Ср, 22.11.2017, 01:02
Форум інформатиків України
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Вітання на форумі
Незнайомець
Вітаємо на форумі,
Незнайомцю!

   
зареєструйтесь
Перед реєстрацією обов’язково прочитайте:
Оновлення Учасники Пошук
Особисті повідомлення
Видавництво ’’Аспект’’ Видавництво

Сторінка 40 з 119«123839404142118119»
Модератор форуму: НІКОЛЯ, Ktara, Bandalak, volevikt 
Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.4 ОС Linux » Linux в школі (Використання вільного ПЗ в освітньому процесі)
Linux в школі
gromko Дата: Чт, 23.10.2008, 20:15 | Повідомлення № 1
Лінуксоїд
Повідомлень: 2671
Нагороди: 26
Рейтинг: 343
За рекламу у всьому світі платять, і немалі гроші. Лише в Україні освіту поставлено на службу одній могутній корпорації. Доходить до смішного - ми купуємо ліцензії на програмне забезпечення (завважте - не програми, а саме ліцензії), щоб безкоштовно прорекламувати їх програми та підготувати кваліфікованих користувачів для їх програмних продуктів. На разі ми заганяємо себе в глухий кут - з програмним забезпеченням у нас виникає ситуація, аналогічна ситуації з газом, ми самі створюємо для себе "природну монополію" не бажаючи використовувати альтернативне програмне забезпечення. Критично поглянувши на ситуацію, що склалася, приходиш до висновку, що Україна, мабуть, багатша за Російську Федерацію - там питання використання вільного ПЗ поставлено на державний рівень (в Росії Linux використовується майже в 3% шкіл). Почавши використовувати Linux, вчителі зрозуміли, що "не такий страшний чорт, як його малюють" - суттєвої різниці для звичайного користувача майже немає (схожий інтерфейс та набір програм). Використання емулятора Windows WINE дозволяє використовувати значну частину Windows-програм. Оскільки освітні ідеї з Росії за 2-3 роки приходять і до України, то маємо сподіватись, що і в нас з часом буде піднято питання використання Linux в школі. Навіть сьогодні близько сотні шкіл в Україні вже використовують програмні засоби Linux при вивченні інформатики. Маю надію, що в цій гілці форуму будуть спілкуватися ентузіасти своєї справи.

Додано (21.10.2008, 20:10)
---------------------------------------------
Ви хочете спробувати Linux? Немає поблем! Розпочніть з так званих Live CD дистрибутивів (дистрибутив - операційна система з набором програмного забезпечення (офіс, плеєри, графіка, інтернет, розробка, ігри тощо)). Із власного досвіду - найкращі KUbuntu або Mandriva (в принципі немає великої різниці, головне, щоб реліз (випуск) був "посвіжіший"). Завантажте компакт-диск у привід, перезавантажтеся. При запуску комп'ютера зайдіть в BIOS та встановіть завантаження спочатку з CD-ROM. Виходимо з BIOS зберігши установки. Комп'ютер перезавантажується і починається завантаження з операційної системи з диска (не хвилюйтесь - Ваш Windows залишається недоторканним). За хвилин десять (може швидше) система визначить та ініціює обладнання Вашого комп'ютера та появиться Робочий стіл (Стільниця) системи. Інтерфейс схожий на звичний Вам (шпалери і деякі значки не такі). За пару хвилин Ви знайдете Головне меню з багатьма розділами - Офіс, Інтернет, Система і т.п. Саме в цьому меню Ви знайдете всі програми, доступні для Вас. Домівка(Home) подібна до на теки "Мої документи". За кілька хвилин ви знайдете різноманітні теки - /usr, /home, /boot, /etc6 /lib . Для звичайного користувача там робити нічого. Флешка відкривається автоматично, як у Windows. Open Office дуже схожий на Microsoft Office 2003. Ось такі будуть перші враження. Запуск системи встановленої на жорсткий диск проходить не довше ніж старт Windows XP.

Шановні форумчани!!!!!
Повідомлення, які не відповідають темі або несуть некорисний зміст будуть видалятись без попередження!!!

