Пт, 24.11.2017, 09:40
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

   
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Сторінка 86 з 119«128485868788118119»
Модератор форуму: НІКОЛЯ, Ktara, Bandalak, volevikt 
Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.4 ОС Linux » Linux в школі (Використання вільного ПЗ в освітньому процесі)
Linux в школі
gromko Дата: Чт, 23.10.2008, 20:15 | Повідомлення № 1
Лінуксоїд
Повідомлень: 2671
Нагороди: 27
Рейтинг: 343
За рекламу у всьому світі платять, і немалі гроші. Лише в Україні освіту поставлено на службу одній могутній корпорації. Доходить до смішного - ми купуємо ліцензії на програмне забезпечення (завважте - не програми, а саме ліцензії), щоб безкоштовно прорекламувати їх програми та підготувати кваліфікованих користувачів для їх програмних продуктів. На разі ми заганяємо себе в глухий кут - з програмним забезпеченням у нас виникає ситуація, аналогічна ситуації з газом, ми самі створюємо для себе "природну монополію" не бажаючи використовувати альтернативне програмне забезпечення. Критично поглянувши на ситуацію, що склалася, приходиш до висновку, що Україна, мабуть, багатша за Російську Федерацію - там питання використання вільного ПЗ поставлено на державний рівень (в Росії Linux використовується майже в 3% шкіл). Почавши використовувати Linux, вчителі зрозуміли, що "не такий страшний чорт, як його малюють" - суттєвої різниці для звичайного користувача майже немає (схожий інтерфейс та набір програм). Використання емулятора Windows WINE дозволяє використовувати значну частину Windows-програм. Оскільки освітні ідеї з Росії за 2-3 роки приходять і до України, то маємо сподіватись, що і в нас з часом буде піднято питання використання Linux в школі. Навіть сьогодні близько сотні шкіл в Україні вже використовують програмні засоби Linux при вивченні інформатики. Маю надію, що в цій гілці форуму будуть спілкуватися ентузіасти своєї справи.

Додано (21.10.2008, 20:10)
---------------------------------------------
Ви хочете спробувати Linux? Немає поблем! Розпочніть з так званих Live CD дистрибутивів (дистрибутив - операційна система з набором програмного забезпечення (офіс, плеєри, графіка, інтернет, розробка, ігри тощо)). Із власного досвіду - найкращі KUbuntu або Mandriva (в принципі немає великої різниці, головне, щоб реліз (випуск) був "посвіжіший"). Завантажте компакт-диск у привід, перезавантажтеся. При запуску комп'ютера зайдіть в BIOS та встановіть завантаження спочатку з CD-ROM. Виходимо з BIOS зберігши установки. Комп'ютер перезавантажується і починається завантаження з операційної системи з диска (не хвилюйтесь - Ваш Windows залишається недоторканним). За хвилин десять (може швидше) система визначить та ініціює обладнання Вашого комп'ютера та появиться Робочий стіл (Стільниця) системи. Інтерфейс схожий на звичний Вам (шпалери і деякі значки не такі). За пару хвилин Ви знайдете Головне меню з багатьма розділами - Офіс, Інтернет, Система і т.п. Саме в цьому меню Ви знайдете всі програми, доступні для Вас. Домівка(Home) подібна до на теки "Мої документи". За кілька хвилин ви знайдете різноманітні теки - /usr, /home, /boot, /etc6 /lib . Для звичайного користувача там робити нічого. Флешка відкривається автоматично, як у Windows. Open Office дуже схожий на Microsoft Office 2003. Ось такі будуть перші враження. Запуск системи встановленої на жорсткий диск проходить не довше ніж старт Windows XP.

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!

Додано (23.10.2008, 20:15)
---------------------------------------------
Рекомендую - LinuxForum

Відредаговано: WWW - Вт, 21.10.2008, 21:04
volevikt Дата: Сб, 20.10.2012, 11:36 | Повідомлення № 1276
Перспективна вчителька
Повідомлень: 1828
Нагороди: 24
Рейтинг: 214
Quote (volodschool2)
хто попереджував?

Інспектор облуо. За її словами "МОНМС не радить видаляти ОС Kylin. Ви можете поставити паралельно ліцензовану ОС або ОС вільного програмного забезпечення".
Quote (volodschool2)
працюю за сумісництвом методистом РМК

Аналогічно.
Quote (volodschool2)
Ну і як Ви це зробите?

