Сб, 18.11.2017, 02:55
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

   
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Сторінка 68 з 119«126667686970118119»
Модератор форуму: НІКОЛЯ, Ktara, Bandalak, volevikt 
Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.4 ОС Linux » Linux в школі (Використання вільного ПЗ в освітньому процесі)
Linux в школі
gromko Дата: Чт, 23.10.2008, 20:15 | Повідомлення № 1
Лінуксоїд
Повідомлень: 2663
Нагороди: 26
Рейтинг: 343
За рекламу у всьому світі платять, і немалі гроші. Лише в Україні освіту поставлено на службу одній могутній корпорації. Доходить до смішного - ми купуємо ліцензії на програмне забезпечення (завважте - не програми, а саме ліцензії), щоб безкоштовно прорекламувати їх програми та підготувати кваліфікованих користувачів для їх програмних продуктів. На разі ми заганяємо себе в глухий кут - з програмним забезпеченням у нас виникає ситуація, аналогічна ситуації з газом, ми самі створюємо для себе "природну монополію" не бажаючи використовувати альтернативне програмне забезпечення. Критично поглянувши на ситуацію, що склалася, приходиш до висновку, що Україна, мабуть, багатша за Російську Федерацію - там питання використання вільного ПЗ поставлено на державний рівень (в Росії Linux використовується майже в 3% шкіл). Почавши використовувати Linux, вчителі зрозуміли, що "не такий страшний чорт, як його малюють" - суттєвої різниці для звичайного користувача майже немає (схожий інтерфейс та набір програм). Використання емулятора Windows WINE дозволяє використовувати значну частину Windows-програм. Оскільки освітні ідеї з Росії за 2-3 роки приходять і до України, то маємо сподіватись, що і в нас з часом буде піднято питання використання Linux в школі. Навіть сьогодні близько сотні шкіл в Україні вже використовують програмні засоби Linux при вивченні інформатики. Маю надію, що в цій гілці форуму будуть спілкуватися ентузіасти своєї справи.

Додано (21.10.2008, 20:10)
---------------------------------------------
Ви хочете спробувати Linux? Немає поблем! Розпочніть з так званих Live CD дистрибутивів (дистрибутив - операційна система з набором програмного забезпечення (офіс, плеєри, графіка, інтернет, розробка, ігри тощо)). Із власного досвіду - найкращі KUbuntu або Mandriva (в принципі немає великої різниці, головне, щоб реліз (випуск) був "посвіжіший"). Завантажте компакт-диск у привід, перезавантажтеся. При запуску комп'ютера зайдіть в BIOS та встановіть завантаження спочатку з CD-ROM. Виходимо з BIOS зберігши установки. Комп'ютер перезавантажується і починається завантаження з операційної системи з диска (не хвилюйтесь - Ваш Windows залишається недоторканним). За хвилин десять (може швидше) система визначить та ініціює обладнання Вашого комп'ютера та появиться Робочий стіл (Стільниця) системи. Інтерфейс схожий на звичний Вам (шпалери і деякі значки не такі). За пару хвилин Ви знайдете Головне меню з багатьма розділами - Офіс, Інтернет, Система і т.п. Саме в цьому меню Ви знайдете всі програми, доступні для Вас. Домівка(Home) подібна до на теки "Мої документи". За кілька хвилин ви знайдете різноманітні теки - /usr, /home, /boot, /etc6 /lib . Для звичайного користувача там робити нічого. Флешка відкривається автоматично, як у Windows. Open Office дуже схожий на Microsoft Office 2003. Ось такі будуть перші враження. Запуск системи встановленої на жорсткий диск проходить не довше ніж старт Windows XP.

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!

