: 5
Рейтинг: 42
Встановивив "персональну" версію. В диспечері задач, вона займає 50Мб оперативки, а MS Office 2007 27Мб
З відкритим файлом в 1Мб Йозо використовує до 80Мб, а MS Office 2007 до 50Мб
А так наче працює

Цитата (gromko)
і копіюємо "ключовий" файл у папку із встановленим Yozo Office 2012 Professional
А чим це буде не те ж саме, що замінити mso.dll?
novichok Дата: Чт, 25.04.2013, 18:27 | Повідомлення № 1353
Прописаний назавжди
Повідомлень: 376
Нагороди: 8
Рейтинг: 116
Цитата (gromko)
розпаковуємо і копіюємо "ключовий" файл
подскажите, где его найти
alderius Дата: Чт, 25.04.2013, 22:02 | Повідомлення № 1354
Я тут недавно...
Повідомлень: 25
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Добре, я порівняно з XP SP1 наскільки Debian 6.0 тяжчий?
gromko Дата: Пт, 26.04.2013, 10:16 | Повідомлення № 1355
Лінуксоїд
Повідомлень: 2703
Нагороди: 27
Рейтинг: 357
Розпаковуємо файл 6.1.0305.131ZH, у ньому є файлик config.eni
Його потрібно скопіювати в папку (з правами адміністратора) usr/local/Yozosoft/Yozo_Office/Config/

Щодо Debian, то в мене ыз встановленим OpenBox він займає близько 70 Мб
Alexey-zp Дата: Пт, 26.04.2013, 10:19 | Повідомлення № 1356
Я тут недавно...
Повідомлень: 38
Нагороди: 0
Рейтинг: 4
можно я вклинюсь со своим вопросом? Я "выцыганил" китайский "Кайлин" компьютер как сервер себе в класс. он опломбирован и сказали ни-ни трогать пломбу. одна сетевая интегрирована, роль второй выполняет usb-ethernet-адаптер. Проблемы: при установке "Альт Линукс 5.х Школьный сервер" - не видит установочный диск, хотя начинает с загрузки ядра; при установке "Альт Линукс 6.х Школьный сервер" - на usb-ethernet-адаптер и на интегрированную сетевую карту "цепляет" один сетевой адрес; установил "Zentyal OS" все норм, но иногда "отпадает" usb-ethernet-адаптер и приходится два раза перезагружать (1-находит сетевой интерфейс, 2-запускает его). Кто-нибудь знает почему? Заранее благодарен!
alderius Дата: Вт, 14.05.2013, 17:29 | Повідомлення № 1357
Я тут недавно...
Повідомлень: 25
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Встановив на віртуальну машину lxde. Майже нічого зайвого, працює швидко. Дуже дякую за пораду. Доречі, хочу попрацювати з Samba SWAT та iptables - створити термінальний NAT сервер. Досвід роботи з Linux - серверами обмежений програмою університету. Чи можете порадити якийсь ресурс, або книгу?

Додано (14.05.2013, 17:29)
---------------------------------------------
Порівняв. Дуже дякую. По-перше ціла купа пакетів в репозиторії (близько 27000), по-друге працює швидко навіть на старезних калькуляторах, по-третє - легкий інтерфейс. З всього можу сказати, що це - саме те, що я шукав.

OldSkif Дата: Ср, 15.05.2013, 15:40 | Повідомлення № 1358
Я тут недавно...
Повідомлень: 46
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Підкажіть, будь-ласка, чи є рішення такої проблеми: LibreOffice Base не відкриває файли *.mdb   :(
Пилипчук_О_П Дата: Ср, 15.05.2013, 18:13 | Повідомлення № 1359
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3911
Нагороди: 30
Рейтинг: 352
Сам не пробував, але може це згодиться: http://ru.wikipedia.org/wiki/MDB_Tools
http://sourceforge.net/projects/mdbtools/
beregok Дата: Ср, 15.05.2013, 19:53 | Повідомлення № 1360
Прописаний назавжди
Повідомлень: 218
Нагороди: 6
Рейтинг: 33
Цитата (alderius)
Встановив на віртуальну машину lxde. Майже нічого зайвого, працює швидко. Дуже дякую за пораду. Доречі, хочу попрацювати з Samba SWAT та iptables - створити термінальний NAT сервер. Досвід роботи з Linux - серверами обмежений програмою університету. Чи можете порадити якийсь ресурс, або книгу?
http://yakim.org.ua/

Книги українською мовою (продає на http://www.ualinux.com , титулки різні, скачав з його сайту за допомогою розширеного пошуку фільтр - pdf)