Додано (23.10.2008, 20:15)
---------------------------------------------
Рекомендую - LinuxForum

Відредаговано: WWW - Вт, 21.10.2008, 21:04
W-w-W Дата: Пт, 20.11.2009, 21:40 | Повідомлення № 586





Quote (gromko)
Ще не було жодного інциндента пов’язаного з використанням ВПЗ.

Це чудово, думаю на цьому перевіряючим можна носа втерти :)
grebenchukov Дата: Сб, 21.11.2009, 12:25 | Повідомлення № 587
Прописаний назавжди
Повідомлень: 258
Нагороди: 2
Рейтинг: 31
п. gromko, скачав Лінукс Груша, в режимі LiveCD запустився без проблем, система дійсно цікава. Лише питання: чи можна в цьому режимі побачити диски Windows, якщо можна то що зробити.
W-w-W Дата: Сб, 21.11.2009, 12:36 | Повідомлення № 588





Quote (gromko)
Я рекомендую вітчизняний дистрибутив на базі Ubuntu - "Груша" - http://grusha.org.ua/ Завантажити образ можна зі сторінки http://grusha.org.ua/blog/дороблено-grusha-linux-до-production-стану На всі питання можна отримати відповідь від розробників + використати паки від ualinux

Щось я трішки чи запутався чи щось не доганяю! Я скачав цей образ груші, непогано все було, як пише

Quote (grebenchukov)
скачав Лінукс Груша, в режимі LiveCD запустився без проблем, система дійсно цікава.
, але є одне но: коли я встановив на свій комп на 1 розділ жосткого диску, то почались чудеса. На 33% установки викидає помилку, що такби мовити проблеми або з жостким або погано працює дисковод. Комп перегружається і автоматично запускається з диска лінукс, я зразу не зрозумів, витягую диска з ДВД і все затихає.
Тобто установка не пройшла і все пішло завантажуватись з ДВД.
Цікаво в чому проблема? невже не протестували цей образ повністю? Чи це можливо при закачуванні даного образу на сервер такі проблеми виникли або при розробці!

Щось мені з цими лінуксами не везе зовсім, скоро мішок буде цих дистрибутивів! :)

W-w-W Дата: Сб, 21.11.2009, 12:39 | Повідомлення № 589





Quote (grebenchukov)
Лише питання: чи можна в цьому режимі побачити диски Windows, якщо можна то що зробити.

Можна, я вчора продивлявся, все видно добре, хоча чомусь 1 з 4 дисків не можна зайти.

Quote (grebenchukov)
якщо можна то що зробити.
Як це зробити: там внизу на панелі задач в лівому нижньому кутку є значок у формі комп'ютера, при на веденні на нього курсору він назветься запам'ятовуючі пристрої, натискаєте і побачите всі диски ПК
swetikccc Дата: Нд, 22.11.2009, 00:54 | Повідомлення № 590
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3957
Нагороди: 28
Рейтинг: 370
Quote (Махновець_Ігор)
Щось мені з цими лінуксами не везе зовсім, скоро мішок буде цих дистрибутивів!

Та візьміть Ви Runtu (люди вже більше трьох років роблять прекрасні збірки) або Infra(солідна контора , який прекрасний відкритий офіс випускає) Я вже писав тут що всі налаштування в лайві Рунту переносяться при встановленні (потрібно перевірити в чистому убунту , але це коли буду показувати діткам встановлення ).
Quote (Махновець_Ігор)
але є одне но: коли я встановив на свій комп на 1 розділ жосткого диску, то почались чудеса

я завжди вивільняю місце (в тому ж лайві зробити це можливо), а потім уже при встановленні розмічаю вільний простір, або автоматом на вільне
W-w-W Дата: Нд, 22.11.2009, 01:04 | Повідомлення № 591





Quote (swetikccc)
Та візьміть Ви Runtu (люди вже більше трьох років роблять прекрасні збірки) або Infra(солідна контора , який прекрасний відкритий офіс випускає)

Дякую за пораду, будем освоювати нове, побачим, як ці продукти працюють!