Додано (23.10.2008, 20:15)
---------------------------------------------
Рекомендую - LinuxForum

Відредаговано: WWW - Вт, 21.10.2008, 21:04
drema911 Дата: Чт, 20.01.2011, 21:59 | Повідомлення № 1006
Новий користувач
Повідомлень: 16
Нагороди: 0
Рейтинг: 8
Останнім часом ширяться чутки про наближення перевірки софта на ліцензійність. Грошей на придбання ліцензій на Windows, Office і т. д., звичайно, немає . Збираюся переводити свої машини на Лінукс, але вони дуже старі.
Параметри такі:

В першому класі
CPU - Pentium ММХ 133-166 Мгц (Celeron-600Мгц)
ОЗУ - 16-32(64) Мб
Video- 4-8 (16) Мб
HDD - 2(10)Гб

Є ще один клас:
CPU-Celeron -1,8Ггц
ОЗУ - 512Мб
Video- 32 Мб
HDD - 20 Гб

Підкажіть,будь-ласка, який дистрибутив вибрати (бажано одразу із безкоштовним софтом), бо всі які знаходив дуже сильно гальмують. Та і лінуксоїд з мене поки що такий як з десантника - балерина.
Дякую.

Andrey123q Дата: Чт, 20.01.2011, 22:02 | Повідомлення № 1007
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1236
Нагороди: 3
Рейтинг: 84
drema911, посмотрите в сторону терминальных систем: http://informatic.org.ua/forum/104-1325-1
Sergeich Дата: Чт, 20.01.2011, 22:11 | Повідомлення № 1008
Я тут недавно...
Повідомлень: 36
Нагороди: 0
Рейтинг: 5
Quote (Andrey123q)
а я на серверах пока что использую SLES 11 пока претензий никаких.

Когда-то настраивал сервер, через некоторое время в логах заметил, что некая вирусня пыталась "стучаться" в разные места, в том числе и в cron под root'ом (хозяин, очевидно, имел неосторожность каким-то образом его туда запустить, а может и "дыра" в безопасности сыграла свою роль: видел сообщение о ней и фикс, но не уверен, что дело было в ней). SELinux не дал заразе распространиться. С тех пор я его обязательно настраиваю и только в режиме enforcing. Удобнее мне его настраивать в RHEL и CentOS. Да и более стабильным он мне там кажется. Но это чисто мое мнение и предпочтения.
gromko Дата: Пт, 21.01.2011, 14:09 | Повідомлення № 1009
Лінуксоїд
Повідомлень: 2663
Нагороди: 26
Рейтинг: 343
Quote (drema911)
Є ще один клас: CPU-Celeron -1,8Ггц ОЗУ - 512Мб Video- 32 Мб HDD - 20 Гб Підкажіть,будь-ласка, який дистрибутив вибрати

У цій конфігурації можна встановлювати практично будь-який дистрибутив. Як на початківця - Mandriva або ALTLinux (у них багато ПЗ в комплекті). Ubuntu встановлюється теж просто, але ПЗ буде "качати" з Інтернету. У мене на учнівських машинах 256 оперативки, то працює Mandriva 2010 (XFCE)

Quote (drema911)
Збираюся переводити свої машини на Лінукс, але вони дуже старі. Параметри такі: В першому класі CPU - Pentium ММХ 133-166 Мгц (Celeron-600Мгц) ОЗУ - 16-32(64) Мб Video- 4-8 (16) Мб HDD - 2(10)Гб

Оптимальний варіант - зробити термінальний клас. Для цього треба один потужний ПК з 4 Гб оперативки (залежить від кількості "машин" в мережі) та досить швидким процесором, і, звичайно, працююча локальна мережа. Налаштування термінальної системи на базі Linux є не таким вже і складним, а в кінці ви отримаєте із Ваших "дров" досить пристройний клас, де буде працювати сучасне ПЗ. "Тормозів" не буде.

Додано (21.01.2011, 14:09)
---------------------------------------------
Повертаючись до теми "старих" ПК.
Якщо немає технічних (та фінансових) можливостей організувати термінальний клас, то можна використати слідуючі дистрибутиви (сучасні, рекомендований обсяг оператики)):
SliTaz (64-128 Мб)
ConnochaetOS (34-64 Мб)
LegasyOS 2010 (128-192 Мб)
PuppyLinux (PuppyRus)

vitan Дата: Сб, 29.01.2011, 23:28 | Повідомлення № 1010
Я тут недавно...
Повідомлень: 40
Нагороди: 0
Рейтинг: 11
Quote (PTetyana)
безкоштовну альтернативу офісу,