Linux-course-book-ukr

Linux-Domain-ukr
Yura_Shrol Дата: Пт, 07.06.2013, 14:16 | Повідомлення № 1361
Знаток супутникового інету
Повідомлень: 533
Нагороди: 1
Рейтинг: 45
Хто користується продуктами від Уалінукс??? Скачав недавно кубунту, убунту і пак для навчання. Вирішив попробувати в шкільному класі. І зразу перші граблі - не встановлюються програми. В убунті при запуску деб-пакета в центрі програмного забезпечення кнопка встановити неактивна, через синаптик в кінцевому пише, що файл (деб-пакет) чомусь відсутній. В кубунті майже аналогічно - починає ставити через центр програм а дальше не знаходить файл.
Чи то я такий криворукий, чи настільки руки під віндовс заточені. Інтернету в школі нема, хотілося б встановити програми з диску.
Підкажіть як вирішити це питання, бо чогось руки чешуться перепросити вікна назад, хоть і без усіх ліцензій.
OldSkif Дата: Пт, 07.06.2013, 21:10 | Повідомлення № 1362
Я тут недавно...
Повідомлень: 46
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Якщо у Вас немає Інтернету, то найкращий варіант для Вас - http://www.ex.ua/view/33288251?r=28742,23781. Тут у дистрибутиві і дрова на принтери-сканери і повний скулпак. Я теж перепробував практично всі *ubuntu, але одні не підходили по "залізу", а інші не ладили з принтером і сканером... Поставте Мінт і будєт Вам счастьє !
beregok Дата: Пт, 14.06.2013, 22:54 | Повідомлення № 1363
Прописаний назавжди
Повідомлень: 218
Нагороди: 6
Рейтинг: 33
Хто знає як правильно запустити скрипт на виконання?

Вирішів встановити debian wheezy, скачав образи, 
Захотів їх примонтувати, допомогла інструкція, http://mydebianblog.blogspot.com/2008/08/debian-cd-dvd.html

Створив скрип для автоматичного монтування образів дисків debian (8 шт)
Коли запускає пише - недостаточно прав
Думав що проблема в правах
Виставив права
chmod 755 cddebian
chmod +x cddebian
Не допомагає

Я тимчасове вирішення проблеми запускаю скрипт так:
sh cddebian

Поділіться досвідом використання скриптів, а то якось ішні скрипти неохота запускати від рута
Jokerz Дата: Сб, 15.06.2013, 23:48 | Повідомлення № 1364
Хостер
Повідомлень: 1199
Нагороди: 4
Рейтинг: 102
Покажите что вы делаете как запускаете скрипт и что пишет вам система.
То что вы показали верно chmod 755 cddebian 
chmod +x cddebian 

Скрипт имеет права на выполнение иначе бы команда sh cddebian  не отработал бы
и скрипт покажите что там.
Инфы мало
beregok Дата: Нд, 16.06.2013, 09:11 | Повідомлення № 1365
Прописаний назавжди
Повідомлень: 218
Нагороди: 6
Рейтинг: 33
beregok@netbook:~$ pager cddebian
#!/bin/sh
mount -t iso9660 /media/Avrora/S_and_D/Image_Disk/linux/debian-7.0.0-i386-CD-1.iso /mnt/setup/disc-1 -o loop
mount -t iso9660 /media/Avrora/S_and_D/Image_Disk/linux/debian-7.0.0-i386-CD-2.iso /mnt/setup/disc-2 -o loop
mount -t iso9660 /media/Avrora/S_and_D/Image_Disk/linux/debian-7.0.0-i386-CD-3.iso /mnt/setup/disc-3 -o loop
mount -t iso9660 /media/Avrora/S_and_D/Image_Disk/linux/debian-7.0.0-i386-CD-4.iso /mnt/setup/disc-4 -o loop
mount -t iso9660 /media/Avrora/S_and_D/Image_Disk/linux/debian-7.0.0-i386-CD-5.iso /mnt/setup/disc-5 -o loop
mount -t iso9660 /media/Avrora/S_and_D/Image_Disk/linux/debian-7.0.0-i386-CD-6.iso /mnt/setup/disc-6 -o loop
mount -t iso9660 /media/Avrora/S_and_D/Image_Disk/linux/debian-7.0.0-i386-CD-7.iso /mnt/setup/disc-7 -o loop
mount -t iso9660 /media/Avrora/S_and_D/Image_Disk/linux/debian-7.0.0-i386-CD-8.iso /mnt/setup/disc-8 -o loop

beregok@netbook:~$ cddebian
bash: cddebian: команда не найдена
beregok@netbook:~$ sh cddebian
mount: only root can do that
mount: only root can do that
mount: only root can do that
mount: only root can do that
mount: only root can do that
mount: only root can do that
mount: only root can do that
mount: only root can do that
beregok@netbook:~$ su
Пароль:
root@netbook:/home/beregok# sh cddebian
mount: warning: /mnt/setup/disc-1 seems to be mounted read-only.
mount: warning: /mnt/setup/disc-2 seems to be mounted read-only.
mount: warning: /mnt/setup/disc-3 seems to be mounted read-only.
mount: warning: /mnt/setup/disc-4 seems to be mounted read-only.
mount: warning: /mnt/setup/disc-5 seems to be mounted read-only.
mount: warning: /mnt/setup/disc-6 seems to be mounted read-only.
mount: warning: /mnt/setup/disc-7 seems to be mounted read-only.
mount: warning: /mnt/setup/disc-8 seems to be mounted read-only.
root@netbook:/home/beregok#

рініше писало недостачно прав, коли встанови lxde i kde стало писати: only root can do that , переклав - Тільки адміністратор може зробити це


Відредаговано: beregok - Нд, 16.06.2013, 12:33
Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.4 ОС Linux » Linux в школі (Використання вільного ПЗ в освітньому процесі)
Сторінка 91 з 119«128990919293118119»
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2017.