Quote (swetikccc)
я завжди вивільняю місце (в тому ж лайві зробити це можливо), а потім уже при встановленні розмічаю вільний простір, або автоматом на вільне

та з місцем не проблема, пам'яті вистачає, просто та збірка глючна, а шкода, в режимі лів працює класно, а встановлюватись не хоче, щось розробники там намудрили
W-w-W Дата: Нд, 22.11.2009, 10:25 | Повідомлення № 592





Quote (swetikccc)
Та візьміть Ви Runtu (люди вже більше трьох років роблять прекрасні збірки)

Нічого всерівно не вийшло, як і з грушею, і в мене підозри, що це вже не винна розробника, 2 різні версії, а проблема таж.

Що при установці груші, що Runtu виникає така помилка:

Я вже не знаю, в чому проблема, ніби все правильно зробив!

vitert Дата: Нд, 22.11.2009, 13:50 | Повідомлення № 593
Тут живе...
Повідомлень: 174
Нагороди: 1
Рейтинг: 22
Quote (Махновець_Ігор)
Нічого всерівно не вийшло, як і з грушею, і в мене підозри, що це вже не винна розробника, 2 різні версії, а проблема таж.

Була аналогічна проблема з Ubunty коли встановлював завантажившись із диска і вибравши режим інсталяції. Коли не получисось спочатку завантажив із диска Live а потім з нього виконав установку, подібних проблем не виникло. Але якщо ви ставите віртуально то так не получиться мабуть.

Починаю потроху розчаровуватись в Ubuntu eлементарні операціїї з файлами (копіювання, запуск, etc) виконає в 1,5-2 рази повільніше ніж Windows. Набагато більше чекаєш коли працюєш, після лінукса запускаєш віндовс і зразу відчуваєш. Альт-лінукс по моєму працював швидше. Може це пов'язано з різницею KDE і Gnome.

Відредаговано: vitert - Нд, 22.11.2009, 13:51
W-w-W Дата: Нд, 22.11.2009, 14:32 | Повідомлення № 594





Quote (vitert)
Коли не получисось спочатку завантажив із диска Live а потім з нього виконав установку, подібних проблем не виникло.

Спробую ще й так! Дякую.

Quote (vitert)
Але якщо ви ставите віртуально то так не получиться мабуть.

Я реально ставлю, щоб бачити всі проблеми, які можливо виникнуть.
gromko Дата: Нд, 22.11.2009, 16:13 | Повідомлення № 595
Лінуксоїд
Повідомлень: 2671
Нагороди: 26
Рейтинг: 343
Quote (Махновець_Ігор)
Я вже не знаю, в чому проблема, ніби все правильно зробив!

Найкраще написати про проблеми на форумі Груші або написати листа vitovt(на)grusha.org.ua (замість (на) слід вжити @)

Додано (22.11.2009, 16:13)
---------------------------------------------

Quote (vitert)
Починаю потроху розчаровуватись в Ubuntu eлементарні операціїї з файлами (копіювання, запуск, etc) виконає в 1,5-2 рази повільніше ніж Windows. Набагато більше чекаєш коли працюєш, після лінукса запускаєш віндовс і зразу відчуваєш. Альт-лінукс по моєму працював швидше. Може це пов'язано з різницею KDE і Gnome.

У Mandriva Linux "тормозів" не спостерігав (при роботі здисками швидкість залежить. в основному, від швидкості обміну з НЖД, тож не повинно бути суттєвої різниці у швидкості). Якщо "гальмує" при запуску програм, до слід переглянути, як використовується пам’ять - можливо що за замовчуванням активовано занадто багато системних служб (сервісів), які використовують всю доступну пам’ять, тож системі приходиться вивантажувати вміст оперативної пам’яті у своп. Перевірте використання пам’яті за допомогою моніторингу системи. У мене зараз використовується 240 Мб з 340 доступних
swetikccc Дата: Нд, 22.11.2009, 17:39 | Повідомлення № 596
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3957
Нагороди: 28
Рейтинг: 370
Quote (vitert)
Коли не получисось спочатку завантажив із диска Live а потім з нього виконав установку, подібних проблем не виникло

Quote (Махновець_Ігор)
Спробую ще й так! Дякую.