є ще http://www.libreoffice.org/about-us/credits/ практично той же самий OpenOffice, але в ньому зберегли швидкий старт.
засновники цього проекту раніше працювли в Oracle, але щось там в них не зрослось ...
є українська локалізація, не перекладено буквально пару пунктів.
swetikccc Дата: Вт, 01.02.2011, 19:44 | Повідомлення № 1011
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3953
Нагороди: 28
Рейтинг: 370
Calculate Linux
http://www.calculate-linux.org/main/ru/about
vitan Дата: Нд, 06.02.2011, 18:56 | Повідомлення № 1012
Я тут недавно...
Повідомлень: 40
Нагороди: 0
Рейтинг: 11
Quote (swetikccc)

а толку? з бубунтою толком розібратись не всім пока виходить, а Ви зразу їх на дженту...
я ще раз повтрюсь - мені, і думаю більшості, не подобаються дистри в яких все ставиться скопом. більша половина з того що ставиться за замовчуванням ніколи не буде використовуватись. оооооооооо.... переписувався з представниками убунту на Україні (UALinux), цікавий підхід в них до цього діла. пишуть= а що вам мішає поставити серверну убунту а потім наростити (доставити) все необхідне? тоді питання? а нафіга мені сервер на ноуті? .....фініш!


Відредаговано: vitan - Нд, 06.02.2011, 19:08
mouse Дата: Нд, 06.02.2011, 19:04 | Повідомлення № 1013
Ветеран спілкування
Повідомлень: 2025
Нагороди: 4
Рейтинг: 62
vitan, а Ви хотіли за спасибі і все, щоб було добре?
Andrey123q Дата: Нд, 06.02.2011, 19:07 | Повідомлення № 1014
Досвідчений учасник
Повідомлень: 1236
Нагороди: 3
Рейтинг: 84
Поставил для теста CentOS 5.5 на виртуалку - все настраивалось гладко, ISPConfig 3 установился без заминок. В целом как серверная система очень понравилась.
Хочу попробовать поставить на десктоп Kubuntu 10.10
vitan Дата: Нд, 06.02.2011, 19:18 | Повідомлення № 1015
Я тут недавно...
Повідомлень: 40
Нагороди: 0
Рейтинг: 11
Quote (mouse)
а Ви хотіли за спасибі і все, щоб було добре?

саме так.я за debian!= ставлю без графічного оточення, після перезагрузки = apt-get install gdm gnome-panel synaptic. перегрузився= і маємо мінімальний гном, а тут вже - що душа бажає. на виході маємо тільки те що потрібно, зайнятого місьця коло 2-х га і мозгів все це діло кушає коло 100 мб.
Sergeich Дата: Пн, 07.02.2011, 18:28 | Повідомлення № 1016
Я тут недавно...
Повідомлень: 36
Нагороди: 0
Рейтинг: 5
Quote (vitan)
саме так.я за debian!= ставлю без графічного оточення, після перезагрузки = apt-get install gdm gnome-panel synaptic. перегрузився= і маємо мінімальний гном, а тут вже - що душа бажає. на виході маємо тільки те що потрібно, зайнятого місьця коло 2-х га і мозгів все це діло кушає коло 100 мб.

Да, Debian с NetinstallCD, по моему, наиболее оптимальный вариант.
vitan Дата: Пн, 07.02.2011, 23:35 | Повідомлення № 1017
Я тут недавно...
Повідомлень: 40
Нагороди: 0
Рейтинг: 11
Quote (Sergeich)
Debian с NetinstallCD