Читайте ОП. )))
Quote (volodschool2)
Звичайно, працювати в ньому на так зручно і звично, як це було з Delphi, але мушу звикати.

Моє перше враження про Лазарус дуже позитивне. А далі побачимо. )))
gromko Дата: Нд, 21.10.2012, 01:09 | Повідомлення № 1277
Лінуксоїд
Повідомлень: 2671
Нагороди: 27
Рейтинг: 343
Quote (volevikt)
На жаль, встановити Lazarus під Kylin не вдалося

Чому? Єдиним поясненням може бути відсутність деяких "бібліотек" (те що DLL у Windows).
Якщо це "чудо" працює з пакетами в стандарті RPM, то спробуйте встановлювати Lazarus через консоль ("Термінал") командою rpm -i <назвапакета>.rpm ( з правами адміністратора).
У випадку неможливості встановлення пакета з програмою буде повідомлення щодо відсутності певного пакета, необхідного для установки - його потрібно довстановлювати.
Але нащо такі проблеми? У нормальному дистрибутиві таких проблем не існує, тож варто додатково встановити щось "людяне" і з нього запускати Lazarus. "Шпалери" можна копіювати з Киліна і інтерфейс наладнати відповідним чином (як для перевірки).
Щодо мов програмування то в мене встановлено:
- Lazarus;
- Free Pascal (+ Geany);
- KBasic Professional;
- BASIC-256;
- Scratch;
- KuMir;
- LightBot.
Jasper Дата: Пн, 22.10.2012, 20:19 | Повідомлення № 1278
Я тут недавно...
Повідомлень: 26
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Здраствуйте!
Сьогодні встановлював АльтЛинукс на компьютери в школі. На ті, що з 256Мб оперативки та старими ЕПТ-моніторами, став, начебто, нормально.
Почав встановлювати на інші компьютери (поновіше перших: 512Мб оперативки, інші процесори) з ЖК-моніторами - не можу. Причина - вмикаю комп'ютер, натискаю "Встановити", завантажується Ядро Лінукс, а після цього екран тухне, а коли вмикається - якісь різнокольорові полоси, нічого не розібрати. Звісно, установку продовжити не вдається :(
Є у кого ідеї, що тут можна зробити?
gromko Дата: Пн, 22.10.2012, 21:30 | Повідомлення № 1279
Лінуксоїд
Повідомлень: 2671
Нагороди: 27
Рейтинг: 343
Quote (Jasper)
вмикаю комп'ютер, натискаю "Встановити", завантажується Ядро Лінукс, а після цього екран тухне, а коли вмикається - якісь різнокольорові полоси, нічого не розібрати

Некоректно розпізнана відеокарта, або неправильно виставлені параметри монітора в драйвері відеокарти (частота чи щось подібне). В режимі Live CD працює?
Jasper Дата: Пн, 22.10.2012, 22:27 | Повідомлення № 1280
Я тут недавно...
Повідомлень: 26
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Quote (gromko)
В режимі Live CD працює?

Завтра перевірю і відпишусь.
volodschool2 Дата: Пн, 22.10.2012, 22:30 | Повідомлення № 1281
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1378
Нагороди: 12
Рейтинг: 277
Можна спробувати установку з підключеним старим монітором, а після установки повернути рідний монітор.
Jasper Дата: Пн, 22.10.2012, 23:40 | Повідомлення № 1282
Я тут недавно...
Повідомлень: 26
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Quote (volodschool2)
Можна спробувати установку з підключеним старим монітором, а після установки повернути рідний монітор.

Я пробував підключити ЖК-монітор до компьютера, на який вже встановив ОС (установку проводив із старим монітором). Результат - на моніторі виводиться напис, що вихід не розпізнаний.

Додано (22.10.2012, 23:40)
---------------------------------------------
Хоча, може це не одне і те саме...

gromko Дата: Вт, 23.10.2012, 08:31 | Повідомлення № 1283
Лінуксоїд
Повідомлень: 2671
Нагороди: 27
Рейтинг: 343
Quote (Jasper)
Я пробував підключити ЖК-монітор до компьютера, на який вже встановив ОС (установку проводив із старим монітором). Результат - на моніторі виводиться напис, що вихід не розпізнаний.