Так Убунту так найкраще і встановлювати.
Перевірили роботу в лайв, зробили налаштування і встановлюйте
Quote (vitert)
Набагато більше чекаєш коли працюєш, після лінукса запускаєш віндовс і зразу відчуваєш. Альт-лінукс по моєму працював швидше. Може це пов'язано з різницею KDE і Gnome.

Це дійсно так для ХР достатньо 128 памяті а от убунту Ви не завустите навіть на 256(починпючи з 7,04)
А KDE споживаен більше ресурсів від Gnome

Додано (22.11.2009, 17:39)
---------------------------------------------

Quote (Махновець_Ігор)
Що при установці груші, що Runtu виникає така помилка:

Порада, перевірте жорсткий диск, щось подібне було і в мене , так він прожив близько двох місяців і здох
W-w-W Дата: Нд, 22.11.2009, 18:09 | Повідомлення № 597





Quote (swetikccc)
Так Убунту так найкраще і встановлювати. Перевірили роботу в лайв, зробили налаштування і встановлюйте

Нажаль і цей варіант не пройшов, та сама помилка!

Я вже не знаю, в чому проблема, ситуація така: лінукс груша та Runtu викидають одну й ту саму помилку, версії різні, обєми різні, а от поставив по такій же аналогії просто убунту, що на СД то встановлюється без проблем, аж зрадів, все стало як треба, але бідний інтерфейс, суржик, та не все меню українізоване, тож я його видалив.

Значить проблема не в жосткому, він то встановився. Можливо це такі збірки? Вже чесно кажучи розчарувався я в цих дистрибутивах!

Quote (swetikccc)
орада, перевірте жорсткий диск, щось подібне було і в мене ,

спробую ще на іншому пк поставить, побачу, що вийде
gromko Дата: Нд, 22.11.2009, 18:12 | Повідомлення № 598
Лінуксоїд
Повідомлень: 2671
Нагороди: 26
Рейтинг: 343
Quote (swetikccc)
Це дійсно так для ХР достатньо 128 памяті а от убунту Ви не завустите навіть на 256(починпючи з 7,04)

У школі на учнівських машинах 256 Мб оперативки, з них 32 Мб віддано на інтегроване відео, отже маємо 224 Мб. Вимкнуто все непотрібне, замість Konqueror використовуємо Dolphin, для навчання KOffice, для більш серйозної роботи - OpenOffice. Так, стоїть Мандріва 2007
Сучасні дистрибутиви взагалі вимагають на менше 512 Мб оперативки, хоча можна налаштувати і запускати при значно менших обсягах - 256 Мб.
Для роботи з 128 Мб слід використовувати старіші дистрибутиви або спеціально оптимізовані для малих об’ємів ОЗП, деякі дозволяють працювати навіть з 32-64 Мб з повноцінним графічним інтерфейсом .
Окрім того, можна використовувати "легкі" графічні оболонки - XFCE LXDE
swetikccc Дата: Нд, 22.11.2009, 20:07 | Повідомлення № 599
Ветеран спілкування
Повідомлень: 3957
Нагороди: 28
Рейтинг: 370
Quote (Махновець_Ігор)
Значить проблема не в жосткому, він то встановився. Можливо це такі збірки? Вже чесно кажучи розчарувався я в цих дистрибутивах!

Повірте я їх ставив на різне залізо і не було ніяких проблем
Quote (gromko)
Окрім того, можна використовувати "легкі" графічні оболонки - XFCE LXDE

Всерівно для комфортної роботи потрібно більше 256 оперативки
gromko Дата: Нд, 22.11.2009, 20:56 | Повідомлення № 600
Лінуксоїд
Повідомлень: 2671
Нагороди: 26
Рейтинг: 343
Quote (swetikccc)
Всерівно для комфортної роботи потрібно більше 256 оперативки

Не заперечую, я ж і раніше говорив, що зараз використовує (завантажена тільки опера 10) 240 Мб
Форум інформатиків » РОЗДІЛ V: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ » 5.4 ОС Linux » Linux в школі (Використання вільного ПЗ в освітньому процесі)
Сторінка 40 з 119«123839404142118119»
Пошук:


© Форум інформатиків України, 2007-2017.