не обов'язково з нього. можна хоч з СД хоч з ДВД. просто ставити в режимі експерта, і зняти відмітку = графчне оточення. а далі як я написав.
TYP Дата: Вт, 08.02.2011, 15:16 | Повідомлення № 1018
Прописаний назавжди
Повідомлень: 378
Нагороди: 5
Рейтинг: 37
Підкажіть і порадьте! Купив ноут НР 4525s. Поставив 7-ку і Kubuntu 10.10 Налаштував Wi-Fi і поїхав на курси. Тут є Свіч НР ProCurve 1 Gb. Завантажив 7-ку втикнув провідок. І працюю. А потім вирішив завантажитись в Лінукс і він мені вимкнув мережеву карту. Я завантажився в 7-ку і там карта теж виявилась відключеною і мало того, вона не відображалась в диспечері задач тоді коли кабель витягався. Методом проб і помилок я виявив, що коли виставити швидкість на 100Мбіт, то в 7-ці вона почала працювати. Але ж до цього стояло Автовизначення швидкості. Потім я підключив його до 100Мбітного свіча і ноут в 7-ці поставив на автовизначення, і в лінуксі запрацював. Після цього в 7-ці при під*єднанні до НР-го свіча теж виставилось Автовизначення швидкості. АЛЕ ПРИ ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННІ В ЛІНУКС КАРТИНА ПОВТОРИЛАСЬ! ЩО МОЖЕ БУТИ І ЧИ НЕ МІГ КУБУНТУ МЕНІ МЕРЕЖЕВУ ПІДПАЛИТЬ?
swetikccc Дата: Вт, 08.02.2011, 18:49 | Повідомлення № 1019
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3953
Нагороди: 28
Рейтинг: 370
Quote (TYP)
АЛЕ ПРИ ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННІ В ЛІНУКС КАРТИНА ПОВТОРИЛАСЬ! ЩО МОЖЕ БУТИ І ЧИ НЕ МІГ КУБУНТУ МЕНІ МЕРЕЖЕВУ ПІДПАЛИТЬ?

Раніше років з три-чотири чомусь не рекомендували ставити Убунту на ноути, щось там вона з жорстким не те робила.
gromko Дата: Вт, 08.02.2011, 19:56 | Повідомлення № 1020
Лінуксоїд
Повідомлень: 2663
Нагороди: 26
Рейтинг: 343
Quote (TYP)
Підкажіть і порадьте! Купив ноут НР 4525s. Поставив 7-ку і Kubuntu 10.10 Налаштував Wi-Fi і поїхав на курси. Тут є Свіч НР ProCurve 1 Gb. Завантажив 7-ку втикнув провідок. І працюю. А потім вирішив завантажитись в Лінукс і він мені вимкнув мережеву карту. Я завантажився в 7-ку і там карта теж виявилась відключеною і мало того, вона не відображалась в диспечері задач тоді коли кабель витягався. Методом проб і помилок я виявив, що коли виставити швидкість на 100Мбіт, то в 7-ці вона почала працювати. Але ж до цього стояло Автовизначення швидкості. Потім я підключив його до 100Мбітного свіча і ноут в 7-ці поставив на автовизначення, і в лінуксі запрацював. Після цього в 7-ці при під*єднанні до НР-го свіча теж виставилось

Це проблема не операційної системи, а ноутбука (мережної карти). Такаж сама проблема є і у Windows XP -
Стоит Windows XP SP3 VL, оригинальный образ, без самосборов и т.д. Проблема в следующем: иногда, если сделать перезагрузку при подключенном кабеле LAN при следующей загрузке системы наглухо пропадает локальная сеть и все значки сети и подключения. Сеть ноут перестает видет наглухо. И при этом, его еще невозможно потом перезагрузить, он виснет и помогает только RESET через удерживание клавиши включения питания.
Все драйвера, в том числе и на сетевуху с сайта HP. Антивирус KIS 8.0.0.523.
Виндовс со всеми обновлениями.

Причину варто шукати в BIOS`і - у ньому мережа використовується навіть для того щоб "будити" ноут.
"Підпалити" мережну карту "програмно" неможливо, але налаштування мережної карти змінити система може.

Quote (swetikccc)
Раніше років з три-чотири чомусь не рекомендували ставити Убунту на ноути, щось там вона з жорстким не те робила.

Це було у 2006-2007 роках при ввімкненому режимі ENABLE_LAPTOP_MODE (який "автоматом" був вимкнений, тобто більшість цю проблему не спостерігала).
На сьогодні цієї проблеми не існує
Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.4 ОС Linux » Linux в школі (Використання вільного ПЗ в освітньому процесі)
Сторінка 68 з 119«126667686970118119»
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2017.