Спочатку Ви встановлювали систему де монітор був приєднаний через VGA-роз’єм, потім почали вмикати через DVI чи D-SUB, саме тому отримали такий результат

Щодо "невизначеного" відео при встановленні системи ("глюки") - при встановленні відключіть автоматичне визначення відеокарти та вкажіть що необхідно використовувати стандартний драйвер VESA:

Це потрібно зробити перед встановленням системи, коли буде екран такого вигляду:


nomodeset xdriver=vesa треба вписати в рядок "Парамеры загрузки"

Або виконувати установку в "Безопасном режиме"
Jasper Дата: Вт, 23.10.2012, 16:31 | Повідомлення № 1284
Я тут недавно...
Повідомлень: 26
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Отже, по-порядку.
Quote (gromko)
Спочатку Ви встановлювали систему де монітор був приєднаний через VGA-роз’єм, потім почали вмикати через DVI чи D-SUB, саме тому отримали такий результат

Ні, ЖК-монітори я підключаю через VGA, тому що на комп'ютерах немає DVI-виходу.

Quote (gromko)
Це потрібно зробити перед встановленням системи, коли буде екран такого вигляду:

В мене трошки інше вікно (бо встановлюю АльтЛінукс 5.0), але це не принципово.

Quote (gromko)
nomodeset xdriver=vesa треба вписати в рядок "Парамеры загрузки"

Гаразд, завтра спробую цей варіант. Думаю, що спрацює. Тому що перед глюками (секунд за двадцять) на моніторі ненадовго з'являється напис автонастроювання

Quote (gromko)
Або виконувати установку в "Безопасном режиме"

А оцей варіант точно не спрацює, вже пробував. Та ж сама проблема.

До речі, сьогодні встановлював на свій компьютер (учительський), на якому стоЇть окрема відеокарта, - все пройшло добре, без проблем. Тільки поки що не можу настроїти вихід на два монітори. Але це справа часу.
swetikccc Дата: Вт, 23.10.2012, 17:53 | Повідомлення № 1285
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3960
Нагороди: 28
Рейтинг: 370
Колись дуже давно, і це вже майже забулося, :) в мене був встановлений НауЛинукс
http://www.naulinux.ru/distro/naulinux_school/index_html
Можливо когось зацікавить :)
Jasper Дата: Ср, 24.10.2012, 16:34 | Повідомлення № 1286
Я тут недавно...
Повідомлень: 26
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Quote (gromko)
nomodeset xdriver=vesa треба вписати в рядок "Парамеры загрузки"

Не спрацювало(((
Та ж сама проблема.
gromko Дата: Ср, 24.10.2012, 21:12 | Повідомлення № 1287
Лінуксоїд
Повідомлень: 2671
Нагороди: 27
Рейтинг: 343
Quote (Jasper)
Не спрацювало(((
Та ж сама проблема.

Яка відеокарта встановлена в комп’ютері?
Jasper Дата: Ср, 24.10.2012, 21:17 | Повідомлення № 1288
Я тут недавно...
Повідомлень: 26
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Quote (gromko)
Яка відеокарта встановлена в комп’ютері?

Інтегрована. А от модель материнської плати не пам'ятаю.
gromko Дата: Ср, 24.10.2012, 21:30 | Повідомлення № 1289
Лінуксоїд
Повідомлень: 2671
Нагороди: 27
Рейтинг: 343
Quote (Jasper)
Інтегрована. А от модель материнської плати не пам'ятаю.

Материнська плата ні до чого. Яка модель інтегрованої відеокарти - випадково чи не VIA Chrome?
Jasper Дата: Пт, 26.10.2012, 17:10 | Повідомлення № 1290
Я тут недавно...
Повідомлень: 26
Нагороди: 0
Рейтинг: 0
Quote (gromko)
Яка модель інтегрованої відеокарти - випадково чи не VIA Chrome?

Післязавтра я буду на роботі і подивлюсь. Після цього обов'язково відпишусь.

Додано (26.10.2012, 17:10)
---------------------------------------------

Quote (gromko)
Яка модель інтегрованої відеокарти - випадково чи не VIA Chrome?

Подивився в інструкції. Там написано "Integrated in UniChrome Pro Chipset"
Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.4 ОС Linux » Linux в школі (Використання вільного ПЗ в освітньому процесі)
Сторінка 86 з 119«128485868788118119»
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2017.